Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Hanna Falk

    Fotograf: Emma Ekstrand

Hanna jagar nya mål

Med nyupptäckt självförtroende, och ett pannben värdigt en sann elitidrottare, är hemmahoppet Hanna Falk på jakt efter nya framgångar. Ett av de stora målen för kommande säsong är att prestera på topp när Ulricehamn åter igen står som värd för två deltävlingar i världscupen i längdskidor, i januari 2019.

Äntligen! I vintras var det åter dags för Hanna Falk att kliva högst upp på pallen i och med segern i världscupstävlingen i Dresden. Och mot slutet av säsongen upprepades proceduren i Falun. Men de båda toppnoteringarna satt långt inne.

-        Det var ett mål jag hade med den här säsongen. Jag var trea fem gånger förra året så jag kände att det hade varit kul att vinna en tävling också. Någon hade räknat ut att det var nytt världsrekord i antal dagar mellan världscupssegrar.

2918 dagar för att vara exakt, men om det är ett officiellt världsrekord eller inte låter vi vara osagt. Hannas målmedvetna blick säger mig att det ändå inte är något hon bryr sig om, det är resultaten i skidspåren som spelar roll.

Fotograf: Mats Lind

”Vet att jag kan vara bäst i världen”

Trots att det gått närmare ett decennium sedan Ulricehamnsåkaren gjorde sitt internationella genombrott har gnistan inte falnat, tvärtom. Och siktet för den kommande säsongen är glasklart; medalj på VM i österrikiska Seefeld i februari.

-        Jag har ingen medalj från något mästerskap, men jag har vunnit några världscuper och jag vet att jag kan vara bäst i världen, så det gäller bara att allt klaffar den dagen.

Ett viktigt steg på vägen mot VM är världscupstävlingarna hemma i Ulricehamn 26-27 januari 2019. Att det kommer bli ett häftigt publiktryck är Hanna övertygad om, och konstigt vore det väl annars, med tanke på den publiksuccé som blev när världscupen gästade Ulricehamn förra året. Då samlades omkring 30 000 entusiastiska besökare varje dag på målområdet och utmed spåren.

Fotograf: Mats Lind

Speciell känsla som hemmaåkare

Redan som ungdom gjorde hon sin beskärda del av träningstimmar i Ulricehamn, såväl vinter- som sommartid. Men just den där helgen 2017, när världscupen var på plats, visade Lassalyckans friluftsområde upp sig från en helt ny sida.

-        Jag kommer ihåg att jag var ganska nervös på morgonen. Vi bodde här på Lassalyckan så jag såg ju redan när jag gick upp att läktarna var nästan fulla, så jag insåg att det skulle bli mycket folk och många som skulle heja på mig.

Engagerat berättar hon om känslan av att stå på startlinjen på hemmaplan. Hur hon i inledningen av loppet hade svårt att känna sina ben och att kroppen var lite ur balans av nervositet och förväntan. Redan i första backen ut från stadion kändes det som att kroppen inte skulle kunna bära henne hela vägen runt. Men snabbt därefter hittade hon in i den där mentala tunneln, eller fokusbubblan om man så vill, där elitidrottare presterar som allra bäst. Det dröjde sedan inte länge innan publikens glada hejarop hade förvandlat skakiga ben till ren glädje.

-        Folk har berättat att det var som en orm som gick genom skogen. Och det har varit bra tryck på andra banor när man varit i städer, eller när jag åkte hemma-VM i Falun, men jag har aldrig upplevt något sånt här. Det var runt hela banan, varenda meter.

Fotograf: MATS LIND mats@matslind.com

En stad för alla årstider

Hanna bor sedan länge en bit norrut i landet, Falun närmare bestämt, och med över 200 resdagar om året värdesätter hon lugnet hemma hos föräldrarna i Ulricehamn. När hon kommer hit är det just familjen som prioriteras, men hon lockas även av naturen i området.

-        Antingen är jag hemma och vilar upp mig eller så är jag ute och tränar. Vintertid åker jag skidor här på Lassalyckan, men jag tycker att det är minst lika fint på sommaren. Jag tar gärna ett varv runt Åsunden med rullskidor och då njuter jag varje sekund runt sjön. Ulricehamn är verkligen en stad för alla årstider.

Andra har också läst: