({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Donsö, i Göteborgs södra skärgård

Fotograf: Jonas Ingman

Donsö – Trähusbebyggelse med vacker natur och salta bad

Natursköna Donsö är ett vandringsvänligt badparadis med stränder och klippor runt hela ön. I hamnområdet finns både restauranger, caféer, butiker, kajakuthyrning och fiskebåtar. Boka boende i ett gammalt ismagasin och njut av skärgårdsutsikten från fyren Donsö huvud.

Fiskesamhälle med pittoresk skärgårdsbebyggelse

När skärgårdsfärjan angör bryggan i fiskehamnen så har du kommit till Donsös hjärta. Det gamla fiskesamhället har kvar förra sekelskiftets pittoreska trähusbebyggelse och saltstänkta sjöbodar. Donsö är bilfritt och känt för sin vackra natur med många badplatser och slingrande vandringsstigar. Ett året runt-öppet picknickparadis där himmel möter hav.

Fotograf:  Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Tillsammans med grannön Styrsö tillhör Donsö Göteborgs södra skärgårds två största öar, med cirka 1 500 bofasta invånare. Bron mellan Styrsö och Donsö invigdes 1973 och de flesta passar på att besöka båda öarna. I djuphamnens flytbrygga ligger ofta stora fiskebåtar; Donsö är än idag både storfiskeläge och redarort. Stenarederiets grundare Sten A Olsson föddes på Donsö, det är därför Stenaflaggan vajar i hamnpiren.

Fika, ät och sov gott

Längst ut på hamnpiren ligger Isbolaget. Förr var det ett ismagasin som försåg fiskebåtarna med is - nu ombyggd till restaurang och hotell. Här njuter du av god mat, skärgårdsfika och gemytlig logi med en härlig havsutsikt. I den äldre delen av Donsö hittar du Popsicle Café där du både kan shoppa kläder och ta en god fika eller en bit mat. Menyn är tillagad på lokala råvaror och med inspiration från det hållbara havet med både musslor och tång.

Fotograf: Andreas Silverblad

Bada på Donsö

Runt hela Donsö finns badplatser och saltstänkta klippor för svalkande dopp och solbad. I norr finns Stora Onseberget och på öns södra del ligger Radarberget – båda platserna erbjuder en strålande utsikt, perfekt för selfies och mysig picknick. På östra sidan ligger den vackra Donsö fyr; här finns en badstege och fina klippor som inbjuder till bad.

Fotograf: Ola Tulldahl

Tre upplevelsetips på Donsö

1. Salta bad året runt

Sommartid är badplatserna på Lökholmen och Korsholme udde mycket populära. På vintern lockar samma platser endorfintörstande vinterbadare.

2. Njut av pinfärska räkor

I Fiskeboa på Donsö kan du handla färsk fisk och skaldjur, saltstänkta delikatesser, Fish’n’chips och lättare luncher. Köp med dig en påse färska räkor eller havskräftor och avnjut på en solvarm klippa. Fiskeboa hittar du i hamnområdet.

3. Ta färjan till Radarns utsiktsplats

Båtluffa i Göteborgs skärgård och besök Radarberget på Donsös södra del. Den milsvida utsikten är makalös och värd en definitivt värd resan dit. Packa upp din picknickkorg eller en påse med pinfärska räkor - och bara njut!

 

Naturstigar i nord och syd

Donsös vandringsvänliga Naturstigar är ca 2 km vardera – nord respektive syd - och börjar vid Torholmen på öns sydöstra sida. Efter ca 500 meter har du fyren Donsö huvud på vänster sida. När du rundat den södra udden styr du kosan norrut mot öns högsta berg Myre Vale, med en fantastisk utsikt över skärgården. Härifrån kan man också se Vinga Fyr i nordväst. Utefter naturstigen finns utplacerade bänkar där ni kan pausa för en välförtjänt fika.

Fotograf: Ola Tulldahl

Det artrika djur- och fågellivet finns både i hav, på land och i luften. Sjöfågel, fjärilar och tångräkor delar livsrummet och på kustängar och lummiga skogspartier har du chans att se både rådjur och får.

 

Besök Donsö året runt!

Donsö, med systerön Styrsö, är sommartid populära badparadis, men är minst lika upplevelserikt att besöka under de andra årstiderna. De varma och solblekta klipporna får en något kargare karaktär och öns persongalleri inte lika kvantitativ. Men dess kvalitet är lika hög och nu kan du uppleva skärgårdsöns stillhet i varje andetag. För att höja pulsen så finns både vinterpaddling och friska vinterbad.

Fotograf: Jonas Ingman

 

Strax utanför Göteborg

Strax utanför Göteborg finns mycket spännande att se och göra. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs.

 

På gång!

Fler utflyktstips!

Hitta tips på evenemang och aktiviteter för höstens alla utflykter till närliggande platser runt Göteborg. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs. 

Höjdpunkter

 

Så tar du dig till Donsö

Donsö ligger en kort spårvagns- och båttur från centrala Göteborg. Hoppa på buss Ö-snabben 114 eller spårvagn 11 vid Brunnsparken och åk till Saltholmen. Här byter du till färja 281 mot Vrångö. Hela resan tar 19-38 minuter beroende på om färjan går via Styrsö eller ej och du kan ta dig hit året om.

Sök i reseplaneraren

Andra har också läst: