({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

13 magiska kallbad

Salta och söta kallbad i Västsverige

Salta havsbad på västkusten, insjöbad i den trolska dalslandskogen eller ett uppfriskande dopp i Vättern. Här hittar du tips på platser för både salta och söta bad. Vägbeskrivning till alla badplatser hittar du längst ner på sidan.

Hönö.

1. Hästens badplats

- Hönö, Göteborg skärgård - norra öarna

På Hönö i Göteborgs norra skärgård ligger Hästens badplats, endast 10 minuters promenad från Klåva. På badplatsen finns både strand och stegar ner från klipporna. Efter badet kan ni njuta av en härlig promenad i Ersdalens naturreservat, som ligger på öns nordvästra sida. En blåsig dag väntar ett fantastiskt skådespel där vågorna slår mot klipporna.

Tips!

 

2. Nimbus på Öckerö

- Öckerö, Göteborg skärgård - norra öarna

Längst ut på bryggan vid Nimbus Öckerö kan man ta sig ett vinterdopp med utsikt över Kalvsund. Passa på att kombinera vinterbad med en värmande bastu som finns det att boka. Dagtid kan du passa på att ta en fika eller en bit mat efter badet. Vill du stanna en extra natt så boka in dig i någon av stugorna utmed bryggan.

Tips!

• Boka bastun på Nimbus Öckerö
• Stanna över natt på Nimbus Öckerö eller Havskatten, som också har en badstege utanför boendet.

 

 

Kajkanten på Vrångö.

3. Djupviks brygga

- Vrångö, Göteborg skärgård - södra öarna

På Vrångö finns fler badplatser med fantastisk utsikt över Vrångö skärgård. Ett av dom bryggan vid Djupvik där du kan ta ett vinterdopp från badstegen. Kombinera ditt bad med en vandring på någon av Vrångös fina naturstigar.

Tips!

• Boka ett vistelse hos Kajkanten med övernattning, vinterdopp och bastubad samt de bästa skaldjuren.

4. Vinterbad på Marstrand

- Marstrand, en timme norr om Göteborg

Här finns flera platser för vinterbad. På Hedvigsholmen, Koön finns både ramp och stege. På själva Marstrandsöns finns badstege på både södra och norra delen av ön, varav den norra badstegen ligger i nära anslutning till Kurhotellet. 

Tips!

• Kombinera bad med vandring runt Marstrandsön.
• Boka in en lunch på Marstrands Havshotell
• Stanna över natt på Marstrands Havshotell eller Marstrands Kurhotell

 

Dyrön.

5. Dyrön vid Tjörn

- Kort båttur från Rönnängs brygga eller Rökans brygga

På den lilla ön Dyröns södra udde finns en badplats med stege. I närheten finns möjlighet till bastubad i Dyröns bastu. Kombinera turen med en vandring på Dyröleden.

Tips!

 • Kombinera ditt bad med en stund i bastun, boka bastun på Dyrön här.
 • I Sydhamnen ligger Våffelcafeet på Dyrön, en självbetjänad våffelstuga försedd med allt du behöver för att själv grädda dina våfflor. Betalningen sker via swish.
 • Ica Dyrön är en ToGo-butik som är öppen 24/7. Här finns fika och färdiga rätter att köpa och värma på plats. På fredagar och lördagar serveras det pizza i butiken. 

Salt & Sill på Klädesholmen

6. Klädesholmens badplats

- Klädesholmen på Tjörn

På Klädesholmens badplats finns en liten sandstrand, klippor, badbrygga och stege. På övriga klippbad på Klädesholmen tas stegarna upp under vintern.Inte långt från badplatsen ligger det flytande hotellet Salt & Sill. Här kan du bo med en badstege alldeles utanför din hotelldörr. 

Tips!

 • Boka ett vistelse hos Salt & Sill med övernattning, vinterdopp och middag på kvällen.
 • Fler kallbadstips i området

Strandflickorna.

7. Pinnevik, Govik och Bökevik

- Lysekil och Skaftö

Här finns flera fina badplatser. En är Pinnevikens badplats med sandstrand och klippor med stegar. I centrala Lysekil ligger kallbadhuset Trampen och en bit norr om Lysekil, utmed Kuststigen, ligger Govik alla tre med badstegar året runt. Från Lysekils tätort kan du ta personfärja över till Skaftö. Det går också att ta bilen genom att köra landvägen hit. Här njuter du av kalla bad från badplatsen Bökevik

Tips!

Ångbåtsbryggan vid Nordens Ark.

8. Ångbåtsbryggan vid Nordens Ark

- Hunnebostrand

Planera in en dagsaktivitet vid Nordens Ark. Vid Ångbåtsbryggan, strax utanför parken vid Nordens Ark, finns en badstege för ett kallbad i havet.

Tips!

 • Kombinera din vistelse med dagens lunch och även ett besök i parken och arbetet med att bevara hotade arter och biologisk mångfald.

Grebbestadfjorden.

9. Badplats Grebbestad

- Grebbestad

På den kommunala badplatsen i Grebbestad bjuds det in till ett kallbadsdopp. Här finns både sandstrand och brygga för ditt bad. Badplatsen ligger vid den södra infarten till samhället.

Tips!

 • Hos Grebbestadfjorden, som ligger några hundra meter från badplatsen, kan du boka in dig på ett kallbadspaket med bastu, middag, övernattning och frukost. 

Lagunen Camping & Stugby.

9. Bad vid Lagunen

- Strax söder om kuststaden Strömstad.

I en skyddad vik ligger Lagunen Camping & Stugor. Här finns en fin brygga där stegen ligger i året runt och vattnet hålls öppet. Passa på att upptäck den vackra omgivningen runt Lagunen med en markerad vandringsslinga som går över karga klippor, skogsstigar, och grusvägar. En skön promenad som hela familjen kan vara med på!

Tips!

• Alldeles intill bryggan på Lagunen ligger två vackra sjöbodar i klassisk bohuslänsk stil. Boka bastun i Evas Sjöbod med utsikt över den krispiga viken eller ät en god, privat middag framför den sprakande kaminen i Malis Sjöbod. Boka här!  
• Boka in dig och familjen i någon av de mysiga stugorna och njut av skärgården, naturen och de kalla baden.

Vätterstranden i Hjo.

10. Guldkroksbadet

- Hjo vid Vättern

Ta dig ett uppfriskande dopp i Vättern från Guldkroksbadets strand. Här finns badhytter att hyra via Hjo Turistinformation hela året. Längs Strandpromenaden, söder om Stora Torget, finns flera badbryggor. Kombinera ditt bad med en promenad i den 600 år gamla trästaden. Belöna dig själv med en god kopp kaffe eller en varm choklad med vispgrädde från Hjos alla mysiga caféer. 

Tips!

 • Boka ett kallbadspaket hos Hotel Bellevue där du kombinera ditt badintresse med god mat, avkoppling och mysigt boende. 

Ekuddens strandbad

11. Ekuddens strandbad

- Mariestad vid Vänern

Bara några kilometer från Mariestads centrum breder strandbadet på Ekudden ut sig vid Vänerns strand. Här finns utmärkta möjligheter till kallbad. Välj mellan stege från badbrygga eller att bada från sandstrand eller klippa.

Tips!

12. Snapen

- Mariestad vid Vänern

Snapens friluftsområde ligger cirka 4 kilometer från Mariestads centrum. Alldeles vid Vänerns strand finns omklädningsrum med dusch och allmän bastu som håller öppet tre dagar i veckan under vintern.
Badstranden vid Snapen är långgrund och här finns också badbrygga med stege. Vid god snötillgång prepareras skidspår i motionsspåren som övrig tid lämpar sig utmärkt förd promenader och löping.

Tips!

 • Året runt håller serveringen på Snapen öppet mellan kl. 10.00-14.00. Här finns hembakat fika att köpa.
 • Inne i Mariestad finns fler boenden att välja mellan för den som vill övernatta och äta en god bit mat.

Mörttjärn i Dalsland.

13. Mörttjärn

- Mörttjärnsnaturreservat i Dalsland

I Kroppefjälls Parken ett stenkast från Kroppefjäll B&B ligger Mörttjärn omsluten av Mörttjärnsnaturreservat. Från bryggan finns en badstege där det passar perfekt att ta ett uppfriskande vinterdopp. Ligger det inte is på sjön går det även att gå i vattnet från sen lilla strandkanten vi Huberstvik några 100 meter bort.

Tips!

 • Kombinera vinterdoppet med vinterpaketet på Kroppefjäll B&B. Det är utöver boende och mat även inkluderat badrock och bastu.

 

Hitta till ditt nästa vinterbad

Kartposition och vägbeskrivning till magiska vinterbad i Västsverige.

 

Vinterbad i Västsverige

Den iskalla hälsotrenden att kallbada har aldrig varit hetare och hälsofördelarna är flera. På portalen för vinterbad hittar du bland annat tips på badplatser, kallbadhus och bastubad i Västsverige samt kallbad.nu som guidar dig inför ditt nästa kallbad.