({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Tre män cyklar längs en banvall omgivna av höstfärgade blad.

Fotograf: Tobias Andersson

Kulturcykling

Ge dig ut på ett historiskt äventyr och cykla längs den gamla banvallen mellan Skövde och Varnhem.

 


Både Skövde och Varnhem är historiskt intressanta platser med spännande pärlor som tar dig tillbaka i tiden. Det är bara 13 kilometer mellan Skövde och Varnhem, och du kan i stort sett cykla hela vägen på bilfria cykelvägar.Från Skövde centrum siktar du på Våmb, och därefter cyklar du på den mysiga gamla banvallen som går hela vägen bort till vår historiska grannby, Varnhem.

Följ med på en kulturcykling mellan Skövde och Varnhem där vi gör spännande stopp på vägen. Och du, det är en perfekt dagsutflykt, men vill du göra det till ett längre äventyr finns mysigt boende i Varnhem!

 

 

START - S:TA HELENA KYRKAVi börjar vår cykeltur vid S:ta Helena kyrka som ligger mitt i Skövde centrum. Där tornar den pampiga kyrkan upp sig, och det vi ser på utsidan är en blandning av hur kyrkan såg ut i slutet på 1700-talet och de förändringar som skedde i samband med restaureringen 1888. Grunden till kyrkan är medeltida, men den äldre kyrkan brann ned i samband med den stora stadsbranden som drabbade Skövde 1759. Insidan av kyrkan är ljus och modern och bjuder på ett riktigt lugn, så här rekommenderar vi varmt ett besök innan ni startar er cykeltur.
 

Fotograf: Tobias Andersson

 

FÖRSTA STOPPET - HELÉNSPARKEN I Helensparken finns allt du behöver för att ladda batterierna innan cyklingen, och stoppet kommer redan efter ett par hundra meter. Den gröna lilla parken är omgärdad av röda gamla stugor, varav en utav dem är Skövdes äldsta hus – ja, faktiskt det enda som överlevde den stora branden på 1700-talet. Den heter Petter Heléns stuga och kunde räddas tack vare att det låg en liten sjö här vars vatten man kunde använda för att skydda den. I parken finns också café och restaurang med en härlig uteservering som vetter in mot parken, så passa på att ta en stärkande fika innan ni cyklar vidare!

Fotograf: Ann Walldén

 

 

ANDRA STOPPET - VÅMBS KYRKA Från cykelvägen mot Varnhem gör ni en kort avstickare till den lilla kyrkan i Våmb. Här finns Skövdes både äldsta och minsta kyrka, och här gör man verkligen en resa tillbaka i tiden. Våmbs kyrka är en av Sveriges mest kända romanska kyrkor, och i den finns spännande historiska detaljer så som en dopfunt från 1200-talet samt två äldre madonnabilder från 1200- respektive 1400-talet.
 

Fotograf: Svenska kyrkan i Skövde

 

TREDJE STOPPET - VARNHEMS KLOSTERKYRKA OCH KATA GÅRDCirka 11 kilometers cykling på den gamla banvallen mot Skara tar er till historiska Varnhem. Här finns den magnifika klosterkyrkan där du kan upptäcka medeltiden medan du promenerar under majestätiska valv. Med en nästan tusenårig historia har kyrkan mycket att berätta; här ligger fyra svenska medeltidskungar begravda, och du kan även beskåda Birger Jarls grav, grundaren av Stockholm. Intill klosterkyrkan finns rester från det gamla Cistercienserklostret som fanns i anslutning till kyrkan, och på platsen finns också ett klostermuseum. Under turistsäsongen kan man följa med en kunnig guide och få veta mer om klosterkyrkan.
 
Tre män kommer gåendes och leder sina cyklar längs en stenmur. I bakgrunden ser man Varnhems klosterkyrka.

Fotograf: Tobias Andersson

 
Bland de grönskande träden på höjden intill kyrkan ligger en vacker träbyggnad. Den finns där för att skydda vad som troligen är Sveriges allra äldsta kristna kyrka. Här har arkeologer nämligen hittat lämningar som skriver om hela Sveriges historia och visar på att det redan på vikingatiden kan ha funnits kristna människor i Sverige. Inne på Kata Gård kan du se lämningarna från kyrkan och lära dig mer om de kristna vikingarna i Varnhem – ett absolut måste för den historieintresserade!

Innan cykelturen tar er tillbaka till Skövde kan ni avnjuta gott fika eller enklare luncher i det mysiga klosterkafét som finns i anslutning till kyrkan.

 


Fler cykeltips hittar du här >>

 

 

 

Du kanske också gillar: