({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Hällekis Trädgård

Fotograf: Monika Manowska

18 västsvenska besöksträdgårdar

För dig som gillar att strosa runt i vackra slottsträdgårdar, hitta till små lantliga trädgårdar, ta en fika i en grönskande trädgård, har en dröm om att förkovra dig i hur man odlar ekologiskt eller vill besöka historiska trädgårdar i spännande kulturmiljöer, då är Västsverige rätt plats. Här finns mycket att upptäcka inom trädgård, så vi har handplockat 18 smultronställen extra värda att besöka.

 

Bevarad 1800-talscharm mitt i den moderna storstaden

 Trädgårdsföreningen, Göteborg

Mitt i den pulserande storstaden Göteborg ligger en grön oas, präglad av 1800-talscharm, som är till för alla. Trädgårdsföreningen är med sina promenadstigar, Rosarium och Palmhuset från 1878 ett besöksmål som verkligen talar till dig som gillar kultur, historia och inte minst fantastisk växtlighet. 

 • Missa inte: Vandra på Gotaleden mellan Göteborg och Alingsås – Trädgårdsföreningen är en utmärkt start på denna sträcka. Vill du äta och dricka gott i samband med ditt besök i Trädgårdsföreningen rekommenderar vi Rosencaféet eller Café Grindstugan. 

Läs mer om Trädgårdsföreningen


Vild natur möter odlad trädgård

 Botaniska Trädgården, Göteborg

Botaniska Trädgården är en av Europas största i sitt slag. Hit tar du dig enkelt antingen till fots eller med kollektivtrafiken för att njuta av upp till 16 000 olika växtarter fördelat över 175 hektar. Här finns också Sveriges största samling av tropiska orkidéer, en prisbelönt klippträdgård och det berömda Påsköträdet. 

 • Missa inte: Passa på att fika omgiven av trädgårdens blommor i caféet. Är du på jakt efter ekologiskt, fair trade och lokalproducerat kan ett besök i den mysiga butiken vara på sin plats.

Läs mer om Botaniska Trädgården

 

Vacker herrgårdsmiljö i Sveriges mest inspirerande park

 Jonsereds Trädgårdar, Jonsered

Jonsereds Trädgårdar har utsetts till Sveriges mest inspirerande park, och är en helt igenom ekologisk besöksträdgård. Området är beläget i nära anslutning till den lokala tågstationen, så det är lätt att ta sig hit. Vill du vandra hit passerar Gotaleden också här förbi. 

 • Missa inte: Kombinera gärna din vistelse här med ett bad i sjön Aspen, som ligger direkt i anslutning till trädgårdarna. Här finns också goda övernattningsmöjligheter bara ett par minuters gångväg bort. Vill du fika rekommenderar vi Jonsereds Trädgårdskafé.

Läs mer om Jonsereds Trädgårdar

 

Ett grönskande rum med tre olika trädgårdstyper

 Gunnebo Slott och Trädgårdar, Mölndal

Den pampiga miljön i området kring Gunnebo Slott och Trädgårdar består av tre olika trädgårdstyper: En formell trädgård, den engelska landskapsparken och köksträdgårdarna. Den formella trädgården är en spegling av slottets nyklassicistiska stil med iögonfallande statyer, prakturnor och exotiska växter. Köksträdgårdarna rymmer kulturarvssorter som sträcker sig tillbaka till 1700-talet.

 • Missa inte: Ta en tur längs de promenadvänliga stigarna innan du avrundar med en fika eller ett gott mål mat på Gunnebo Kaffehus & Krog. Här tillagas alla odlade härligheter som du ser i köksträdgården – lokalproducerat och ekologiskt enligt konstens alla regler.

Läs mer om Gunnebo Slott och Trädgårdar

 

Ovanliga träd på det blommande bergets södra sida

 Hellekis Säteri Trädgård, Götene/Kinnekulle

Beläget på det blommande bergets Kinnekulles södra sida ligger Hellekis Säteri. I säteriets trädgård går anorna tillbaka ändå till 1746, då den vackra trädgården fick besök av Carl von Linné under dennes Wästgötaresa. Promenera gärna runt i Linnés fotspår och njut av vackra och ovanliga träd som valnöts- och kastanjträd, poppelmagnolia och ginkgo.

 • Missa inte: Under våren blommar ramslöken på ängarna kring Hellekis Säteri. När ”skogens vitlök” blommar fylls omgivningarna av ett hav av vita blommor som är otroligt iögonfallande. I anslutning till säteriet finns också vandrings- och cykelleder och andra historiska besöksmål som Flyhovs hällristningar och Husaby kyrka. Passa gärna också på att äta och dricka gott på Hellekis Trädgårdscafé & Kök.  
   

Läs mer om Hellekis Säteri Trädgård

 

Finn trädgårdsinspirationen i mysig antikaffär

 Handens hus, Hällekis

Handens hus ligger mitt på Kinnekulle, alldeles ovanför Vänern. I den mysiga trädgårds- och antikaffären, komplett med egen vävateljé beläget i ett gammalt stenhus, kan du hitta massor av trädgårdsinspiration. I trädgården njuter du av växter som valts att passa till huset som byggdes 1857 och som samtidigt ska attrahera bin och andra pollinatörer.

 • Missa inte: I den unika kombinationen av nytt och egendesignat hantverk och gamla saker hittar du garanterat lämpliga gåvor som passar utmärkt såväl födelsedagar som andra minnesvärda tillfällen.
   

Läs mer om Handens hus

 

Traditionsrik trädgård nära Vänern

 Lilla Slottsträdgården, Läckö Slott

Läckö Slotts ekologiska köksträdgård ligger naturskönt belägen mellan skyddande vitkalkade stenmurar mellan slottet och omsluten av Vänern. Här har den legendariske trädgårdsmästaren Simon Irvine i 25 år arbetat med att kultivera jorden ekologiskt och hållbart – vilket har säkerställt leveransen av högkvalitativa grönsaker till intilliggande restaurangen Hvita Hjorten.

 • Missa inte: Ett besök på slottsområdet är en resa 700 år tillbaka i tiden. Gå en guidad tur i de unika barocksalarna och övernatta gärna på Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. Naturen omkring kan utforskas med vandringsryggsäcken på, ombord på cykel eller i vattnet via kajak.

Läs mer om Lilla Slottsträdgården

 

Magnolian blomstrar i lantlig miljö

 Nyhagens Trädgård och plantskola, Berghem/Mark

När du besöker Nyhagens Trädgård och plantskola får du visningsträdgård, köksträdgård, woodland, bi-paradis och plantskola i ett. Du kan alltså inte bara njuta av omgivningarna, där magnolian blommar i all sin prakt, utan kan även köpa perenner, buskar och träd att med dig hem. Trädgårdsmästaren Sara Brenne smyckar trädgården med fantastiska keramiska alster, och ger också kurser i trädgårdskeramik för den som är intresserad.

 • Missa inte: Vill du förlänga din vistelse på Nyhagen till att bli något mer än en eftermiddagsutflykt? Varför inte checka in i anläggningens bed & breakfast och koppla av ordentligt? Här bor du exklusivt med balkongutsikt över trädgården.

Läs mer om Nyhagens Trädgård och plantskola

 

Ekologi i praktiken

 Björnhyltans Trädgård, Ambjörnarp

Upplev ekologi i praktiken genom ett besök hos Björnhyltans Trädgård. Här kan du ta del av såväl visningsträdgård med tillhörande växthus som köksträdgård, örtagård, kafé, gårdsbutik och kulturstig.

 • Missa inte: Under maj månad varje år kan du vara med på ”sparrisguidning”. Då visar våra sparrisodlare var sparrisen växer på området, och berättar lite om hur man går tillväga för få till en så blommande och smakrik sparris som möjligt. När gårdsbutiken har öppet kan man också gå trädgårdsguidning på torsdagar klockan 17.

Läs mer om Björnhyltans Trädgård

 

Kulturhistorisk park med 1500-talsanor

 Sundsby säteri, Tjörn

Stora gräsytor, park- och fruktträd, perennrabatter och en köksträdgård – Sundsby säteri är en öppen park och trädgård som fick sin nuvarande karaktär i slutet av 1800-talet, men som har anor ända tillbaka till 1500-talet. I anslutning till säteriet finns också flera vandringsleder av varierande svårighetsgrad.  Efter avslutad vandring kan du också besöka mysiga butiker som håller öppet efter säsong samt bageri, kafé och restaurang.

 • Missa inte: Är du kulturhistoriskt intresserad kan vi varmt rekommendera utställningen om säteriet och Margareta Huitfeldt, som levde på säteriet under 1600-talet.  Boka gärna en guidad tur när du besöker Sundsby.

Läs mer om Sundsby Säteri

 

Lantlig idyll för hela familjen

 Sammels Lantgård & Trädgård, Landvetter

Blommande träd, doftande växter och fruktodlingar med 1 100 planterade äpple- och päronträd – Sammels Lantgård & Trädgård bjuder på en ordentlig doft- och smakupplevelse för hela familjen. Låt barnen titta på hönsen i hönshuset eller klappa någon av familjens (femte generationen på Sammels) katter som gärna pockar på uppmärksamhet.

 • Missa inte: Gör gärna ett besök i gårdsbutiken, som erbjuder ett förädlat sortiment såväl från landgårdens egna som andras odlingar. Varför inte handla med dig gårdens egen chilisås, äppelmust eller honung från någon av områdets tio egna bikupor med dig hem som ett minne av besöket? Även växthuskafét med sitt härliga utbud av hembakade läckerheter kan rekommenderas.

Läs mer om Sammels Lantgård & Trädgård

 

Permakultur i centrum på Koster

 Kosters Trädgårdar, Sydkoster

Kosters Trädgårdar drivs enligt permakulturens utgångspunkter. Permakultur innebär att man ska skapa så lite negativ påverkan på jorden som möjligt. Målet är att skapa ett resurseffektivt system som ska generera en hållbar ekologisk trädgård som verkar i symbios med övriga verksamheter på platsen. Långsiktigt tänkande är en central del.

 • Missa inte: Trädgårdsrestaurangen och kaféet som serverar råvaror både från den egna trädgården och från havet är väl värda påhälsning. Är man sugen på att fortbilda sig så erbjuds kurser inom peramakultur, yoga och havskajak.

Läs mer om Kosters Trädgårdar

 

Unika trädgårdar i centrala Lerum

 Växtrum i Lerum, Lerum

Växtrum i Lerum är något så unikt som tio olika trädgårdar som är designade av framstående TV-kända trädgårdsprofiler som Gunnel Carlson och Anders Stålhand. Trädgårdarna finns alla i centrala Lerum. Du vandrar runt mellan olika typer av trädgårdsdesign på platser lika vackra som dess namn: Snödropplunden, Aspens sol och Brobackenslänten är bara några exempel på dessa härliga designträdgårdar.

 • Missa inte: Promenadstråket mellan trädgårdarna är 3,6 kilometer. Vill du aktivera dig ytterligare kanske en tur längs närliggande Gotaleden, som går mellan Göteborg och Alingsås, kan vara något? Ta gärna kollektivtrafiken till någon av ledens startpunkter.

Läs mer om Växtrum i Lerum

 

Klassisk kurort med kulturella upplevelser

Örtagården, Dals Rostock

Redan på medeltiden vallfärdade människor till Örtagården i Dals Rostock för att helas av det hälsobringande vattnet. Dals Rostock var i över 200 år en kurort där man odlade medicinalväxter för apotek. Som ett minne över sin historia odlas fortfarande krydd- och medicinalväxter, färg- och spånadsväxter, häx- och trolldomsorter samt gammaldags trädgårdsväxter här. Välkommen att göra en botanisk exposé!

 • Missa inte: Fyll på energidepån med en fika hos Örtagårdens sommarkafé. Är du ute efter kulturell mättnad rekommenderas ett besök antingen i konstnärsateljén med tillhörande butik, eller i Antikvariat Stockrosen. Här hittar du böcker om bland annat trädgård, natur och kultur.

Läs mer om Örtagården

 

Storslaget utflyktsmål för alla åldrar och smaker

 Nolhaga Park, Alingsås

På behagligt promenadavstånd från de centrala delarna av den mysiga kaféstaden Alingsås ligger Nolhaga Park – en romantisk slottspark väl värt ett besök såväl tillsammans med en kär vän, kompisgänget eller familjen. Nolhaga Park är mäkta populär – faktiskt har självaste kungafamiljen besökt parken med jämna mellanrum genom åren, och till och med planterat ett träd här.

 • Missa inte: Här finns verkligen något för alla. Lekpark och lantgård med klapphage för de minsta, frisbee-golf för den aktivitetslystne och massor av vackra träd, buskar, planeringar, broar och dammar för den som uppskattar sköna miljöer. Sumpskogsområdet Kongo, där du på spänger tar dig genom en regnskogsliknande miljö i svensk tappning ner mot sjön Mjörn är något alldeles extra.

Läs mer om Nolhaga Park

 

Sagopark med inspiration från Japan

 Alphems Arboretum, Floby

Alphems Arboretum är en riktig sagopark, anlagd av lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt under 50 år. Frans inspirerades storligen av japanska trädgårdar och speciellt dess stenläggningar. Totalt fnns här över 300 olika sorters sällsynta buskar och träd från hela världen.

 • Missa inte: Mitt ibland alla träd i denna sagopark finns det hus som stod som förlaga till Snövit och de sju dvärgarnas hus i den tecknade Walt Disneyfilmen. Passa också på att njuta av kaffe med hembakat, som du med fördel avnjuter i serveringen eller i parken.

Läs mer om Alphems Arboretum

 

En oas inspirerad av medeltida örtgårdar

 Lödöse Museum - Örtagård, Lödöse

Lödöse museum har en fantastisk medeltidsinspirerad Örtagård som berättar om örternas medicinska egenskaper och om dåtidens folktro. Örtagården är en oas att vila i eller vid vackert väder avnjuta sitt kaffe omgiven av humlesurr och blomsterdoft. På somrarna arrangeras tillfälliga utställningar och en Bifondsdag.

 • Missa inte: Ett besök på Lödöse museum som tar dig tillbaka till livet under Medeltiden. Blir du fikasugen så serverar Café Alfhild varma drycker, nybakat kaffebröd och smörgåsar. 

Läs mer om Örtagården

 

Ett grönskande paradis

 Känn trädgården, Göteborg

I den privata trädgården i Askim i södra Göteborg har trädgårdsägarinnan Camilla skapat sex rum utifrån färg, form och doft. I gårdsbutiken finns ett hållbart, vackert och funktionellt sortiment av dekorationer till din trädgård eller uterum från svenska varumärken eller vintage. Här hittar du bland annat krukor och skålar, ljuslyktor, fågelbad, amplar, kransar och ekologisk honung.

Läs mer om Känn trädgården

 

Hitta fler trädgårdar att besöka på Trädgårdsresan

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdssidan hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destinationer att besöka. 

Du kanske även gillar