Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Flygvy över Marstrand

    Fotograf: Per Pixel Petersson

Marstrand – Sveriges seglingshuvudstad

Längst ut i väster, där skärgården slutar och havet tar vid, ligger Marstrand. Seglar- och badsamhället med mysiga kvarter och bilfria gator. Upptäck öns fina natur, salta bad och spännande historia.

Marstrand är utan tvekan Sveriges seglingshuvudstad och lockar varje år världens främsta seglare och en jättepublik till spektakulära tävlingar. Mycket kretsar kring just segling och båtliv och i gästhamnen, som är Sveriges största, ligger båtarna tätt. Vill du själv ta dig ut på havet finns det flera olika båtturer du kan följa med på – åk runt ön, ut i skärgården, besök en sälkoloni eller ge dig ut och paddla kajak. Du kan till och med gå på seglarskola!

Säl tittar upp ur vattnet bakom kvinna som paddlar kajak

Fotograf: Roger Borgelid

Men Marstrand är inte bara segling, utan också ön för sköna dagsutflykter där du kan strosa längs kajen, kolla båtarna i hamnen, ta en glass, bada, shoppa, fika och njuta av sagolika måltider på Marstrands toppkrogar.

Fotograf: Roger Borgelid

Så tar du dig hit

Ön Marstrand ligger strax norr om Göteborg längs den bohuslänska kusten, och hit tar du dig enkelt och bekvämt på cirka 50 minuter. Från Göteborgs centralstation hoppar du på Västtåget  till Ytterby station. Här byter du till Marstrand Express-bussen som tar dig hela vägen ut till Marstrands färjeläge där en kort färjetur över sundet väntar innan du når ön.

Besöker du Marstrand under sommarmånaderna kan du vissa dagar åka båt direkt från Göteborg. Då tar du dig med Strömmabåtarna från Lilla Bommen och åker genom den Bohuslänska skärgården, förbi mysiga öar och kustsamhällen, innan du anländer till Marstrandsön.  

Fotograf: Göran Assner

Vandra, bada och kaja

Marstrand har en spännande historia och är unikt för alla med intresse av natur, konst, arkitektur och kultur. Promenera genom mysiga kvarter och små gränder och sedan vidare ut på den havsnära stigen som tar dig runt ön. Det finns flera vägar att ta, och en utav dem leder dig bland annat upp till den häftigaste sevärdheten på Marstrand - Carlstens Fästning, som vakat över ön sedan mitten av 1600-talet. Här kan du krypa in i kusliga fängelsehålor eller njuta av gränslösa vyer från utsiktsplatsen, men också äta, fika och gå på teater eller konsert. På stigen runt ön passerar du även Nålögat – en passage genom två klippor så smal att du måste gå sidledes, och vid Skallens Fyr får du ta del av hur de två haven Skagerak och Kattegatt möts.

Flygvy över Marstrand

Fotograf: Per Pixel Petersson

Vill du ut på längre vandringar tar du dig till Koön. Här finns tre magiska och välmarkerade leder i olika svårighetsgrad och terräng, men vad de alla har gemensamt är vacker natur, trivsamma rastplatser och fantastisk utsikt över västerhavet.

Fotograf: Roger Borgelid

Blickar du åt norr kan du beskåda små kustsamhällen och i väster skymtar du den berömda fyren Pater Noster. Den mest avancerade slingan tar dig utmed havslinjen, över klippor och spänger, medan den något enklare leden går på stigar längs med Älgöfjorden.

Respektive vandringsled är fem kilometer lång. För dig som vill ha en enklare vandringstur finns en slinga på 2,5 kilometer som ansluter till stigarna i Rosenlunds naturreservat. Självklart kan du även kombinera alla tre leder.

Fotograf: Roger Borgelid

Är du på besök en varm sommardag, eller om du för all del föredrar vinterbad, finns här flera härliga badmöjligheter med allt från familjevänliga badplatser med sandstrand till undangömda vikar med klippbad. Du kan också besöka Marstrand för att bara ta det lugnt. Att ”kaja” är en självklarhet och innebär att du tar en härlig promenad fram och tillbaka längs kajen. Ett perfekt tillfälle att köpa med sig en glass, spana in de många båtarna som lägger till i gästhamnen och helt enkelt njuta av tillvaron.

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Här kan du äta

För sin storlek är Marstrand ett verkligt paradis när det gäller mat, här finns flera krogar som serverar mat i toppklass och ofta står skärgårdsinspirerad mat i fokus. På Grand Tenan kan du avnjuta klassiker som gratinerade havskräftor på den fantastiska verandan som vetter ut mot den lummiga Paradisparken och hamnen. På Ottos Kök är det bohuslänska smaker som utgör grunden för menyn och här bjuds du bland annat på en enastående toast Skagen. Är du sugen att testa en riktig skaldjursplatå så är det på kajen hos Marstrands Wärdshus du ska boka bord.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Om du vill bo över

Vill du övernatta finns här anrika Grand Hotel Marstrand, ett stilfullt och charmigt hotell där Kung Oscar II en gång i tiden tillbringade mycket av sin tid. Vill du hellre bo i skandinaviskt inredda rum är det Marstrands Havshotell med utsikt över ön som gäller. Här kan du koppla av och avnjuta stunder i spaavdelningen med pooler, salta rum, ångbastu, badtunnor utomhus och en bastuflotte vid havet – allt inspirerat av den bohuslänska kusten. Mitt på Marstrandskajen ligger också Villa Maritime där du bor i lägenheter med sovrum, vardagsrum och eget kök. 

Fotograf: Roger Borgelid

Missa inte…

  • Fika på Bergs Konditori. Bergs konditori öppnade på Marstrand under 1930-talet och är ett populärt fik bland såväl öborna som besökare. Köp dig en kanelbulle, en kaffe och ta plats på uteserveringen intill kajen och njut av folklivet.

  • GKSS Match Cup Sweden. Att vara på plats när världseliten tävlar ute på havet är en häftig upplevelse oavsett om du är intresserad av segling eller inte. Under veckan är Marstrand fullt av liv och 2019 hålls GKSS Match Cup Sweden mellan 3–7 juli.

  • Följ med ut till havs på en skaldjurstur. Fisk och skaldjur från det friska, salta västerhavet i Västsverige är bland de absolut bästa i världen. Lär dig allt om ostron, kräftor, hummer och krabba när du följer med lokala, erfarna fiskare ut till havs för att testa fiskelyckan.

Fotograf: Roger Borgelid

 

Strax utanför Göteborg

Det räcker att åka några hållplatser utanför Göteborg för att komma till Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås, Styrsö & Vrångö och Floda & Nääs. Sex utmärkta resmål värda en dagsutflykt.

 

Mer information om Marstrand

Andra har också läst