({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vänner sitter runt eld och njuter av en måltid i Dalsland

Fotograf: Badass Food Stories

En matresa i Dalsland – med Badass Food Stories

Nicole och Gustaf åker land och rike runt för att träffa människor som brinner för mathantverk, hållbarhet och lokala råvaror. Och vad kan då vara lämpligare än en tredagars off-grid-retreat och matupplevelse det natursköna Dalsland?

– Vi har inte varit i Dalsland förut men efter några dagar här så känns det som vi upptäckte ett gem i Sverige. Så här års är det extremt grönt men vackra sjöar och landskap att upptäcka. Perfekt för ett “forest rehab” och tid att pusta ut, säger Nicole.

Under våren 2022 besökte Nicole Jacobsen och Gustaf Björlin Dalsland för att filma en ny inspirerande kortfilm till deras Youtube-kanal Badass Food Stories – resultatet kan du se längre ner i artikeln.

 

Lämna det stressiga storstadslivet – Swedish Country Living

Nicole och Gustafs utgångspunkt i Dalsland var den lilla byn Köpmannebro, där de checkade in på Swedish Country Living. Här bodde de tre nätter all-inclusive i mysiga eremitstugor utan el och vatten men som samtidigt känns lyxiga. På gården finns ett kretsloppshus med fräscha privata badrum och ett cirkulärt vattensystem som rengörs genom orangeriet.

– Vi blev personligt och varmt välkomnande av Marie and David, och deras hundar. Efter en rundtur på gården serverade de en familjär middag vid uteköket med utsikt över sjön innan vi avslutade kvällen i vår stuga. Samtliga råvaror till middagen var från deras egna KRAV-certifierad gård och andra lokala gårdar i Dalsland, säger Gustaf.

Fotograf: Jonas Ingman

Det finns totalt tre arkitektritade eremitstugor som är byggda med naturmaterial från platsen som trä och återbrukat byggnadsmaterial. Varje hus har en egen stil som speglar traditionella byggnadsmetoder och är placerade i de gamla kulturmarkerna, bland fårhagar och nära till vattnet.

– Vi bodde i den moderna A-frame Hermitage off-grid-stugan med skandinaviska designmöbler och en snygg svävande eldstad i polerat stål. Den var rymlig med 6 meter i takhöjd där vi fick klättra upp till det mysiga sovloftet för en härlig nattsömn, säger Nicole, men nästa gång vill de gärna testa the original Hermitage cabin eller the new Slate house cabbage för extra mysfaktor!

Fotograf: Jonas Ingman

Skaparna bakom Swedish Country Living är paret Marie och David. Efter många år i modebranschen så lämnade de det stressiga storstadslivet för en tillvaro utan miljögifter och onödiga oljud. Idag bedriver de en holistic management approach på deras naturbetesmarker för att bygga upp marken.

– Vi skapar inte enbart ett bättre liv för familjen utan skyddar även den mäktiga miljö som finns runt omkring oss. Genom att öppna upp landskapet med betande djur ger vi förutsättningar för hotade växter och andra arter att överleva, säger David.

Fotograf: Jonas Ingman

Genom koncentrerat betestryck och ständig förflyttning av deras får ökar gräsets rotsystem vilket förbättrar jordens förutsättningar att motverka uttorkning eller översvämning. Dessutom skapas en så kallad kolsänka som tar hand om koldioxidutsläpp.

– Med utmärkelse som Sveriges mest hållbara upplevelse i 360 Eat Guide 2021 är vi taggade att ge våra gäster ännu mer upplevelser, säger Marie.

 

Råvaror från lokala gårdar – delikatesser i Dalsland

Lokala råvaror stod i fokus under hela vistelsen för Nicole och Gustaf. Efter en god natts sömn var det dags att besöka en lokal gård för att köpa in råvaror till deras utomhusmatlagning med kocken Emelie Nielsen. De besökte Evenstorps gård som odlar hallon och rabarber samt har köttdjur, allt ekologiskt och KRAV-certifierat såklart och ligger söder om Köpmannebro i Dalsland.

Fotograf: Badass Food Stories

– När vi reser ser vi alltid till att besöka lokala marknader eller bönder direkt. Framförallt om vi har möjlighet att laga vår egen mat, så är det extra gott att få tag på närproducerade råvaror. De smakar ju bäst! säger Nicole.

– Vi fick tips om Evenstorps gård då de hade en gårdsbutik med råvaror från inte bara deras egen bondgård men även andra lokala bondgårdar. Efter ett telefonsamtal med bonden Sofia så hjälpte hon oss att få tag på fler råvaror som vi kunde plocka upp hos dem. Vi köpte grönsaker i säsong, och rabarber, även mjöl, rapsolja. Och givetvis kunde vi inte motstå att köpa entrecôte och ölkorvar från deras egna kossor – samt en hallonkombucha som de gjort själva, den var riktigt läskande! säger Gustaf.

 

Måltider i familjär anda

All mat på Swedish Country Living är tillagad av Marie och David, och de använder endast närproducerade råvaror och det mesta kommer från deras egen gård.

– Det var fint och inspirerande att se hur Marie och David jobbar på gården. Allt från hur de dagligen tar hand om deras får, hönsen och ankor, men även sköta andra vardagliga sysslor på gården, säger Nicole.

Fotograf: Badass Food Stories

– Alla måltider var väldigt familjärt serverade, och kändes hemlagade. Beroende på väder så serverades de antingen vid utomhusköket eller i orangeriet. Det fanns även möjlighet att själv laga sin egen mat, precis som vi gjorde en av kvällarna. Luncherna fick vi som en klassisk matsäck, perfekt för att ta med ut på tur för att upptäcka Dalsland – paddla kajak eller hika i den vackra naturen. Och Frukosten serveras nere i orangeriet – men vi fick höra att man också kan få frukosten serverad till sin stuga, säger Nicole.

Fotograf: Badass Food Stories

 

Laga mat utomhus över öppen eld

Sista dagen i Dalsland så hade Nicole och Gustaf bestämt att de skulle laga mat utomhus. Med sig hade de Emelie Nielsen som "brinner för" vällagad mat med fokus på närproducerat. Hennes filosofi är att laga allt som är gott – från husman till fusion där råvaran alltid är i fokus.

– Det var himla lärorik att få laga mat utomhus tillsammans med Emelie som har lång erfarenhet av matlagning. Hon har dessutom tävlat ett flertal gånger i SM i utomhusmatlagning – ett riktigt proffs, säger Nicole.

Fotograf: Badass Food Stories

– Det är alltid extra gott att äta mat utomhus, spelar ingen roll vad det är. Emelie lagade tre jättegoda Asien-inspirerade rätter med svenska närproducerade råvaror. Medan elden blev redo serverade Emelie en skaldjursbuljong med klimp, färska grönsaker i säsong och örter, med ett krämigt ägg, säger Gustaf.

Kika på hela filmen för att lära er mer om off-grid-trenden och Emelies tips för att lyckas med utomhusmatlagningen.

Thumbnail image

 

 

Du kanske även gillar: