({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jesper Anhede

3 härliga vandringstips

Runt omkring Skövde och på Billingen finns en fantastisk natur att upptäcka till fots. Vandringsklubben och Älska Billingen bjuder på tre härliga tips på vandringar i olika nivåer – vilken väljer du?

Ringlande stigar, porlande bäckar och grönskande skogar. Runt omkring Skövde och på Billingen finns en fantastisk natur att upptäcka till fots, och det finns ett stort antal vandringsleder att välja på. Skövde Turistcenter, Vandringsklubben och Älska Billingen bjuder på tre härliga tips på vandringar i olika nivåer, nedan ser du vilka. Samtliga tips är rundslingor där du kan starta och avsluta din vandring på samma ställe. 

Garparör naturreservat   Foto: Mårten Bergkvist

Garparör – ett paradis för barnen

Vandring i Garparörs naturreservat blir snabbt en favorit hos barnen! Här promenerar du fram genom perfekta picknickmarker på den lilla strövstigen som tar dig runt i reservatet. Den tar dig fram genom både hagmarker och ängar, och går förbi en klapperstensvall från tiden då inlandsisen smälte. I den västra delen träffar du på grova, hamlade lindar med fascinerande formationer och här väcks verkligen fantasin till liv! Vad kan du se bland trädstammarna?

Längd: ca 2,2 km
Tid: ca 30 min 
Tips: Älska Billingen

Här ser du en karta över rundslingan i Garparör

Vandring till Gråmur på Billingeleden

Denna vandring tar dig på en härlig tur på Billingens norra delar. Turen bjuder dig bland annat på vacker utsikt vid den gamla fornborgen Gråmur där det är ljuvligt att ta en fikapaus. Du går också förbi den stilla Vallersjön - när solen gassar som mest passar en paus vid vattenbrynet perfekt. Vandringen går delvis på Billingeleden och delvis på intilliggande stigar och mysiga småvägar.

Längd: 8,7 km
Tid: 2,5 timmar 
Vandringstips: BF Billingens Vandringsklubb

Se karta över vandringstipset vid Gråmur här

 Trollstigen, Billingen   Foto: Tobias Andersson

Trollstigen – en vandring i tre olika nivåer

Denna vandring är det nyaste tillskottet i vandringsledsfamiljen och invigdes sommaren 2019. Här väljer du själv hur långt du vill gå då leden är uppdelad i tre delar.

Väljer du att gå den kortaste varianten på 2,6 kilometer får du en trolsk upplevelse. Här passerar du genom den pittoreska Rhododendrondalen, och vandrar igenom ett närmast djungellikt landskap nedanför Billingens kant. På vägen passerar du spår från gamla tvättinrättningar intill den porlande bäcken.

Vill du ha en vidunderlig upplevelse vandrar du den något längre varianten på 8,1 kilometer och får utöver Rhododendrondalen dessutom uppleva de ståtliga diabaspelarna och majestätiska utsikten vid Ryds Grottor på Billingens östra sida.

Är du sugen på en längre utmaning och en historisk upplevelse kommer du dessutom att få njuta av de vackra lövskogarna nedanför Billingens brant. Här kan du också utforska de fantastiska ravinerna där berglagren ger sig till känna och se spår av den gamla hålvägen som en gång ledde uppför berget.
Vilken tur väljer du?

Längd kort tur: ca 2,6 km
Tid kort tur: ca 1 timme

Längd mellantur: ca 8,1 km
Tid mellantur: ca 2,5 timmar

Längd lång tur: ca 12,4 km
Tid lång tur: ca 3,5 timmar
Vandringstips: Next Skövde/Skövde Turistcenter

Klicka här för att se karta över Trollstigen