({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Dagstur till Skjärhalden och fin vandring

Strax norr om Kosterhavets nationalpark ligger norska Ytre Hvalers nationalpark. Varför inte göra en dagsutflykt och låta dig charmas av Skjärhaldens mysiga atmosfär? Passa på att upptäcka den vackra naturen under en vandring längs den norska havslinjen.

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Strömstad ligger alldeles intill havet i norra Bohuslän, inte långt från gränsen till Norge. Hit tar du dig enkelt med Västtrafiks tåg eller buss från Göteborg, på cirka två och en halv timme. Härifrån är det sedan perfekt att göra en dagstur till norska Skjärhalden på ön Kirkeöy, som tillhör ögruppen Hvaler.

Du tar dig till Skjärhalden från norra hamnen mitt i centrala Strömstad. Där går båten Vesleö II som körs av Nadir Hvaler Fjordcruise fredagar och lördagar året runt och sex dagar i veckan under sommaren. Båtturen tar ungefär en timme enkel väg. Tänk på att du passerar en landsgräns och måste därför köpa en personlig biljett samt ta med id-kort ombord på båten.

Vill du köpa en matsäck för att ta med på din dagsutflykt finns både caféer och mataffärer i närheten av norra hamnen i Strömstad. Du kan även fika eller avnjuta en lättare lunch på båten, samt besöka taxfree-butiken ombord.

Det charmiga kustsamhället

Skjärhalden är en charmig liten by på ön Kirkeö, som tillhör de natursköna Hvaleröarna i Ytre Hvaler nationalpark. Här hittar du en hamn och ett antal butiker och restauranger. Även om sommarsäsongen är den tid då Skjärhalden är som mest välbesökt finns det två året-runt öppna mataffärer och ett par restauranger som har öppet stora delar av året.


Ytre Hvalers nationalpark
har ett besökscentrum som ligger i Skjärhalden. Här kan du, bland annat genom olika utställningar, lära dig mer om naturen i nationalparken. Hvaler Nationalparkcenter har under sommaren öppet samtidigt som turistkontoret.

Vandra längs havet

I Skjärhalden kan du också vandra längs kustnära stigar och ön bjuder på många fina bad. En tur till fots som rekommenderas är Kuststigen från Skjärhalden till Rödshue och Stenkonst Hvaler. Vyerna när du vandrar längs havskanten är otroligt vackra! På vägen passerar du Storesands badplats och Homlungens fyr. Fram och tillbaka är turen totalt 12 km, varav en del partier går längs klippor och stenområden, så räkna med att vara ute en hel dag. Och glöm inte picknickkorgen! Hitta mer information om Skjärhalden och aktuella öppettider på Visit Östfold hemsida.

Fotograf: Krisitna Gillerstedt


Väl tillbaka i Strömstad kan du avrunda dagen med middag på någon av Strömstads restauranger. Här finns även flera boendealternativ att välja bland, såväl centralt som utanför centrum och både hotell och campinganläggningar.

Är du nöjd med båtluffande för denna gång kan du nästa dag ta dig tillbaka till Göteborg med Västtrafiks buss eller tåg. Annars kan du fortsätta din båtluffarresa till Kosteröarna. Sommartid kan du utforska flera öar i Kosterhavet.

För samtliga båtlinjer i Bohuslän:

Ladda ner linjekarta (pdf)

 

Hitta din båttur

Det är enkelt att ta sig ut bland Bohusläns tusentals öar med hjälp av lokala rederier och fasta båtlinjer. Här finns tips på hur du kan hitta din egen favoritplats på västkusten – från Kosterhavet i norr till Göteborgs skärgård i söder.

 

Andra har också läst: