({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Göta Kanal

Fotograf: Åsa Dahlgren

Upplevelserika Göta Kanal

Göta Kanal är så mycket mer än enbart en farled för semesterfirande båtmänniskor. Området kring kanalen sprudlar av liv och har mycket att erbjuda i form av upplevelser och aktiviteter året runt.

Den snart 200 år gamla Göta Kanal startar vid Söderköping i Östergötland och slingrar sig sedan via sjöarna Roxen och Boren ut i Vättern. På västgötsk mark går resan vidare upp genom Bottensjön och Viken innan kanalen borrar sig hela vägen upp till Sjötorp vid Vänerns östra strand.

Fotograf: gotakanal.se

Sveriges största byggnadsverk är ett svårslaget äventyr oavsett om du färdas med egen båt, kanot eller åker på en kryssning med en av de två kanalbåtarna. Men det är på land som den verkliga bredden av upplevelser finns. Åkturen genom kommunerna Karlsborg, Töreboda och Mariestad bjuder på små pittoreska samhällen fyllda av aktiviteter, evenemang och sevärdheter för de flesta smaker. Allt inbäddat i en vacker natur och den unika kanalatmosfären.
  
Den fiskeintresserade har en mängd vattendrag att prova lyckan i oavsett vilken fiskemetod som ligger en närmast om hjärtat. För den som behöver svalka sig finns badplatser i alla storlekar. Några familjefavoriter är Vitsand i Tiveden, Barfoten i Otterbäcken och Hattervik i Torsö, för att inte tala om poolområdena på Töreboda camping och Ekudden i Mariestad.
   
Ett attraktivt resmål för hela familjen är Norrqvarn Hotell & Konferens två mil norr om Mariestad. I den unika anläggningen kan ni övernatta i beboeliga trollstubbar och svampar, leka i Barnens Minikanal eller avnjuta god mat och dryck på restaurangens härliga uteservering på bryggan. Med lite tur kanske ni även får se det lilla sjöodjuret Baby Nessie.

Söker du en lite mer aktiv fritid eller semester bjuder området runt Göta Kanal på många mer eller mindre fartfyllda aktiviteter. Här finns möjligheten att bättra på handicapet på någon de varierande och utmanande 9- eller 18-hålsbanorna. Vill du hellre upptäcka den västgötska naturen på egen hand kan du exempelvis göra det i hästsadeln eller till fots på någon av alla stigar, leder och grusvägar som genomkorsar de trolska skogarna. Lite extra fascinerande är naturen i orörda Tivedens nationalpark och vackra Högsåsen en mil nordost om Hova. Eller varför inte trampa dressin längs den fyra mil långa Torvedsbanan med start i Gullspång?
  
Det kanske lättaste sättet att uppleva kanallivet är från cykelsadeln. Längs den gamla dragvägen kan du trampa fram i din egen takt, njuta av de vackra omgivningarna och ta en picknick i gröngräset medan båtfolket sakta glider förbi. Har du inte någon egen cykel kan du enkelt hyra eller köpa något av de olika cykel- och kryssningspaket som erbjuds längs kanalen. Och du behöver aldrig oroa dig för galna trafikdårar – den 87 km långa vägen är nämligen helt bilfri.

Kommunerna runt Göta Kanal bjuder dock inte enbart på fantastiska naturupplevelser. Trakten myllrar av platser fyllda av kultur och historia från tider som flytt. Här kan du kliva in i äventyret på Karlsborgs fästning eller besöka ett av Nordens främsta kulturminnen i Södra Rådas gamla kyrkplats med anor från medeltiden.  

Runt Göta Kanal ges även möjlighet att stanna till och besöka mysiga musikkvällar, titta på konst, utställningar och museum eller njuta av god mat och dryck. För att inte tala om alla slussningar som är en upplevelse i sig. Och om kabyssen känns för trång så finns ett rikt utbud av hotell, pensionat, vandrarhem och campingar efter vägen.

Farleden hålls öppen mellan 6 maj och 30 september, men området kring Göta Kanal är i högsta grad levande året runt. Fritidsfiskaren har en mängd olika vattendrag att välja mellan och under kalla vintrar är kanalen ett mecka för skridskoåkare och andra vintersportare.

Visste du att…

… drömmen om en kanal genom Sverige uppstod redan under 1500-talet?

… Baltzar von Platen gjorde slag i saken och i maj 1810 togs de första spadtagen vid Motala?

… Göta Kanal stod färdig för trafik 22 år senare, 26 september 1832?  

… totalt 58 000 soldater jobbade med grävningen av den 190 km långa kanalen som sammanlänkas av 58 slussar och har en nivåskillnad på nära 92 meter?

… Göta Kanal, tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv, bildar en 390 km lång vattenväg från Östersjön till Kattegatt?

 

Läs mer om vad du kan uppleva utmed Göta kanal