({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
MTB-cyklister i solnedgång på klippa i Bohuslän

Fotograf: Peter Eriksson

Bucketlist: Upplevelserna du inte får missa 2023

Utforska Västsverige och fyll ditt 2023 med spännande äventyr, unika matupplevelser och oförglömliga turer. Vi har samlat 12 tips som tar dig på en resa genom regionen. Kolla in våra tips nedan och se vilka som passar bäst på din bucketlist!

 

1. Vandring med stopp på mikrobryggeri

Upptäck en av de vackra vandringssträckorna utmed Gotaleden. Etapp 4 mellan Lerum och Jonsered tar dig på en naturskön och bitvis kuperad vandring.

Ta en paus utmed vägen och njut av utsikten och kanske ett svalkande dopp. Väl framme i Jonsered väntar en välförtjänt belöning hos Sveriges största ekobryggeri Poppels. Njut av god hantverksöl i kombination med fantastiska smakmatchningar mellan öl och mat. Bästa tid att uppleva: mars - november.

 

2. Häng på och plocka framtidens mat

Intresset för att laga mat med tång har växt sig starkt och dessa gröna algväxter är både goda, nyttiga, vackra och en oerhört miljövänlig råvara.

Hos Catxalot Seaweed Adventures i Havstenssund kan du lära dig om svenska alger, hur det plockas och tillagas. Här finns aktiviteter som tångsafari, tångpaddling och plocka ätliga strandväxter. Bästa tid att uppleva: juni - juli.

 

3. Äventyr och adrenalin 90 meter ovan mark

Testa två av Sveriges längsta ziplines. FlyingFox Zipline på Hafstens Resort har en fallhöjd på 90 meter och når en topphastighet 90 km/h. 

Fotograf: Niklas Maupoix

Även Dalslands Aktiviteter kan stoltsera med sin 900 meter långa zipline, en av dom längsta i Norden. Bästa tid att uppleva: april – november.

 

4. Bo annorlunda i en slussvaktarstuga

Utmed Dalslands kanal finns 11 slussvaktarstugor med närhet till vatten och omgiven av charmig slussmiljö och naturen i alla väderstreck.

Ett perfekt val av resmål om man vill uppleva lugnet och tystnaden som naturen ger eller för den som vill ha en fin utgångspunkt för fisketurer och skogsutflykter. I stughyran ingår även en båt som ligger förtöjd vid bryggan nedanför stugan. Bästa tid att uppleva: maj - oktober.

 

5. Upplev Göteborgs Jubileumsfestival

2023 har det äntligen blivit dags att fira Göteborg 400 år. Firandet inleds med en stor festival med huvudarena i Göteborgs nyaste stadsdel – Frihamnen.

Tänk dig en folkfest med stark göteborgsprägel, där det kommer att låta, smaka, dofta och dansas i fyra dagar. Bara ett stenkast från Jubileumsparken och nya Hisingsbron. Öppet och gratis för alla. Bästa tid att uppleva: 2 – 5 juni.

 

6. Magisk cyklingstur i solnedgång

Följ med Cykel & Salt som tar dig med på en guidad tur på e-MTB genom Bohusläns natursköna stigar, strandängar och klipphällar med utsikt över hav och skärgård.

Fotograf: Peter Eriksson

Vill du förstärka din upplevelse så boka ett paket där den fartfyllda upplevelsen på dagen avslutas med ett lugnt och vackert boende i trädsvit ute på Styrsö i skärgården utanför Strömstad. Här kan du njuta av den vackra naturen, och låta känslan av frihet och äventyr från cykelturen fortsätta att genomsyra din vistelse. Bästa tid att uppleva: maj - september.

 

7. Sov i unika vindskydd utmed Bohusleden

Utmed Bohusleden finns två prisade vindskydd, designade av arkitektstudenter från Chalmers Tekniska högskola. Passar både för en fikastund och få skydd från regnet som att sova över natt.

Här finns även möjlighet att göra upp eld till värme och matlagning. Du hittar vindskydden placerade på dessa etapper utmed Bohusleden: Vindskydden finns utmed etapp 9 vid sjön Härsvatten i Svartedalen och på etapp 15 i Strömmarnas naturreservat. Bästa tid att uppleva: maj - oktober.

 

8. På tur genom Göteborgs Amazonas

Välkommen ombord på en två timmars guidningstur med Paddanbåten. Turen tar sin början mitt i city vid Kungsportsplatsen, glider fram genom vallgraven och viker av österut i Göteborgs mäktiga hamn.

Fotograf: Strömma

Snart nås målet, utloppet av Säveån, och turen längs ”Göteborgs Amazonas” tar sin början. Ta del av en liveguidad båttur med historia, spännande miljöer och vacker natur. Bästa tid att uppleva: maj - september.

 

9. Upptäck Sveriges streetart-tätaste stad

Visste du att Borås har använt staden som galleri? Inom en radie av knapp 1,5 kilometer finns ett drygt hundratal skulpturer, installationer, muralmålningar.

De flesta verken är tillgängliga dygnet runt och kan upplevas på egen hand. Planera din resa i stadens galleri härBästa tid att uppleva: hela året.

 

10. Åk på vattenfallssafari

Att vattenfall alltid fascinerat människor är inget nytt. Och det går väl inte att inte känna sig imponerad när man står bredvid och ser naturens krafter, oavsett om det är stort eller litet vattenfall.

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Planera ett besök till dessa tre vattenfall i Västsverige: Silverfallen på Billingen i Västergötland. Älgafallet med sina 46 meters fallhöjd ligger längst upp i Tanums nordöstra del och utgör gräns mot Norge. Fluxfallet i Herrljunga med sin utsikt uppifrån toppen och att hänföras av vattenfallet från botten. Bästa tid att uppleva: september - november.

 

11. Övernatta mitt i skogen i ett modernt hus på hjul

Om du letar efter en annorlunda och avkopplande vistelse, så ska du bege dig till Inforest i skogarna strax utanför Hjo. Där finns tre stycken "Tiny Houses" som erbjuder en unik naturupplevelse i en lugn och avskild miljö bortom stadens buller och stress.

Dessa små hus är självförsörjande och byggda med hållbara material, vilket gör det till en perfekt plats för miljömedvetna resenärer. Här kopplar du av och njuter av tystnaden och lugnet i skogen samtidigt som du har allt du behöver för en bekväm vistelse. Bästa tid att uppleva: hela året.

 

12. Fika vid Snövits hus

I den gröna oasen Alphems Arboretum växer 200 olika träd och buskar. Parken är anlagd av lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt, ett arbete som pågick i 50 år.  Här finns även huset som inspirerat till Walt Disneys "Snövit och de sju dvärgarna".

Fotograf: Katrin Baath

Den svenske tecknaren Gustav Tenggren besökte huset och använde sedan stugan som en förlaga när han hos Walt Disney tecknade Snövit och de sju dvärgarna. Njut av en mysig och god fika i kaffestugan där det serveras hembakt kaffebröd, mumsiga kakor och matiga smörgåsar. Bästa tid att uppleva: maj - augusti.