({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

13 tips på badplatser i Västsverige

Några av Sveriges bästa badplatser finns i Västsverige. Här kan du bada i hav eller sjöar, hoppa från klippor, sola på sandstränder och hitta undangömda badvikar i mysiga skogssjöar.

1. Bada och snorkla i Sveriges första marina nationalpark

Sydkoster, en av Sveriges solsäkraste platser, finns det en variation av badplatser inom gångavstånd vart du än befinner dig.

Tips! På den nordöstra sidan med utsikt över Kosterfjorden ligger stranden Rörvik. Här kan du välja att bada från klippor och sandstrand. Gillar du att snorkla finns det en spännande snorkelled på 1–1,5 meters djup, som en naturstig i havet.

Fotograf: Roger Borgelid


2. Brommö – Vänerskärgårdens sommarpärla

Natur som påminner om Västkusten med berghällar, sanddyner, klarblått vatten och långgrunda bad hittar du på vackra Brommö i Mariestads insjöskärgård. På ön färdas du med cykel eller till fots och badmöjligheterna är många. Måste du välja en av stränderna är Store Vite Sand på öns norrsida, med höga sanddyner och klippbad, ett riktigt smultronställe.

Fotograf: Stefan Svensson


3. Grönskimrande Marmorbassängen på Hållö

Hållö, 10 minuters båtfärd från Smögen, ligger en av Sveriges bästa badöar. Klippbad finns runt hela ön men mest känd är Marmorbassängen med sin grönskimrande sandbotten och fri sikt ner till 20 meter. Väl på ön får du inte missa att besöka Bohusläns äldsta fyr och vandra på slätslipade klipphällar mellan två jättegrytor.

Fotograf: Malin Svensson


4. Vit sand och glittrande vatten på Bohus-Malmön

Bohus-Malmön är en drygt 4 kilometer lång och 2 kilometer bred klippö i Sotenäs kommun. Här är badmöjligheterna många både när det gäller sandstränder och klippbad. En mycket populär och annorlunda badplats är Pärlane där två sandstränder möts mellan fastland och ön utanför. Tröttnar du på bad och strandliv finns en vacker vandringsled som tar dig över det karga klipplandskapet, förbi fantastiska laguner med finkornig vit sand och kristallklart grönglittrande vatten som för tankarna till Grekland.

Fotograf: Jan Brügge


5. Svalnäs – Vänerns Riviera

Letar du efter extra behagliga vattentemperaturer? Då ska du bege dig till Svalnäs på Kållands västsida. Den drygt kilometerlånga sandstranden med långgrund botten har tack vare västliga vindar oftast högre vattentemperaturer än andra delar av Vänern. Alldeles intill stranden ligger Hindens rev, en 5 km lång udde ut i Vänern.

Fotograf: Jesper Anhede


6. Bada i Sveriges sjörikaste landskap

Visste du att hela 25 procent av Dalslands yta består av sjöar? Med tusentals sjöar att välja mellan hittar du med lätthet en egen badvik, sandstrand eller skogsjö. Ska vi tipsa om några specifika badplatser är Stömmersvik i Örsjön med sin härliga sandstrand och stora gräsmatta den badplats som är mest tillgänglihetsanpassad. Är du ute efter soligt läge är sjön Iväg perfekt med klippbad, sandstrand och brygga. Sjön har en större ö och bortåt tiotalet mindre holmar och skär.

Fotograf: Roger Borgelid


7. Vackra solnedgångar vid Otterbergets badstrand

Gullspångs kommun omringas av de stora sjöarna Vänern, Skagern och Unden. Här är upplevelser i vattnet alltid nära med allt från bad, fiske, kanotturer och båtturer. En av alla uppskattade badplatser är Otterberget vid sjön Skagerns södra spets. Här finns en kilometerlång sandstrand med långgrunt vatten, badbrygga, lekplats och grillplats. För den äventyrlige kan badstunden varvas med en tur på Skagern i motorbåt, kanot eller kajak (kan hyras från den närliggande campingen).

Fotograf: Lahaise


8. Bökevik – Skaftös pärla

I Fiskebäckskil på Skaftö hittar du Bökevik. En mysig liten badplats med utsikt mot Lysekil och Gullmarsstrand. Här kan du välja att bada från sandstrand, brygga eller klippor – eller varför inte testa snorkelleden med ålgrästema?

Fotograf: Therese Kalentun


9. Holsljunga - Västsveriges finaste insjöstrand?

I Holsljunga i Svenljunga kommun ligger en av Västsveriges finaste och badvänligaste insjöstränder. Här hittar du långgrunt vatten, perfekt för bad och lek, tillsammans med en lång sandstrand. Är du sugen på glass eller fika har Holsljunga Camping ett café precis intill. Här finns även stora gräsområden och grillplatser.

Fotograf: Holsljunga camping

10. Hyr en badhytt i Hjo

Visste du att det går att hyra de karakteristiska badhytterna i Hjo? De unika byggnaderna från 1913 hittar du på Guldkroksbadet, mitt i centrala Hjo. Här kan du välja att ta ett dopp direkt i Vättern med tillhörande sandstrand eller i den närliggande utomhusbassängen med uppvärmda pooler.

Fotograf: Jesper Anhede


11. Hofsnäs badplats – kombinera bad med vandring och herrgårdsliv

Vid Hofsnäs herrgård, i Länghem, bereder Torpasjön ut sig med vacker utsikt över Torpanäsets naturreservat och Torpa stenhus. Alldeles nedanför herrgården ligger den barnvänliga badplatsen med grillplats och möjlighet att hyra båt. Kombinera med ett besök på Hofsnäs Herrgårds kafé och vandring genom Torpanäsets naturreservat som domineras av gammal ekskog.

Fotograf: Jonas Ingman


12. Gardesanna - Barnvänlig sandstrand vid Hallebergs fot

Vid Hallebergs fot på Vänersnäs ligger badplatsen Gardesanna med fina sandstränder och badklippor. Badet är lagom långgrunt och vattentemperaturen brukar bli behaglig soliga sommardagar. 

Fotograf: Clas VisitTV

 

13. Hammaren - Turkosblå sandstrand med gott om utrymme

Vill du undvika trängsel när du badar, och det vill man ju verkligen just nu, kan Hammaren i Brevik i södra delen av Karlsborg vara något för dig. Här hittar du långa sandstränder med turkosblått klart vatten med en behaglig sandbotten. Området lämpar sig också utmärkt för kanot- och kajakpaddling.

Fotograf: Johanna Broo Asplund

Andra har också läst: