({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vrå

Fotograf: Tina Stafren

6 tips för att skapa en hållbar konferens

Här hittar du sex konkreta tips på hur du arrangerar nästa konferens på ett hållbart och miljövänligt sätt.


1. Använd hållbar mat

När du ordnar en konferens eller ett möte spelar maten stor roll för om ditt evenemang uppfattas som lyckat eller inte. Detta är ett utmärkt tillfälle att agera hållbart. Välj därför en restaurang som arbetar hållbart, gärna med lokala och närodlade råvaror.

Komponera gärna vegetariska menyer – och servera kranvatten istället för buteljerat! Använd gärna någon restaurang som är ansluten till Smaka på Västsverige.

 

2. Tänk på tillgängligheten

Det ska vara möjligt för alla att delta i din konferens. Välj därför en konferensanläggning som är tillgänglighetsanpassad. Tillgänglighet kan handla om alltifrån att möjliggöra för rullstolsburna att ta sig fram till att anpassa för deltagare med nedsatt syn eller hörselproblem.

Läs mer på Tillgänglighetsdatabasen för Västra Götaland.

 

3. Uppmuntra till hållbart resande

Var tydlig redan vid inbjudan att du helst ser att deltagarna kommer till konferensen med hjälp av kollektivtrafik eller genom samåkning. Att som ensam deltagare åka med egen bil är inte önskvärt. Anpassa gärna schemat (start- och sluttid) så att det passar med kollektivtrafikens kalender.

Fotograf: Jonas Ingman

 

4. Välj giveaways med omsorg

Det är detaljerna som gör det. Därför kan det vara bra att inte bara tänka till kring "stora" faktorer som mat och val av plats, utan också kring hur du arbetar med exempelvis giveaways och presenter. Kanske har du talare på plats vars insats du vill premiera?

Eller vill du kanske att alla konferensdeltagare ska få ett litet present-kit som minne av dagen och av din verksamhet? Tänk igen i så fall! Det är mycket bättre att ge något som signalerar att du tänker hållbart - varför inte en donation till en välgörenhetsorganisation eller liknande?

 

5. Minimera tryckt material

Du måste inte trycka upp programmet för dagen på papper. Och det behövs inte anteckningsblock eller stora buntar med papper med all information som konferensdeltagarna behöver. Har du bara ett bra wifi som folk kan koppla upp sin telefon eller padda på är mycket vunnet.

 

6. Mångfald i talarprogrammet

Vilka föreläsare bjuder du in till din konferens? Det är något man inte alltid tänker till kring utan bara "gör". Fundera därför ordentligt när det gäller val av talare du bjuder in till din konferens. Ha helst med lika många kvinnor som män, gärna med olika bakgrund och etnicitet.

 

 

Fler konferenstips i Västsverige

Här hittar du ännu fler tips och idéer för dig som vill boka en konferens i Västsverige.