({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två vandrare i färgglada kläder går över en färist som går över en stengärdesgård. Runt  omkring dem blommar vita körsbärsblommor.

Fotograf: Roger Borgelid

Valle - körsbärsparadiset väster om Billingen

Vallevägen, Vallebygden, Valle… Kärt barn har många namn! En sak är säkert, och det är att lokalborna älskar sitt Valle.

Valle är ett område som ligger på den västra sidan av platåberget Billingen. Det utgörs av ett böljande landskap med rullande kullar och vacker grönska. Här exploderar varje år tusentals vilda körsbärsträd i en underbar blomsterprakt – ett självklart utflyktsmål för den som befinner sig i området under maj. Vi har samlat information och tips på hur du bäst upplever Vallebygden!

 


NÄR BLOMMAR DET?
| Det varierar från år till år beroende på vädret, men vanligast är att körsbärsblomningen i Valle äger rum under ett par veckor i mitten av maj.

BLOMNINGSRAPPORT | Här kan du hitta aktuell blomningsrapport från området samt mer information om Vallebygden>> 

 

 

Det är många som varje år i maj besöker körsbärsblomningen i Vallebygden och för att inte slita för mycket på den vackra naturen kan det vara bra att tänka på följande när du besöker området:

Bra att tänka på:

  • Är det fullt på en parkering? Välj en annan!
  • Parkera INTE längs vägen, BARA på angiven parkeringsplats. Detta för att räddningsfordon ska kunna ta sig fram på vägarna. Dessutom blir framkomligheten enklare för alla.
  • Parkera på någon av de större parkeringarna och vandra till körsbärsträden som ju växer lite överallt i området. En av de största parkeringarna är den på Flämslätts Stifts -och kursgård, se fler parkeringsplatser här>> 

  • Besök Vallebygden på vardagar och/eller kvällar. Undvik helger mitt på dagen när det är som mest folk i området.
  • Parkera i Lerdala och vandra längs Lerdala motionsspår. Följ det längsta gröna spåret (10 km) som leder dig rakt in i ett område med många körsbärsträd.
  • Lämna inget skräp i naturen. Allt du tar med ut i det gröna ska också med tillbaka.

 

 

Upplev Vallebygden

LYCKE LILLA HÖJEN | Ett artrikt naturreservat som har en lång blomningssäsong. Här finns både blåsippa, gullviva och lungört, men inte minst ett stort antal körsbärsträd som bjuder på en oändlig prakt. Missa inte att gå upp på höjden för underbar utsikt! Vandra gärna Billingeleden som passerar genom reservatet. 

Tips! Köp med dig take away från favoritstället och ät din kvällsmat på åsryggen. Härifrån har du vacker utsikt över området och kan se solen gå ned bakom Kinnekulle borta i horisonten.  

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde


LYCKELAMM GÅRDSBUTIK
| På gården Lycke bor familjen Terstappen och alla deras får. Här kan du förutom att klappa och hälsa på lammen och deras mammor även besöka LyckeLamms gårdsbutik. Lammskinn, inredning, accessoarer och egen honung är bara några av de saker ni hittar i gårdsbutiken.

Tips! Precis bakom gården ringlar sig vackra Billingeleden. Vandrar du leden söderut kommer du strax till naturreservat Lycke lilla Höjen. 

Fotograf: Karin Terstappen


BOCKASKEDEÅSEN
| Att packa en picknick och slå sig ned bland blommande oxel och körsbärsträd på Bockaskedeåsen en solig vårdag är svårslaget.

Tips! Gör en utflykt till toppen på åsen om kvällen för att se en vacker sol sänka sig bakom grannberget Kinnekulle.

Fotograf: Roger Borgelid

 


CECILIAS TRÄDGÅRDSCAFÉ
| Intill den vackra kyrkan i Berg hittar ni detta mysiga café som serverar gott ekologiskt hembakt fika under lördagarna från maj till augusti. 

Fotograf: Micaela Persson


KAFÉ KÖRSBÄRET
| Under körsbärsblomningen håller Bergs Bygdegård öppet sitt populära kafé Körsbäret. Här serveras deras omtyckta körsbärspaj, och den vill du inte missa! 


UPPLEV VALLE PÅ CYKEL
| Bil i all ära men det allra bästa sättet att uppleva området och komma riktigt nära är på cykel eller moped. Här kan du se flera förslag på rutter som lämpar sig för cykel >> 

Fotograf: Tobias Andersson


KULTURVÄG SKARABORG
| Den brunvitskyltade turistvägen Kulturväg Skaraborg passerar genom Vallevägen, och tar dig vidare på äventyr i den vackra bygden runt Skövde, Skara och Falköping. Läs mer om Kulturvägen här

Fotograf: Mårten Bergkvist


Läs mer om vilka aktörer som finns i området på vallevagen.se

 

 Fler platser där du kan uppleva körsbärsblom

 

 

 

 

Andra vackra platser