Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Patrik Karlsson

  • Fotograf: Patrik Karlsson

  • Fotograf: Patrik Karlsson

  • Fotograf: Patrik Karlsson

Visfestival på Hamngatan

I stadens äldre kvarter längs Hamnkanalen levererar vår Visfestival smäktande toner i en magisk miljö. Som besökare sitter du i parkettsittning, nära och personligt. Nytt för i år är att vi har flyttat in Visscenen i tältet på kajkanten för att öka mysfaktorn och skapa en ännu större närhet. Fri entré, ingen åldersgräns. I samarbete med Vänersborgs Musikförening. Visfestivalen presenteras av Vänerparken.

Fredag 7 juni

12.00 - Wenerklangs Trio, Hamngatan

Historisk stadsvandring i hamnkvarteren med Håkan Lind

Fredag 7 juni skruvas tiden tillbaka på Hamngatan. Håkan Lind inleder vid lunch med en historisk stadsvandring i kvarteren och strax därefter hörs tonsäkra musikanter. Den gammaldags matmarknaden på Hamngatan påminner lite om hur det kunde se ut förr i tiden och dessutom framförs en specialskriven dramatisering på gatan längs kanalen. Birger på Hemstadsturné spelas av Musikskolans Teatergrupp och sångelever från Estetiska programmet och skildrar hur Birger återvänder till sin hemstad Lilla Paris. 
Fredag 7 juni kl 12.30, Hamngatan

13.30 - Birger på Hemstadsturné: Musikskolans Teatergrupp & sångelever från Estetiska programmet, Hamngatan

14.00 - Den odödliga Frida - Nya resor i Birger Sjöbergs musikaliska universum, Hamngatan

16.00 - Peter Johansson, Vänersborgs museum inviger Visfestivalen 2019, Hamngatan

16.15 - Visfestivalen: Taube och Bellman tolkas av Mikael Karlsson, Hamngatan

Visfestivalen: Lena Willemark, Jonas Knutsson och Mats Öberg

Lena Willemark
Legendariska artisten Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och är en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sina läromästare. Färden och utforskandet av musiken fortsätter med oförminskad kraft, men folkmusiken är och förblir hennes vandringsstav.
Jonas Knutsson
Jonas sammanför jazzens språk med folkmusikens i många olika konstellationer, och efter vägen har barytonsaxofonen blivit en viktig del av Jonas musikaliska röst. Jonas har arbetat med allt från undervisningsprojekt, beställningsverk och arrangemang för olika ensembler till att producera musik och konsertserier. Förutom nykomponerade solostycken för saxofon har Jonas också gjort en del bearbetningar av JS Bachs musik för saxofon.
Mats Öberg
Pianisten, multi-instrumentalisten och kompositören Mats Öberg är kanske mest känd som ena halvan av Mats & Morgan, och han har spelat med alla från Frank Zappa till Carola. Detta musikaliska under började sin bana redan vid nio års ålder. Idag räknas han som en av landets främsta improvisationsmusiker.
Hamngatans Visfestival, fredag 7 juni kl 18.00

Fotograf: Patrik Sventelius

Visfestivalen: Staffan Hellstrand

2018 släppte Staffan sitt sextonde album. Under två år har han skrivit och spelat in allting själv i sin egen studio på Söder i Stockholm.

Med en snart 30 år lång musikkarriär bakom sig har denna egensinniga svenska artist en bred repertoar att välja på. Hans musik har resulterat i grammisar, rockbjörnar och odödliga svenska klassiker som ”Fanfar”, ”Lilla Fågel Blå” och ”Fiskarna I Haven”. Förutom solokarriären har Staffan Hellstrand skrivit låtar till och tillsammans med en mängd artister – från Lasse Winnerbäck och Olle Ljungström via Latin Kings och The Nomads till Lena Nyman, Bodil Malmsten, Lisa Nilsson, Sven-Ingvars, Uno Svenningsson och många fler, till och med det svenska fotbollslandslaget.
Hamngatans Visfestival, fredag 7 juni kl 20.00

Bandet West of Eden

Visfestivalen: West of Eden

West of Eden är det svenska folkrockbandet som trollbundit sin publik i såväl Sverige som utomlands i över ett decennium med sina texter och sitt unika ljud. En djup kärlek till den traditionella keltiska folkmusiken tillsammans med sångerskan Jenny Schaubs extraordinära röst har lett till fina recensioner från både kritiker och fans runt om i världen.

Under åren har West of Eden gett ut åtta album, samarbetat med ett flertal framstående musiker och turnerat runt om i bland annat Irland, Tyskland och Skandinavien.

West of Eden är ett fantastiskt liveband och överraskar publiken genom att med lätthet kasta sig själva mellan intimt och akustiskt berättande, traditionella låtar och häpnadsväckande upplyftande folkrock. Må så vara att de är svenska vid födsel, men i hjärta och själ är de definitivt keltiska!
Hamngatans Visfestival, fredag 7 juni kl 22.00

Lördag 8 juni

Musikakademi Vänersborg jazz och improvisation presenterar unga musiker

Mannerland/Tornberg/Samuelsson/Ingvarsson är en alldeles nystartad kvartett som spelar musik ifrån jazzens standardrepertoar.

Kvartetten som består av fyra vänner, har jammat mycket genom åren. Medlemmarna från Borås, kommer nu till Vänersborg och bjuder på ett härligt sväng med lekfull inställning och hög energi!
Lördag 8 juni kl. 16.00, Hamngatan

17.00 - Trubadur hos Folkets Hus - Kulturhuset Vänersborg, Hamngatan

L.U.V. ”Sol vind och vatten”

L.U.V. är tillbaka på Aqua Blå-scenen för fjärde gången! Gruppen har under de tre tidigare besöken gjort stor succé, med bland annat sina program Filmmusik och Olle Adolphson. Nu kommer gruppen, på mångas begäran, tillbaka med sitt Ted Gärdestad-program, den här gången på Hamngatans scen.

L.U.V, som startade 2011, består av tre garvade musikanter från regionen. Ingvar Andersson kommer från Lysekil och spelar gitarr och bastuba, från Uddevalla kommer Juha Ålander som spelar gitarr, elbas och ukulele och Vänersborgsprofilen Håkan Thunberg står för sång, percussion-spel och trevligt mellansnack.
Lördag 8 juni kl 18.00, Hamngatan

Archie - ”Clapton is God”

Efter att Archie har gjort uppskattade program med två svenska legendarer, Totta Näslund och Pugh Rogefeldt, är det nu dags för ytterligare en. Programmet heter ”Clapton is God” och är en hyllning till Eric Clapton och hans långa och brokiga, drygt 55-åriga, karriär.
Det är ett laddat och mycket spelsuget Archie som ser fram emot att möta sin publik igen.
Lördag 8 juni kl 20.00, Hamngatan

Visfestivalen: CajsaStina Åkerström

CajsaStina började att skriva egna låtar på tidigt 90-tal och skivdebuterade 1994 på Warner Music med albumet Cajsa Stina. Skivan blev ett musikaliskt och kommersiellt genombrott med en rad topplisteplaceringar och 130 000 sålda ex. Samma år mötte hon fans och publik via Rocktåget tillsammans med Magnus Uggla, Just D och Orup. Fram till 2002 utgavs ytterligare fyra album på Warner.

Hon medverkade 2014 i Melodifestivalen med det egna bidraget ”En enkel sång” och ett samarbete med producent och låtskrivare Peter Kvint resulterade senare i det hyllade och mycket framgångsrika albumet Vreden och stormen.

CajsaStina har också figurerat som gästartist på album av till exempel Åsa Jinder, Stefan Andersson och Torgny Björk. Nu besöker hon, faktiskt för andra gången, Aqua Blå och Hamngatans Visfestival.
Hamngatans Visfestival, lördag 8 juni kl. 22.00