({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två personer cyklar på en väg omgivna av fält och blommor

Fotograf: Tobias Andersson

Cykla till utflykten

När det kommer till att uppleva omgivningarna på riktigt tar cykeln lätt förstapriset som bästa transportmedel. På cykeln hinner du se och känna så mycket mer och dessutom gynnar det både hälsa, miljö och plånbok. Vi ger dig 6 tips på korta och långväga utflyktsmål i Skövde som går precis lika bra att cykla till. Lämna bilen hemma och låt resan bli en del av utflykten!

 

Fotograf: Mårten Bergqvist


1. Grönskande ängar

Naturreservatet Ryds ängar bjuder på vacker natur med lövskogsklädda sluttningar varvat med beteshagar och ängsmarker. På våren vandrar du bland mängder av gullvivor, mandelblom och körsbärsträd medan du om hösten omfamnas av trädens kronor som bildar ett gyllengult tak ovanför ditt huvud.

Strax ovanför ängarna ligger även Ryds grottor med sina höga diabaspelare och fantastiska utsikt. 

Cykla till Ryds ängar

 

Avstånd från centrum: 5 kilometer*

Tidsåtgång: cirka 16 minuter

Typ av väg: Cykelväg nästan hela sträckan. Sista 500 meter på mindre asfalterad landsväg. 

Karta: Se karta här>>

*Avstånd från centrum mäts från Hertig Johans torg

 

 

 

Fotograf: Tobias Andersson

 

2. Elskåpsjakt i centrum

Du vet väl att det aldrig är långt till närmsta cykeläventyr? För dig som vill addera ytterligare en aktivitet under cykelturen behöver du inte ens lämna Skövde centrum. Här finns nämligen 16 utvalda elskåp som fått sig en fin kostym. De har klätts i fina bilder med motiv från olika platser i staden, tagna av Skövdefotografer.

Varför inte ta en tur på cykeln genom centrum och leta upp dem allihop? Kanske kan bilderna på elskåpen inspirera till ännu en utflykt? 

Cykla på elskåpsjakt

 

Avstånd från centrum: 0 kilometer*

Tidsåtgång: från 30 minuter. Varierar beroende på hur länge du väljer att stanna vid varje elskåp och hur lång tid det tar för dig att hitta dem.

Typ av väg: Cykelväg och trottoar med gångstråk. 

Karta: Mer info om elskåpen och karta hittar du här >>

*Avstånd från centrum mäts från Hertig Johans torg

 

 

 

3. Fika i bersån

Vi trampar över berget till Billingens västra sida. Mitt i det böljande landskapet ligger det nyöppnade trädgårdscafét Berså. Här finns gott om utrymme för härligt häng, trevliga pratstunder och en god fika. Ett ställe där du kan stanna länge för en lugn stund i hängmattan, ett parti krocket eller en svalkande glass. 

Bara att cykla i det här vackra området är en upplevelse i sig. Ta en omväg via Öglunda och gamla banvallen på hemvägen så får du njuta av omgivningarna ytterligare. Du väljer själv hur lång din dagsutflykt blir beroende på vilken väg du cyklar på hemvägen.

Cykla till Berså trädgårdscafé

 

Avstånd från centrum: 19 kilometer* (hela rundan 43 kilometer)

Tidsåtgång: cirka 1 h och 10 minuter (hela rundan 2 h 30 minuter)

Typ av väg: Mindre asfalterad landsväg och cykelväg. Branta backar förekommer på flera ställen. 

Karta: Se karta här>>

*Avstånd från centrum mäts från Hertig Johans torg

 

 

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

4. Södra brottet

I det gamla kalkstensbrottet strax söder om Våmb kan du förundras över hur många lager historia som faktiskt finns bevarad i berget. Här ser du platåberget Billingens olika kalklager i ockrafärgade nyanser och kan studera det rika fågellivet från utsiktsplatsen.

Tips!

  • Då naturområdet även är ett fågelskyddsområde kan det vara bra att ta med sig kikare så att du kan se fåglarna på nära håll från utsiktsplatsen utan att störa dem.  
  • Från Södra brottet har du bara ett stenkast till Skövde golfklubb. Kombinera ditt besök vid brottet med en lunch i golfrestaurangen!

Cykla till Södra brottet

 

Avstånd från centrum: 3 kilometer*

Tidsåtgång: cirka 10 minuter

Typ av väg: Cykelväg nästan hela sträckan. Sista 500 meter på mindre väg i tätort. 

Karta: Se karta här>>

*Avstånd från centrum mäts från Hertig Johans torg

 

 

 

Fotograf: Tobias Andersson


5. Stadsnära oas

Rhododendrondalen är ett perfekt utflyktsmål för dig som är sugen på en cykeltur men inte kan eller vill cykla så långt. Den parkliknande trädgården skapades under tidigt 1900-tal av trädgårdsmästaren Karl Magnusson. Här växer främmande växter och träd så som till exempel ginkoträdet.

I slutet av maj blommar här mängder av stora rhododendronbuskar som bildar en sagolik plats. Parkera cykeln i botten på Billingebacken och promenera sedan en liten bit tills du ser skyltning mot Rhododendrondalen.

Cykla till Rhododendrondalen

 

Avstånd från centrum: 2,5 kilometer*

Tidsåtgång: cirka 10 minuter

Typ av väg: Cykelväg. Liten otrafikerad bilväg upp till botten av slalombacken.

Karta: Se karta här>>

*Avstånd från centrum mäts från Hertig Johans torg

 

 

 

Fotograf: Manne Ryttman


6. Orkidéparadiset

Söker du en längre dagstur med cykeln ska du styra söderut mot Skultorp och naturreservat Nohlmarken, som i juni förvandlas till ett riktigt orkidéparadis. Här hittar du Skövdes största slåttermark där inte mindre än 370 olika orkidéarter noterats. Köp med dig take away från favoritstället och slå dig ned på någon av naturreservatets bänkar.

Vill du förlänga utflykten ytterligare kan du cykla vidare mot Herrekvarn och stanna till vid Simsjön där du avslutar dagen med ett svalkande kvällsdopp. Ta vägen förbi Skövde golfklubb på hemvägen så belönas du med nedförsbacke. 

Cykla till Nohlmarken

 

Avstånd från centrum: cirka 7 kilometer* (hela rundan 21 kilometer)

Tidsåtgång: cirka 25 minuter (hela rundan 1 h och 15 minuter)

Typ av väg: Cykelväg till Skultorp, sedan mindre landsväg från Nohlmarken via Simsjön. Från Våmb är det återigen cykelväg in till centrum.

Karta: Se karta här>>

*Avstånd från centrum mäts från Hertig Johans torg

Simsjön

 

 

Andra läste också: