({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
person som ligger i mossan i skogen

Fotograf: Roger Borgelid

Forest bathing - Skogsbada i den svenska naturen

Om någon skulle fråga vad du tycker om Shinrin-Yoku, så handlar det inte om en ny form av sushi. Nä, det är faktiskt namnet på en av världens snabbast växande hälsotrender – att nå total avkoppling genom att bada i skog.

Shinrin-Yoku betyder ”att ta in skogsatmosfären med alla sinnen” eller bokstavligen att ”skogsbada”. Metoden är japansk och har växt fram som ett svar på de stressymptom som idag breder ut sig över världen. Och forskningsresultaten visar tydligt att blodtrycket sjunker, stresshormonerna reduceras, sömnen blir djupare, koncentrationsförmågan förbättras och immunförsvaret ökar efter vistelser i skogen.

Dessutom har det visat sig att de positiva effekterna både är direkta och sitter i ett bra tag. Det räcker med att vara 30 minuter i en skog för att man ska märka att stressnivå, blodtryck och puls förbättras. Och att spendera en helg i naturen boostar immunförsvaret i en hel månad.

Fotograf: Roger Borgelid

Så här gör du för att skogsbada:

  • Besök ett skogsområde som du tycker om, där du kan vandra långsamt, fritt och ostört.

  • Lämna mobiltelefonen hemma eller stäng av den. Lämna också dina mål bakom dig.

  • Stanna upp då och då och känn efter om kroppen vill gå i någon särskild riktning.

  • Var tyst och stilla. Lägg märke till hur fåglar och annat levande ändrar beteende när de vänjer sig vid att du är där. Sitt gärna ner en stund på en sten eller stubbe och var alldeles tyst och stilla. Fokusera på andningen.

  • Om du går tillsammans med andra – kom överens om att inte prata. Men dela gärna era upplevelser efter promenaden.