({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Mårten Bergkvist

När blommar det?

Naturupplevelserna i Skövde med omnejd är många och variationsrika och för den som vill bjuder de på många vackra och spännande upplevelser. Under våren är intresset stort att besöka våra blommande besöksmål och det är många som söker sig till körsbärsträd, rhododendron och orkidéer.

Men när blommar det då? Det är givetvis svårt att förutspå en exakt tidpunkt när naturens skönheter blommar eftersom det beror så mycket på väder och sådant som vi människor inte kan påverka. Men vi ger dig gärna en liten fingervisning samt tips på var du kan uppleva platser som slår ut i blom kring Skövde.


Rhododendrondalen

Denna stadsnära oas bär på många vackra skatter värda att undersöka. Förutom annorlunda växter som exempelvis ginkgoträdet så blommar här varje vår de jättelika rhododendronbuskarna med stora lila blommor. Här vandrar du i en tunnel av lila blomsterprakt. Den parkliknande trädgården är belägen på en skuggig plats på Billingens sluttning och därför blommar vanligtvis dessa Rhododendronbuskar först i slutet av maj eller början av juni.

Läs mer om Rhododendrondalen

 


Nohlmarken

Nohlmarken är ett litet naturreservat strax söder om Skövde. Trots sin storlek finns här mycket att titta på. Det är ett riktigt orkidéparadis med en enastående rik flora där många pollinatörer och andra insekter trivs. Det är Skövdes största slåttermark och här har inte mindre än 370 olika växtarter noterats. Orkidéerna i Nohlmarken blommar ofta i slutet på juni.

Läs mer om Nohlmarken

 


Lycke-Lilla höjen

På Billingens västra sida ligger det idylliska området Valle. Här blommar körsbärsträden i tusental på våren och många lockas till området för att uppleva något som närmast skulle kunna beskrivas som Astrid Lindgrens Nangijala. Körsbärsträden växer vilt och finns att se i hela Valleområdet men det finns några platser som är extra vackra att besöka när träden står i blom. En av dessa platser är Lycke-Lilla höjen. Förutom blommande körsbärsträd bjuds du även på en makalös utsikt hela vägen till grannberget Kinnekulle. Körsbärsträden i Valle blommar vanligtvis under två veckor i mitten på maj.

Läs mer om Lycke-Lilla höjen


Tips på fler platser att uppleva körsbärsblomningen:

Bockaskedeåsen-Toran, Vallebygden
Höjentorp-Drottningkullen, Vallebygden
Ryds ängar, Skövde
Bolums Lider och Vässtorp, Hornborgabygden

 

Att tänka på:

Följ Allemansrätten när du vistas i naturen! Många av de blommande områdena har en känslig flora och därför är det viktigt att som besökare tänka på att inte störa eller förstöra. Plocka inga fridlysta blommor, bryt inga grenar, trampa inte ned några växter och lämna inget skräp. Naturen vill vi ju ha kvar och därför behöver vi vara rädda om den.