({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Emma Ekstrand

Hanna Falk – skidåkaren från Ulricehamn

Med nyupptäckt självförtroende, och ett pannben värdigt en sann elitidrottare, är hemmahoppet Hanna Falk på jakt efter nya framgångar.

Hanna Falk är en av Sveriges absolut främsta sprintåkare och trots att det gått närmare ett decennium sedan Ulricehamnsåkaren gjorde sitt internationella genombrott har gnistan inte falnat, tvärtom.

– Jag har ingen medalj från något mästerskap, men jag har vunnit några världscuper och jag vet att jag kan vara bäst i världen, så det gäller bara att allt klaffar.

Fotograf: Mats Lind

Kommande säsong (2019–2020) blir däremot en utan tävling för Hanna Falk. En ryggskada har satt stopp och efter diskoperation under hösten blir fokus istället rehabilitering för att komma tillbaka starkare än någonsin. Några mästerskap missar hon däremot inte, då det är en mästerskapsfri säsong.

Hanna Falk har många fina meriter i bagaget, däribland 15 världscupsmedaljer varav fyra guld, och deltog på världscupstävlingarna hemma i Ulricehamn såväl 2017 som 2019. Det samlades då omkring 30 000 entusiastiska besökare varje dag på målområdet och utmed spåren och år 2021 kommer Världscupen än en gång tillbaka till Ulricehamn.

Fotograf: Mats Lind

Speciell känsla som hemmaåkare

Redan som ungdom gjorde Hanna Falk sin beskärda del av träningstimmar i Ulricehamn, såväl vinter- som sommartid. Ett av hennes bästa upplevelser som skidåkare är just den där helgen 2017, när världscupen var på plats, visade Lassalyckans friluftsområde upp sig från en helt ny sida.

– Jag kommer ihåg att jag var ganska nervös på morgonen. Vi bodde här på Lassalyckan så jag såg ju redan när jag gick upp att läktarna var nästan fulla, så jag insåg att det skulle bli mycket folk och många som skulle heja på mig.

Engagerat berättar hon om känslan av att stå på startlinjen på hemmaplan. Hur hon i inledningen av loppet hade svårt att känna sina ben och att kroppen var lite ur balans av nervositet och förväntan. Redan i första backen ut från stadion kändes det som att kroppen inte skulle kunna bära henne hela vägen runt. Men snabbt därefter hittade hon in i den där mentala tunneln, eller fokusbubblan om man så vill, där elitidrottare presterar som allra bäst. Det dröjde sedan inte länge innan publikens glada hejarop hade förvandlat skakiga ben till ren glädje.

– Folk har berättat att det var som en orm som gick genom skogen. Och det har varit bra tryck på andra banor när man varit i städer, eller när jag åkte hemma-VM i Falun, men jag har aldrig upplevt något sånt här. Det var runt hela banan, varenda meter.

Fotograf: MATS LIND mats@matslind.com

En stad för alla årstider

Hanna har sedan en längre tid bott en bit norrut i landet, Falun närmare bestämt. Med över 200 resdagar om året har hon värdesatt lugnet hemma hos föräldrarna i Ulricehamn och när hon kommit hit har det varit just familjen som prioriteras, men även naturen i området har lockat.

– Antingen är jag hemma och vilar upp mig eller så är jag ute och tränar. Vintertid åker jag skidor här på Lassalyckan, men jag tycker att det är minst lika fint på sommaren. Jag tar gärna ett varv runt Åsunden med rullskidor och då njuter jag varje sekund runt sjön. Ulricehamn är verkligen en stad för alla årstider.

Och nu väntar just det – att kunna uppleva Ulricehamn året runt. Hanna har nämligen bestämt sig för att flytta hem till Ulricehamn för att fortsätta sin skidsatsning.

”Nu blir Ulricehamn hem på riktigt! Har bestämt mig för att flytta söderut i vår, vilket känns spännande! Jag känner att det är helt rätt läge nu och ser verkligen fram emot att ha Ulricehamn som bas i min skidsatsning! Så nu tar jag sikte mot en starkare kropp, kommande mästerskap och World Cup Ulricehamn hemma på Lassalyckan 2021!", skriver hon på sin Instagram.

Andra har också läst: