({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Roger Borgelid

5 arkitekturstopp värt en omväg

Brittagården i Tibro

Den hyllade brittiske arkitekten Ralph Erskine (1914-2005) kom till Sverige på en studieresa 1939 och blev kvar. I Tibro ritade han bostadsområdet Brittagården (1959-1969) där man kan boka en guidad tur eller ta en titt på den inredda tidstypiska 60-tals lägenheten. "När Brittagården kom till, precis innan miljonprogrammet, framstod det sp, en förebild. Han ville skapa ett alternativ till de vanliga limporna", säger Claes Caldenby, professor emeritus på Chalmers. "Brittagården är absolut en pärla, om än i lite slitet skick i sina detaljer. Det är också ett område som får stor internationell uppmärksamhet, det finns inte så mycket i den klassen".

Röda Kvarn i Borås

En av Sveriges första biografer som fortfarande är i bruk. Röda Kvarn invigdes i Oktober 1914 och arkitekten heter Lars Kellerman (1857-1924). Att rita biografer vid den här tiden var ett prestigefullt uppdrag och Kellerman formgav Röda Kvarn i eklektisk stil, det vill säga en blandning av olika stilarter. Den ståtliga éntren ser närmast ut som ett grekiskt tempel. 2004 restaurerades foajé och salong till ett mer urprungligt skick. Lars Kellerman, som var verksam i Skövde och Borås, har också ritat tingshuset i Vara, Mariestads stationshus samt pampiga Hotell Billingen i Skövde, det senare i samarbete med bröderna Axel och Hjalmar Kumlien. Alla byggnadsminnesmärkta.

Falköpings centralstation

En tågstation i bästa funkisstil. Uppförd 1934 och ritad av arkitekten Birger Gerhard Jonsson (1896-1977) från Skövde, som då var chefsarkitekt på Statens Järnvägars arkitektkontor. 75 nya stationshus tillkom under hans tid, många efter rivning av det gamla. Huset är ett av ett tiotal byggnadsminnesmärkta stationshus i Västsverige. De övriga finns i Borås, Hultafors, Mariestad, Strömstad, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn och Vedum.

Fotograf: Axel Demker

Skövde kulturhus

Sveriges första kulturhus – tio år före Kulturhuset på Sergels torg i Stockholm – ritat av arkitekten Hans-Erland Heineman (1919-2003) och uppfört 1964. För första gången samlade man bibliotek, teater, konsthall med mera på samma ställe. Heineman, som drev arkitektkontor i Skara och Skövde, har bl a också ritat Billingehus i Skövde, den intilliggande vackra modernistiska St Lukas-kyrkan och hotell Bellevue i Hjo.

Fotograf: Johan Fransson

Curmanska villorna i Lysekil

Professor Carl Curman var badläkare i Lysekil från 1859 och framåt. Han var en av dem som talade sig varm för vattnets hälsobringande effekt. 1878 och 1880 lät han uppföra två villor i fornnordisk stil. De är byggnadsminnesmärkta och fortfarande i släktens ägo.

Andra har också läst