({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vinterbadare påväg ned i isvak omgiven av ett snöigt vinterlandskap vid Simsjön i Skövde.

Fotograf: Tobias Andersson

5 tips på vinterbad i Skövde

Allt fler dras till den härliga känslan och de positiva effekterna som kallbad kan ge oss. Med flera småsjöar i omgivningarna bjuder Skövde på många platser för vinterbad. Vi har samlat tips på några sjöar som är badvänliga även på vintern och vad som är bra att tänka på.

Simsjön

Denna djupa källsjö erbjuder, med sitt klara vatten, flera olika badplatser där du kan vinterbada - Stora badviken, Herrekvarnsviken och Villeviken. Vid Stora badviken finns brygga och här har kallbadarna dessutom fått krokar att hänga sina badrockar på. Saknar du sällskap till nästa dopp eller bara vill träffa nya vänner med samma intresse, kan du dessutom kolla in facebook-gruppen "Vi som kallbadar i Simsjön".   


Karstorpssjön

Denna sjö är en riktig oas mitt i ett härligt friluftsområde i norra delen av Skövde. I området finns även grillplatser, motionsspår, volleybollplaner och många vackra små stigar för skogspromenaden. Vid denna sjö finns det inga stegar vid bryggorna på vintern men isfria dagar går det givetvis att vada i från strandkanten vid norra delen av sjön. 

Aspö

Denna lilla sjö, precis intill Aspö gård, är varken stor eller djup. Men den har det som behövs - kallt vatten och en brygga med stege som välkomnar dig till ett uppfriskande rofyllt vinterbad. En liten slumrande sjö intill en stadsbondgård. Dessutom lätt att ta sig till med stadsbuss som stannar en kort promenad därifrån. 

Fotograf: Tobias Andersson

 

Sjötorpssjön

Om sommaren är Sjötorpssjön, likt Simsjön, en mycket populär badplats med många besökare. Här i stadsdelen Skultorp kan du om vintrarna njuta av badplatsen i lite mer lugn och ro. Den långa bryggan leder dig till en rofylld stund i vattnet. Även här finns krokar att hänga badrockar och varma kläder på. 

Fotograf: Tobias Andersson

Boulognersjön

Med sitt centrala läge, i oasen Boulognerskogen i Skövde centrum, ger Boulognersjön dig en garanti på att det aldrig är långt till ett kallt bad i Skövde. En kort promenad från resecentrum och du är ute på bryggan och redo för ett dopp. Bryggan i Boulognersjön har två stegar. En som vetter ut mot en djupare del av den lilla sjön och en där man som vuxen bottnar. Välj den som du känner dig trygg med. Om du vinterbadar för första gången kanske det kan vara en god idé att testa den grundare delen på första doppet. 

 

 


Hälsofördelar med vinterbad

Att vinterbada sägs stärka immunförsvaret och ge både bättre blodcirkulation och mer energi. Studier visar att det kalla badet stimulerar tre av kroppens viktiga hormoner (serotiner, oxytociner och endorfiner) som bland annat ökar välbefinnandet, ger en god självkänsla, minskar stress och ökar lyckokänslan i kroppen. 

Har du en hjärtsjukdom eller högt blodtryck bör du rådfråga en läkare innan du kallbadar. 

 

 

 

Att tänka på när du kallbadar:

  • Bada aldrig ensam. Se till att ha med någon som sällskap när du badar, både som säkerhet och för att det blir trevligare när man är fler. 

  • Ta det lugnt när du sänker ner dig i vattnet och glöm inte att ta djupa andetag.

  • Doppa inte huvudet när termometern visar minusgrader. 

  • Använd gärna badskor och mössa. Det sägs även att raggsockar går lika bra att ha på fötterna om du inte har några badskor, mest för att du ska slippa gå på det kalla underlaget. 

  • Ta på dig varma och löst sittande kläder efteråt.

  • Ha gärna med dig något varmt att dricka efter badet. Kanske ett väldoftande te, kaffe eller söt varm choklad?