({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
MTB-cyklister i solnedgång på klippa i Bohuslän

Fotograf: Peter Eriksson

Cykla med guide i Västsverige

Upptäck lokala smultronställen och utveckla din cykelteknik under en guidad cykeltur tillsammans med en erfaren och kunnig guide. Runt om i Västsverige finns flera företag som erbjuder cykelguidningar på MTB, gravel och vanlig fritidscykel.

 

Cykel och Salt, Strömstad

För dig som vill uppleva det bohuslänska klipplandskapet från cykelsadeln är Cykel och Salt ett självklart val. Följ med de kunniga guiderna på ett tryggt äventyr med vackra vyer och klippcykling när den är som allra bäst. Här är det E-MTB som gäller, alltså elektriska mountainbikes där du får bekväm hjälp av en motor i de tyngre backarna.

Cykel och Salt erbjuder guidningar i området kring Strömstad, Grebbestad och Hunnebostrand i Norra Bohuslän. Det finns även färdiga paket där du kombinerar cykling med övernattning i trädtält. Du behöver inte ha några förkunskaper kring MTB-cykling för att följa med.

Fotograf: Peter Eriksson

 

The Dalsland Experience, Bengtsfors

Upptäck Dalslands charmiga småvägar på cykel med erfarna guider från The Dalsland Experience. Välj mellan färdiga guidningar och skräddarsydda upplevelser. Guiderna leder och håller ihop gruppen så att ingen lämnas ensam. Både gravelcyklar och vanliga cyklar finns att hyra.

Under de flesta rundor finns möjlighet att stanna och köpa fika och lunch, eller om du hellre tar med egen energi. Vid varmt väder finns även möjlighet till ett uppfriskande dopp i lämplig sjö. Några exempel på turer att välja på är:

 • Mountainbike Mondays
 • Friday Pizza Ride
 • Sunday Grand Fondo

Fotograf: The Dalsland Experience

 

Värdskapsbyrån, Göta kanal

Du kanske har besökt Göta kanal tidigare men vill upptäcka mer och lära dig mer om kanalens fascinerande historia. Eller så är detta första gången du ska besöka området. Oavsett så är cykel det roligaste och effektivaste sättet att se kanalen på, framför allt med en guide från Värdskapsbyrån.

Guidningen utgår från Sjötorps Upplevelsecenter vid Café Baltzar i Sjötorp. Här får du tillgång till din hyrcykel, som ingår i priset. Lugnt och tryggt cyklar ni sedan längs den bilfria cykelleden under 2,5 timmar och stannar till på flera platser. Turen avslutas vid lunchtid i Norrkvarns slussområde, men du har tillgång till cykeln under hela eftermiddagen för att fortsätta upptäcka området på egen hand.

Passa på att kombinera cyklingen med middag och övernattning i glampingtält hos Norrqvarn Hotell.

Fotograf: Jonas Ingman

 

LO Bikes, Ljungskile

Hoppa upp på cykelsadeln och låt LO Bikes erfarna guider ta dig med till sina bästa smultronställen runt Ljungskile och på Tjörn. Det är framför allt MTB- eller gravelcykling som gäller och cyklar finns att hyra om du inte har med din egen.

Det finns möjlighet att boka guidade turer för små eller större grupper, ung som gammal, nybörjare som rutinerad cyklist. Guidningen anpassas efter gruppens förmåga, du behöver ingen tidigare erfarenhet. Några exempel på turer är:

 • Guidad stigcykling 1,5 timme
 • Gravelcykling 3 timmar

 

Lagunen Camping, Strömstad

I Lagunen Bikepark finns hinder och teknikutmaningar som passar hela familjen. En guide instruerar och berättar om de olika övningarna. Här lär du dig bland annat hur du ska vara positionerad på cykeln och hur du ”pumpar” cykeln för att få fart framåt genom pumptrack-banan.

Alla kan delta men viss cykelvana är att föredra. Cyklar finns att hyra på campingen. Perfekt för dig som vill lära dig hur man cyklar MTB på ett tryggt och roligt sätt.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

 

Upplevelsebolaget, Uddevalla

Att trampa mountainbike ute på de släta granitklipporna precis intill havet i norra Bohuslän är en svårslagen cykelupplevelse. Flera av dessa vackra platser kan vara kluriga att upptäcka på egen hand, så passa på att boka in en guidad tur med en av Upplevelsebolagets experter på området. Turerna körs på olika platser runt om Uddevalla och ute på Ramsvikslandet, där viss erfarenhet kan behövas.

Vid sidan om Bohuslän så har Upplevelsebolaget också förälskat sig i Kinnekulles svårslagna cykelstigar. Följ med dem på en MTB-tur runt berget och upptäck alla historiska och natursköna pärlor. Cykel, lunch och fika kan förbokas på hemsidan.

Fotograf: Daniel Breece

 

Outdoor West, Lysekil

Följ med Outdoor West på cykeläventyr i trakterna runt Lysekil. Du kan välja mellan att cykla mountainbike eller gravel (på grusvägar och enklare stigar). Det finns färdiga paketerbjudanden med guidningar.

Vill du ha en lättare cykling och samtidigt njuta av kulturhistoriska sevärdheter går det också att boka. Då får du uppleva gamla kulturvävar, stenbrott, industrimiljöer och hällristningar. Guiden kommer att berätta mer om platserna ni cyklar förbi.

 

Daftö Resort, Strömstad

Under sommaren och på höstlovet kan du boka in dig på Daftö Resorts guidade cykelturer som utgår från campingen. Har du inte egen cykel med dig kan du hyra på plats. Det finns tre erfarenhetsnivåer att välja på och samtliga gör en runda i Lagunen Bikepark:

 • Grön nivå – ett lekfullt familjeäventyr för de yngre och mindre erfarna stigcyklisterna. Guiden lär ut grunderna i MTB i lagom takt.
 • Blå nivå – slipa tekniken på stigar och klipphällar. Takten anpassa efter gruppen, men räkna med att ni kommer att bli svettiga.
 • Röd nivå – de mer erfarna MTB-cyklisterna gör en tur på utmanande stigar både uppför och nedför, och tränar teknik i bikeparkens hopp, drop och flowbana.

Fotograf: Jonas Ingman

 

Tre skäl till att cykla med guide!

 1. Upptäck smultronställena. En cykelguide kommer garanterat att visa dig de allra finaste platserna, de mest spännande sevärdheterna och de roligaste cykelställena.

 2. Du kan lära dig något nytt. Framför allt så har du som cyklar mtb mycket att få ut av att cykla med guide. Passa på att ställa frågor om hur du bäst tar uppförsbackarna eller fördjupa dig i kurvtekniken.

 3. Det gör cyklingen roligare. Oavsett om det bara är du, ditt sällskap och guiden, eller om du cyklar med en större guidad grupp så kommer du kunna träffa nya människor att dela upplevelsen med.

 

Till huvudsidan för cykling