({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Yoga i Göteborg och Västsverige

Harmoni för kropp och själ

Att utöva yoga är ett bra sätt att komma i kontakt med sig själv genom andningstekniker, meditation och följsamma rörelser. Här får du tips på härliga yogaupplevelser, du kan även läsa mer om de vanligaste yogaformerna och hitta till idylliska yogaretreater.

15 sköna yogaretreater

På Västsveriges idylliska yogaretreater har du chansen att slappna av och låta lugnet infinna sig. Välj mellan endagars- och flerdagarsretreater som inkluderar yoga och meditation med kunniga instruktörer, god mat och skönt boende.

 

Vad är yoga?

Yoga kan utövas på många olika sätt, men består ofta av fysiska positioner och kontrollerade rörelser i kombination med andningstekniker och meditationsmetoder. Ordet yoga – yuj – härstammar från sanskrit och betyder ungefär ”att binda samman”, med syfte att binda samman kropp och själ.

 

När uppfanns yogan?

Människor har utövat yoga i tusentals år. Begreppet yoga nämns i Vedaskrifterna omkring 1500 år f.Kr., men fynd av stenplattor med yogaliknande positioner har hittats i Indien och daterats tillbaka ända till 2600 år f.Kr.

Aktuella evenemang inom yoga

Här nedan hittar du utvalda evenemang inom yoga i Västsverige. Klicka på respektive evenemang för att läsa mer om det.

10 roliga yogaupplevelser i Västsverige

Yogastudios finns det på många platser runt om i Västsverige. Här har vi istället listat några annorlunda yogaupplevelser som du kanske inte visste fanns.

Yogavandring

Återhämta dig i naturen genom att följa med på en härlig yogavandring. Njut av lugnet, den mjukgörande yogan och naturens skådespel.

Poolyoga / Aquayoga

Att utöva yoga i tempererat vatten är skönt för kroppen. Det varma vattnet gör det lättare för dina muskler att slappna av och känslan av viktlöshet är härligt avstressande.

Skogsyoga

Upplev skogen som yogasal. Under skogsyoga aktiveras alla sinnen med mycket rörelse och balans på det mjuka underlaget. Under vinterhalvåret lyser ljuslyktor upp de mörka träden. Väldigt stämningsfullt.

En dag i tystnad

Lägg bort mobilen, stäng av din yttre röst och lyssna på din inre röst i stället. Under en dag i tystnad utövar du yoga, meditation och avslappning för att landa i kroppen och utforska stillheten.

Djuryoga

Vill du ha lite mer spänning i vardagen kan vi verkligen rekommendera att yoga omgiven av exotiska djur. Roligt och minnesvärt!

Gongbad

Gongbad är en skön yogaupplevelse där du ligger på en yogamatta och tar del av gongens toner som strömmar genom kroppen. Koppla av och låt gongens vibrationer försätta dig i ett helt avslappnat läge.

Yoga Games

Vill du också delta på ett av Sveriges största yogaevents? Yoga Games i Göteborg är den självklara mötesplatsen för alla med intresse för yoga. Det blir workshops, yogaklasser, meditation och föreläsningar. Boka din plats nu!

Frukostyoga

Yoga är härligt och frukost är gott, så varför inte kombinera två goda ting? Här är några av företagen som arrangerar frukostyoga i Västsverige.

SUP-yoga

Vill du gå på ett yogapass som garanterat leder till både skratt och må-bra-känsla kan vi rekommmendera SUP-yoga. Du behöver ingen förkunskap, yogainstruktören guidar dig rätt. Det enda du behöver är ett öppet sinne... och kanske en torr handduk.

Kayoga

Kayoga, vad är det för något? Jo, det är kajak + yoga, alltså kayoga. Tillsammans med en guide paddlar du ut till en mysig ö och där gör ni en mjukgörande yoga som sträcker ut kroppen på ett skönt sätt. Kul och nyttigt för kroppen!

Lär dig mer om de olika yogaformerna

För många människor upplevs yoga kanske som en djungel, och det är inte så konstigt med tanke på hur många olika former av yoga det finns runt om i världen. Här kan du lära dig mer om de vanligaste formerna av yoga.

 

Hathayoga

Hathayogan hör till de mest populära formerna av yoga här i västvärlden. Hatha betyder kraftfull och syftar till att främja vår hälsa, styrka och uthållighet. Fokus ligger till stor del på kroppen, men även andningsövningar och energiövningar utövas.

Inom Hathayoga har olika yogainriktningar utvecklats, varav vissa är atletiska, andra mer vilsamma eller terapeutiska. Några exempel är Iyengar, Ashtanga, Vinyasa, PowerYoga och Anusara.

 

Iyengaryoga

Iyengaryoga är en form av yoga där positionerna är statiska och det gäller att hålla positionerna lite längre för att främja styrka och medvetenhet. Inom Iyengaryoga använder man sig ofta av hjälpmedel som klossar och bälten.

Iyengaryoga är en mjuk yogaform som med fördel kan användas som sjukgymnastik. Den utvecklades av B.K.S Iyengar och han har kallats för "kroppens arkitekt".

 

Ashtangayoga

Ashtangayoga är en strikt yogaform som är fysiskt krävande. Den består av en serie med positioner och dynamiska övergångsrörelser som utförs i samma ordningsföljd varje gång. När du utför ashtangayoga strävar du efter en optimal andning där varje rörelse synkroniseras med ett andetag eller ett andningsmönster.

Vinyasayoga

Vinyasayogan är en utveckling av ashtangayogan. Den dynamiska delen tillsammans med andningen är kvar, men den stora skillnaden är att sekvenserna varierar från gång till gång. Traditionellt sett inleds vinyasayogan med ett antal uppmjukande solhälsningar innan sekvensen med positioner och rörelser påbörjas.

Globalyoga, som är en stor yogaform här i Sverige, har hämtat mycket inspiration från vinyasayogan.

 

Poweryoga

Poweryogan är en svettig yogaform där kroppen tränas ordentligt. Rörelserna och positionerna liknar ashtangayogans, men yogalärarens pedagogik är mycket friare och mer tillåtande. Fokus ligger på att träna styrka, uthållighet och flexibilitet.

Poweryogan växte fram i USA under 1980-talet och blev snabbt en populär träningsform.

 

Anusarayoga

Anusarayoga är en bred yogaform som fungerar för de flesta oavsett ålder och tidigare erfarenhet. Det är en modern form av hathayoga och påminner mycket om iyengaryogan. Den stora skillnaden är att anusarayogan har ett större flöde i sekvenserna. Anusarayoga kan sammanfattas i de tre A:na – Attitude, Alignment och Action.

 

Kundaliniyoga

Kundaliniyogan är en andlig och spirituell form av yoga och skiljer sig därmed mycket från de andra yogaformerna. Fokus ligger på att uppnå en fullkomlig mental närvaro genom att väcka kundalinikraften till liv och få den att sprida sig ut i kroppen. Detta görs genom mantran och en sekvens med förutbestämda positioner i kombination med andningsteknik.

Mediyoga är en mjuk och långsam form av kundaliniyoga som genom forskning visat sig ha positiv effekt i rehabilitering.

Yinyoga och restorative yoga

Yinyoga och restorative yoga är mjuka yogaformer med stilla och avlastande positioner som hjälper dig att slappna av på djupet. Många positioner känns igen från andra yogastilar, men skillnaden är att de stöds upp med kuddar, filtar, bolster, block och bälten som gör att du verkligen kan slappna av.

Denna typ av rehabiliterande yoga är perfekt för personer som känner sig stressade, utmattade eller är på väg tillbaka från en skada.

 

Bikramyoga / Hotyoga

Bikramyoga, eller hotyoga som det också kallas, är en förlängning av hathayogan. Den består av en serie på 26 positioner och två andningsövningar och utövas i ett rum som värms upp till 40 grader och har en luftfuktighet på omkring 40 procent. Syftet med värmen är att man ska komma djupare in i positionerna och få till en bättre stretch.

 

Gongbad

Under ett gongbad ligger du och vilar på en yogamatta och tar del av gongens toner. Det är alltså inget vanligt bad i vatten utan du badar i gongens toner som strömmar genom din kropp.

Kroppen består till stor del av vatten och de många övertonerna som skapas får ditt inre att vibrera och skapar djup avslappning. Tänk dig hur kroppen påverkas när du går på en konsert. På samma sätt tar du emot gongens vibrationer som når in i alla kroppens celler med mål att skapa välmående.

 

Källa: GlobalYoga Lärarutbildning del 1&2

Skogsbada dig lycklig 

Shinrin-Yoku är japanska och betyder ”att ta in skogsatmosfären med alla sinnen” eller bokstavligen att ”skogsbada”. Forskning visar att blodtrycket sjunker, stresshormonerna reduceras, sömnen blir djupare, koncentrationsförmågan förbättras och immunförsvaret ökar efter vistelser i skogen. Prova du också!

Unna dig en spaupplevelse

Checka in några timmar på ett dagspa, eller varför inte boka in en hel spahelg? Njut av sköna spabehandlingar, varma och kalla källor, ritualer, bastur och annat gott.

Allt inom träning och hälsa

Spana in vår guide till avkopplande yogaretreater, roliga lopp, cykelområden, klättring, sköna spapaket och mycket mer.