({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
tre persomer som står vid hornborgasjön och fågelskådar med kikare och en kamera

Fotograf: Jesper Anhede

Skåda fåglar

Upptäck tjusningen med fågelskådning vid de artrika fågelsjöarna Hornborgasjön och Sjön Östen. Två värdefulla fågelsjöar där du efter ett besök garanterat kan fylla på listan med fler skådade fågelarter.

Fågelskådning är ett perfekt tillfälle att komma ut i naturen och uppleva en mängd vanliga och ovanliga arter fåglar. Oavsett om du är van skådare eller nybörjare så är dessa värdefulla och viktiga fågelsjöar perfekta att testa sina vingar som fågelskådare vid. Ta med dig picknick, en kikare och en fågelbok eller varför inte ladda ner en fågelskådningsapp som hjälper dig hålla koll på vilka fåglar du upptäckt där du också kan höra fågelläten.

HORNBORGASJÖN | Denna välbesökta sjö är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här häckar nästan 50 ovanliga arter av våtmarksfåglar där du bland annat kan se den svarthalsade doppingen och världens största och-minsta ugglor; berguven och sparvugglan. Hornborgasjön är en av de viktigaste rastplatserna i landet för flyttande våtmarksfåglar och erbjuder fågelliv året om, från havsörn i januari till tranorna på våren och näktergalen om sommaren.

Den mest välkända besöksplatsen vid Hornborgasjön är Trandansen i södra änden av sjön. Hit kommer tusentals tranor som häckar/dansar under våren. Ett riktigt vårtecken för alla skaraborgare. Allra flest tranor brukar det vara i början av april. Under dansen gör fåglarna väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra. Det går inte att säga något visst klockslag eller viss tid på dagen som det blir dans, men det är nästan säkert att den blir av. Ta dig dit själv och se!

Fotograf: Jesper Anhede

SJÖN ÖSTEN | Östen naturreservat har en av landets mest värdefulla fågelsjöar. Vid sjön Östen kan man skåda ett flertal olika fågelarter. Vanligt att se är svanar, gäss, änder och vaddare. Även ett antal ovanliga fåglar har skådats vid sjön så som rödbena, småfläckig sumphöna och gräshoppsångare. Den bästa tiden för ett besök är mars-april. Vid sjön finns både fågelplattform och fågeltorn. Utgå från Logården, där du både har informationstavlor och parkeringsplats. 

Detta kanske intresserar dig