({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kvinna i Borås

Designshopping i Västsverige

Skandinavisk design är hetare än någonsin tidigare. Sällan har det varit så trendigt att inreda sitt hem med rustika detaljer, pastellfärgade tyger och sublima ljuskällor – och sedan Instagramma om det! Här kommer en guide till Västsveriges trendigaste designshopping.

Designstaden Göteborg

Vi går ut starkt och inleder i storstadens pulserande nerv, närmaste bestämt längs Magasinsgatan – Göteborgs trendigaste kvarter. Här har kända modemärken som Acne egna butiker, men du kan även besöka en av Sveriges främsta heminrednings- och designbutiker, Artilleriet. Låt dig inspireras av de små världarna som byggts upp inne i butiken och botanisera bland ett eklektiskt utbud av möbler, belysning och textilier. Även den exklusiva inrednings- och möbelaffären Norrgavel – med sina stilrena, hållbara och svensktillverkade möbler – ligger längs Magasinsgatan. Hela kvarteret doftar av smakrik street food och här finns flera mysiga fik, bland annat Da Matteos kafferosteri och bageri.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Passa även på att göra ett besök till stadsdelen Linné och den kombinerade ateljén och butiken Gallery Four. Här tillverkar en av landets främsta smyckekonstnärer, Karin Roy Andersson, samtida smyckekonst i flera olika material. Galleriet gästas ofta av internationellt kända smyckekonstnärer.

Textilstaden Borås

Sveriges textilhuvudstad Borås har en historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka, vilket resulterat i export över hela världen.


Varje sommar slår Quality Outlet Åhaga upp sina portar till den gamla lokverkstaden, där du kan fynda allt från märkeskläder till heminredning.

I Abecitas välsorterade fabriksbutik finns ett specialsortiment av Skandinaviens främsta feminina bad- och underkläder. Passa på att besöka Abecita Konstmuseum med sin förnäma samling av fotokonst från 60-talet och framåt.

Tygriket i Mark

Kasthall är det anrika företaget som genom vävda och handtuftade mattor förvandlar golv till äkta design. Med sina exportframgångar ligger fabriken och huvudkontoret fortfarande kvar i Kinna, och i fabriksförsäljningen säljs andrasortering, utgående produkter samt restgarner.

Fotograf: Jonas Ingman, M2B AB

Det är även lätt att spendera ett par timmar i museet och fabriksbutiken på Ekelund i Horred – världens äldsta familjeföretag i hemtextilbranschen. Ta en fika i caféet och gå på fabriksvisning av väveriet.

Porslinsstaden Lidköping

Rörstrand Center i Lidköping kan du, förutom att ta del av Sveriges porslinshistoria i Rörstrand Museum, besöka Iittala Outlet samt fynda Rörstrandsporslin och andra nordiska designprodukter.

Området vid Vänerns södra strand är också en plats för smyckesdesign. I Lidköpings äldsta byggnad ligger Ateljé Silverknappen där familjen Hvorslev tillverkar och säljer sina internationellt erkända smycken. Namnet Silverknappen härstammar från legenden om att Karl XII blev skjuten med en uniformsknapp vid Fredrikstens fästning i Halden. På sin likfärd genom landet passerades Lidköping, trettondagshelgen 1719, och kvarlevorna fick då vila under stenvalvet i nuvarande smyckesbutiken.

Antikmeckat Limmared

Avslutningsvis kommer ett tips för alla fanatiska sakletare! Den gamla glasbruksorten Limmared, nära Tranemo, stoltserar med ett drygt dussintal second hand-, antik- och retrobutiker. Butikerna har olika inriktning, med allt ifrån torpardröm till 50-, 60- och 70-talsretro. Ett måste när du är i Limmared är även att besöka Glasets Hus, som inhyser museum, utställningar och möjligheten att prova på glasblåsning.

Fotograf: Jonas Ingman

Andra har också läst: