({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vy över Baldersnäs Herrgård

Fotograf: Jonas Ingman

Genuina upplevelser i ett Sverige i miniatyr

Dalsland är vild natur, återanvända bruksmiljöer, ståtliga herrgårdar och genuina upplevelser. Att spendera några dagar här sägs ibland vara som att resa genom ett Sverige i miniatyr. Samlat på liten yta finns kultur och konst, skog och sjöar – och restauranger och hotell unikt präglade av platsen.

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 334 km, 4 dagar

Rekommenderad period: Vår, sommar och höst

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

I Dalsland är det nära mellan de unika upplevelserna och vägen bjuder alltid på möjligheten att hitta en egen favoritplats. Det här förslaget bygger på att du börjar på Baldersnäs Herrgård, vackert belägen på en halvö i Laxsjön.

 

Dag 1:

Checka in på Baldersnäs Herrgård

Baldersnäs präglas av den tidigare bruksherren Carl Fredrik Waerns intresse för engelsk parkkultur. Här väljer du mellan att bo i herrgårdsbyggnaden eller i flyglar med utsikt över sjön. Oavsett var du hamnar så blandas den gamla charmen med modern komfort. Gå gärna en kort promenad i omgivningarna innan det är dags att upptäcka mer av Dalsland.

 Åk vidare till akvedukten i Håverud

En kort biltur från Baldersnäs ligger Håverud. Stenvalvsakvedukter finns det på andra platser i världen, men akvedukten i Håverud är faktiskt unik i sitt slag med sin 33,5 meter långa plåtränna där båtar kan passera. Över akvedukten passerar dessutom en järnvägs- och landsvägsbro. Vill du veta mer om akvedukten kan du besöka Kanalmuseet.

Bara ett stenkast från akvedukten ligger Håveruds brasseri. Ta chansen att beställa rökt fisk direkt från restaurangens rökeri som du intar direkt vid kajkanten eller inne i den gamla verkstaden – en speciell upplevelse!

 Slappna av och ät middag på Baldersnäs

Lägg en stund på eftermiddagen på att upptäcka den vackra parken kring Baldersnäs och fortsätt sedan med en avslappnande spaupplevelse i herrgårdens egen anläggning. Från jacuzzin och den vedeldade badtunnan har du utsikt över ängarna och omgivningarna.

Dagen avslutas med middag på herrgårdens restaurang Baldersnäs Kök. Menyn är baserad på platsens tradition och lokalproducerade råvaror med hänsyn till säsong. Gillar du lokalproducerad öl har du hamnat på rätt ställe. 

 

 

Dag 2:

Börja dagen i Fengersfors

Andra dagen i Dalsland bör spenderas på Not Quite i Fengersfors. På det gamla pappersbrukets område finns nu ett sjudande och kreativt kulturcentrum med konstnärer, hantverkare och formgivare. Besök butiken eller någon av utställningarna för att sedan njuta av hembakt på områdets kafé och bistro.

 Åk vidare till Upperud

Några mil söderut från Not Quite ligger ditt hem för de kommande två nätterna: Upperud 9:9, som är ett modernt hotell beläget i en ombyggd silo i gammal bruksmiljö. De vackra rummen i de före detta silofacket skapar en verkligt unik miljö. Ett tips är att ta med lunchpaket från hotellet och njutvandra en bit på den intilliggande Pilgrimsleden.

Besök Dalslands museum

Eftermiddagen kan med fördel tillbringas på Dalslands konstmuseum. Den långa röda museibyggnaden, vackert belägen på en höjd i Upperud, speglar den gamla bruksmiljön och innehåller både permanent utställning och rum för tillfälliga lösningar. Eftermiddagskoppen kaffe intar du på Museicafé Bonaparte samtidigt som du tar in den mäktiga utsikten över sjön Spången.

Väl tillbaka på Upperud 9:9 är det dags för lite avkoppling följt av middag på hotellets egen restaurang. Här utlovas rustik mat lagad efter säsong med råvaror från såväl skog som sjö och lokala odlare. Inriktningen är svensk husmanskost men med smakinslag från hela världen.

 

 

Dag 3:

Ta det lugnt      

Den här dagen är inte till för något annat än att njuta av tystnaden, lugnet och friden i de vackra omgivningarna. Unna dig en läsupplevelse eller sök bara upp en lugn plats där du verkligen kopplar av. Skulle aktivitetslusten ändå pocka på uppmärksamheten så finns goda möjligheter till såväl vandring som cykling och paddling.

 

 

Dag 4:

 Upptäck Halle- och Hunneberg

Efter en stärkande frukost är det dags att styra kosan söderut mot Trollhättan. På vägen ner rekommenderar vi ett stopp i Ekoparken Halle- och Hunneberg, som med sin unika och spektakulära natur med bergskanter, djupa raviner och knotiga ekar är en attraktion som inte får missas. För vidare fortbildning i områdets natur, djurliv och historia kan ett besök på Kungajaktsmuseet Älgens Berg vara på sin plats.

 Åk vidare till Trollhättan

Väl framme i Trollhättan upptäcker du ett litet och trevligt samhälle som en gång i tiden växte fram längs Göta älv. I det mäktiga Trollhättefallet passerar 300 000 liter vatten varje sekund för att strömma ner i vattenfallen.

Älvrummet är det naturområde som kopplar samman fallområdet med slussarna i Trollhättan. Området bjuder på flertalet vandringsleder. Har du någon speciell med dig på resan måste chansen till en promenad på Kärlekens stig, parallellt med Göta älv tas. Utforska sedan mysiga butiker och kaféer i centrala Trollhättan innan det är dags att checka in på Albert hotell.

De flesta rum har utsikt över fallen och staden. På kvällen behöver promenaden inte sträcka sig längre än till hotellets egen restaurang. Här serveras mat från det moderna nordiska köket med rena, enkla och säkra smaker. En fin avslutning på några inspirerande och vilsamma dagar!

 

Fler roadtrips i Västsverige

Här hittar du fler förslag på turer som tar dig genom Västsveriges tre landskap och bjuder på vacker natur, herrgårdsmiljöer, lokala smaker, avkopplande spa och spännande historia och kultur. 

Till roadtrips för livsnjutare

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 334 km, 4 dagar

Rekommenderad period: Vår, sommar och höst

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök