({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kvinna och två barn cyklar dressin.

Fotograf: Lykke Andersen

Cykla dressin i Västsverige

Att cykla dressin är en rolig upplevelse som passar för hela familjen. Det är enkelt att komma igång och lätt att göra stopp utmed banan för att fika eller bada.

Det vimlar inte direkt av ställen att cykla dressin på i Sverige, och därför är vi väldigt glada över att tre av de mest populära dressinområdena finns här i Västsverige. Samla ihop familjen eller de närmaste vännerna och upptäck den vackra naturen från första klass. Är ni ett större sällskap kan ni hyra flera dressiner.

 

Här kan du hyra och cykla dressin i Västsverige

Cykla dressin i Gullspång

Området kring Gullspång i nordöstra hörnet av Västsverige är starkt förknippat med dressincykling. Här finns två sträckningar att välja mellan.

  • Torvedsbanan 18 km. Rälsen går utmed Gullspångsälven söderut. Du passerar flera charmiga samhällen, bland annat Skagersvik, med utsikt över Ribbingsfors Herrgård på andra sidan sjön, innan du når vändplatsen Torved. Det finns gott om rastplatser för en picknick längs banan.
  • Trelänsbanan 38 km. Den här turen går norrut från Gullspång. Det är en naturskön bana med många historiska platser att spana in, såsom gamla banvaktarstugor och handelsmuseum. Du kan vända när det passar dig eller så fortsätter du hela vägen till Ängebäck i utkanten av Degerfors.

Vill du övernatta i området rekommenderas Ribbingsfors Herrgård. Du kan även boka ett äventyrligt familjepaket med dressin och cykling längs Göta kanal hos Upplevelsepaket.

Boka dressin i Gullspång

 

Cykla dressin i Tranemo

Upplev den vackra naturen i Tranemo kommun i södra delen av Västsverige. Området är perfekt för barnfamiljer som vill prova på dressin.

  • Ambjörnarp – Sjötofta 7 km. Från Ambjörnarp cyklar du söderut längs den gamla järnvägslinjen och passerar fina sjöar och naturområden. Stanna gärna till vid Holmåkra rastplats för en fika och kanske ett dopp i sjön. När du når samhället Sjötofta är det dags att vända tillbaka norrut.

Här hittar du en lista över ställen att övernatta på i området. Passa på att besöka mysiga Björnhyltans Trädgård när du är i området.

Boka dressin i Tranemo

Fotograf: Johan Törnroth

 

Cykla dressin i Dalsland

Dalsland är ett paradis för naturälskare. Här finns två olika banor för dressincykling, en kort och en lite längre.

  • Svanskogsbanan 15 km. Den här banan tar dig från Åmål till Svanskog i gränslandet mellan Dalsland och Värmland. Du trampar fram genom trolska skogar och utmed sjöar med gott om fina rastplatser. Packa picknickkorgen eller beställ matsäck i samband med att du hyr dressinen.

Boka dressin i Åmål

  • Bengtsfors – Årjäng 50 km. Västsveriges längsta dressinbana utgår från Bengtsfors och kallas i folkmun för ”De vackra vyernas järnväg”. Här får du verkligen uppleva hur naturskönt Dalsland är med grönskande skogar och många fina badsjöar. I Kråkviken finns en kiosk och i Gustavsfors passerar du restauranger och lanthandel, i övrigt är det en rejäl picknickkorg som gäller.

Tips! Spana in det kombinerade dressin- och kanotpaketet hos Silverlake.

Boka dressin i Bengtsfors

Kika här för fler övernattningsställen i Dalsland.

 

Vanliga frågor och svar om dressincykling

Hur många kan man sitta på en dressin?

Det finns både singel- och tandemdressiner, alltså där en eller två personer trampar. Utöver den som trampar brukar man även få plats med en eller två passagerare. Hör med uthyrningsstället hur många dressiner de rekommenderar för ditt sällskap.

Kan barn cykla dressin?

Absolut! Dressincykling är en rolig aktivitet för hela familjen. Du bör vara omkring 150 cm lång för att nå ner till tramporna helt och hållet. Yngre barn kan såklart sitta på passagerarbänken.

Hur fort går en dressin?

Tempot avgörs av hur intensivt du trampar, men räkna med ungefär 10 km per timme.

Hur vänder man en dressin?

Ibland finns det särskilda vändplattor, men det går även bra att vända dressinen genom att lyfta upp den och helt enkelt byta färdriktning.

Hur mycket väger en dressin?

En dressin väger omkring 50-80 kg beroende på om det är en singel- eller tandemdressin.

Är det jobbigt att cykla dressin?

Att cykla dressin är ungefär lika tungt som att cykla med en vanlig cykel. Rälsen går oftast på relativt plan mark, vilket gör att du slipper riktigt branta uppförsbackar. Å andra sidan innebär det samtidigt färre nedförsbackar.

Kan hundar följa med på dressinen?

Det säkraste är att låta hunden stanna hemma, men en lugn hund skulle kunna sitta tillsammans med en person på passagerarbänken. Olika dressinuthyrare kan ha olika regler så fråga vad som gäller när du bokar. Du får dock aldrig låta hunden springa bredvid spåret eftersom klämrisken då är stor.

Var kan man cykla dressin?

I Västsverige kan du cykla dressin i Gullspång, Dalsland och Tranemo.

Fotograf: Johan Törnroth

 

Till huvudsidan för cykling