({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Grupp av människor som sitter på en uteservering.

Fotograf: Monika Manowska

Gör en utflykt till mysiga Kaféstaden Alingsås

Vill du fika på mysiga innergårdar, shoppa vintage och promenera längs kullerstensgator och lummiga parkmiljöer? Då ska du ta tåget till Kaféstaden Alingsås, bara en halvtimme från Göteborg.

Kaféstaden Alingsås, Sveriges fikahuvudstad eller kort och gott The Capital of Swedish Fika. Alingsås stoltserar med ett trettiotal kaféer och en fascinerande historia om hur det svenska fikasamhället växte fram. Men det slutar inte där, i Alingsås kan du även njuta av välbevarad träbebyggelse, shoppa gammalt och nytt, vandra längs vattnet och upptäcka en grönskande slottspark.

Fotograf: Monika Manowska

Kaféerna du inte får missa

Den svenska kafékulturen är djupt rotad i Alingsås. Här öppnade det första bageriet redan år 1733 och sedan dess har bröd och bullar knådats i stadens alla hörn. Idag är Alingsås full av mysiga kaféer, bagerier och konditorier. Här kommer tips på några av våra favoriter.

  • Ekstedts Bageri & Café

Sedan 1886 har Ekstedts Bageri & Café försett ortsborna med nygräddat bröd och söta bakverk. Kaffet kommer från Alingsås eget kafferosteri och fikautbudet består av tårtor, wienerbröd, bullar samt kondiskakor och småkakor i mängder. Fin uteservering på en av stadens många innergårdar.

  • Nygrens Café

Nygrens Café ligger på en av Alingsås äldsta innergårdar. Det är den givna samlingsplatsen när det vankas gofika med barnbarnen. Utbudet av sötsaker är typiskt svenskt-amerikanskt med Sticky Bun, kladdkaka, cookies, bärpajer och smörgåsar. Erbjuder även afternoon tea emellanåt.

  • Nolbygårds Ekobageri & Kafé

I utkanten av Alingsås ligger Nolbygårds Ekobageri & Kafé där kardemummabullar, toscakakor och mazariner bakas med äkta smör och ekologiskt mjöl. Sekelskiftesvillan välkomnar med blommiga tapeter, kakelugn och tidstypiskt möblemang. Packa gärna en fikakorg och sätt dig i rälsbussen i trädgården.

Nolbygårds Ekobageri & Kafé

Nygrens Café

Ekstedts Bageri & Café

 

Guidade fikavandringar genom staden

Utvalda lördagar under maj till december kan du gå en guidad fikavandring i Alingsås. Under promenaden berättar en kunnig guide om Alingsås bagerihistoria som startade för snart 300 år sedan. Givetvis stannar ni till vid några av de äldsta kaféerna och avslutar storlaget med prinsesstårta.

Besöker du staden under senhösten kan du spana in evenemanget Lights in Alingsås, där världsledande ljusdesigners lyser upp offentliga miljöer med färgrika ljusinstallationer.

Fotograf: Monika Manowska

Shoppa vintage på mysiga innergårdar

För dig som vill shoppa unika ting, både återbruk och modernt hantverk, finns en uppsjö av trivsamma små affärer. Många av butikerna hittar du längs Kungsgatan mitt i centrum. Eller rättare sagt, det är från Kungsgatan du når de pittoreska innergårdarna där flera av butikerna ligger.

Titta in hos Balders Hage, Antikt Ateljé Skärvan, Hemlyckan, Reselected, Estrid och Moa, Hus till hus, Cinnamon Outlet och många fler. Här hittar du en lista över antik- och vintagebutiker i Alingsås.


Upptäck den trivsamma trästaden

Alingsås har genom åren behållit sin charmiga småstadskänsla och har belönats med byggnadsvårdspriset "Europa-Nostra-diplomet" för sitt sätt att renovera, bevara och förnya innerstaden i gammal stil.

Här kan du strosa på kullerstensgator bland välbevarad bebyggelse från 17- och 1800-talen. Alströmerska magasinet, rådhuset vid Stora Torget och stadskyrkan hör till några av de äldsta byggnaderna. Dessutom finns flera av de gamla kullerstensbelagda innergårdarna bevarade och flera av dem går att besöka, bland annat Nygrens gård, Hjelmqvistska gården och Norinderska gården.

Vill du övernatta i historisk miljö kan vi rekommendera Grand Hotel Alingsås och Alingsås Vandrarhem – Villa Plantaget där du bor i vackra hus från tidigt 1900-tal.

 

Promenera genom Nolhaga Park

Under sommarmånaderna är trappan ner mot Lillån i centrum en populär solterrass. Promenerar du långs ån västerut kommer du snart till Nolhaga Park som är stadens gröna oas med lekparker, discgolfbana, lantgård och upplevelsebadet Nolhaga Parkbad.

Mitt i parken står Nolhaga Slott, en ståtlig vit byggnad byggd i italiensk nyrenässansstil. Slottet stod klart 1880 och inbjuder sommartid till guidade turer, utställningar och glasskafé.

På andra sidan parken väntar sjön Mjörn med badstrand och naturreservat med promenadstråk. Om du vill kan du göra en längre vandring härifrån utmed Gotaleden som går hela vägen till Göteborg.

Nolhaga Parkbad

Nolhaga Park

Nolhaga Slott


Så blev Alingsås Sveriges fikahuvudstad

Du kanske är nyfiken på varför Alingsås kallas för kaféstaden? Här kommer en liten historielektion.

Alingsås fikahistoria tar sin början år 1733, då alingsåsaren Anders Sundgren tilldelas en av landets första bagarlicenser av den svenske kungen. Men för att förstå varför detta hände i just Alingsås får vi backa tillbaka ytterligare några år.

Trots sin ringa storlek hade Alingsås på den här tiden utmärkt sig som en av Sveriges främsta industristäder. I spetsen för utvecklingen stod en av stadens pionjärer, Jonas Alströmer, som grundade Alingsås Manufakturverk – även om han av svenskarna kanske är mest känd för att ha fört potatisen till Sverige. Industriblomstringen i trakten, främst inom textilbranschen, gjorde att allt fler kvinnor började förvärvsjobba. Bageriverksamheten drog därför igång som en följd av att kvinnorna inte hann baka hemma i samma utsträckning som tidigare. Och bröd var för många den dagliga födan.

Det hör även till historien att Alingsåsborna på den här tiden var oerhört trångbodda. Fanns det hjärterum hyste familjen ofta både arbetande släkt och vänner, varpå det blev trångt kring frukostbordet, och på så sätt började kaféer att etablera sig. Därmed var begreppet arbetarfik myntat och kafékulturen växte fram.

 

Ta tåget från Göteborg

Som du märker har Alingsås mycket att erbjuda, och närheten till Göteborg gör att det är enkelt att åka hit med tåg över dagen. Sök din resa i Västtrafiks reseplanerare. De flesta intercitytåg från Stockholm och Skövde stannar också i Alingsås.

Fotograf: Jonas Ingman

Vill du upptäcka ännu fler spännande platser i och runt omkring Alingsås? Då kan du kika in på Alingsås officiella besöksguide.

 

Andra har också läst: