({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Glashus i Dalsland

Fotograf: Jonas Ingman

Bo i glashus vid Dalslands Aktiviteter

72 HOUR CABIN. Välkommen att bo i spektakulära glashus i Dalsland vid Dalslands Aktiviteters upplevelsecenter. Glashusen ligger ovanför sjön Iväg och här kan du spendera dagarna med att vandra i skogen, paddla kajak och hälsa på älgar.

 

Unika glashus i Dalsland

Dalslands Aktiviteter, i Bengtsfors kommun, är det ultimata upplevelsecentret för dig som vill utforska skogen och sjöarna med äventyrslysten blick. Här finns flera glashus, alla vackert placerade på en halvö intill sjön med det passande namnet Iväg. Från sängkanten vid glashuset är det nämligen lätt att drömma sig iväg.

Du bor på en egen udde en bit ovanför vattennivån. Som närmaste granne har du ett gäng tipitält ett stenkast bort, i övrigt är glashusen väl avskilda från omvärlden. Varför inte starta dagen med att ta roddbåten ut på en fisketur i gryningsljuset?

 

Låt blicken vandra över sjön och skogarna, och låt alla tankar på vardagsstress försvinna bort.

 

När du anländer till Dalslands Aktiviteter blir du välkomnad av en guide. Över en kopp kaffe får du information om vad som väntar de närmaste dagarna. Därefter tar ni er till glashusen (som ligger 800 meter ifrån upplevelsecentret). Väl på plats går ni igenom hur allt fungerar, med utedass, eldplats, roddbåt, badplats med mera.

Läs mer och boka

Fotograf: Copenhagen Wilderness

Äventyr i naturen

Förutom att njuta av den fridfulla naturen och den spektakulära utsikten över både sjö och skog finns möjlighet att boka diverse aktiviteter. Här kan du testa kajakpaddling eller guldvaskning i Stenebyälven, ta en tur på hästryggen eller göra ett besök till älgparken och hälsa på skogens konung. Det går också att få en guidad skogstur och lära sig att följa djurens spår och göra upp eld utan tändstickor, samt testa på den anrika grenen bågskytte.

Förslag på aktiviteter: 

 • Guide för fisketurer, vandring, paddling eller bäversafari.
 • Vildmarkskunskap – lär dig att göra upp eld utomhus. Snida till användbara verktyg från skogens material, lär dig och växter och djur, hur du navigerar i naturen och följer djurspår.
 • Ridtur – guidad tur på hästryggen, allt ifrån en timme till heldag.
 • Bågskytte – en avslappnande aktivitet som fokuserar på andningskontroll, hållning och hur bågskytte fungerar.
 • Guldvaskning – sök efter guld i Stenebyälven. I upplevelsecentrets reception får du den utrustning du behöver och information om hur man vaskar guld.
 • Paddla kajak – Ta dig an Stenebyälvens natursköna paddelvatten under en tre timmar lång kajaktur. Paddlingen sker längs en 9 kilometer lång sträcka nedströms, med en hel del naturliga hinder att navigera förbi.

Fotograf: Jonas Ingman

Hur får man idén att bygga glashus i skogen?

Bakgrunden till de uppseendeväckande glashusen är ett projekt som gick under namnet The 72 Hour Cabin, där fem personer med stressiga yrken spenderade tre dygn i den svenska naturen samtidigt som forskare mätte deras stressnivåer.

Husen är ritade av Jeanna Berger, som är uppvuxen på Henriksholm där projektets ursprungliga glashus placerades. Formspråket är avskalat, funktionellt och materialet kommer från lokala leverantörer.

LÄS MER: Arkitekturen bakom glashusen

Hitta till glashusen

Glashusen vid Dalslands Aktiviteter ligger i Dalsland, i Västsverige. Hit tar det cirka två timmar med bil från Göteborg. Vill du hellre åka kollektivt går det också bra. Från Göteborg kan du åka regionaltåg till Mellerud eller Västtåg till Uddevalla, där får du byta till lokalbuss. Närmaste busshållplats heter Steneby vägkors. Därifrån är det 5 minuters promenad.

 

Praktisk info

I grundpaketet ingår:

 • 72 timmars vistelse (alltså tre dygn) i ett av de unika glashusen
 • 160 cm bred säng, färdigbäddad samt med handdukar. Allt miljömärkt och cirkulärt från tvätteri lokalt i Bengtsfors.
 • Korg med sittunderlag, trangiakök, kniv, tändstickor, vattenflaska, ficklampa, first aid kit, myggstift och en broschyr om Dalslands Aktiviteter
 • Korg med extra filt, glas, värmeljus och karta
 • Tillgång till roddbåt/kanot/SUP och två fiskespön
 • Eget soldäck/brygga i närheten av glashuset
 • Eldplats/grill för mysiga grillkvällar
 • Utedass nära glashuset
 • Tillgång till toalett och dusch i upplevelsecentret (800 meter bort)

Det ingår även välkomstfika, utlån av två fluffiga badrockar, tre frukostkit som levereras till glashuset, två luncher som serveras i matsalen vid upplevelsecentret och tre middagar (välj om du vill äta middag i matsalen eller ta med maten till glashuset och ordna en egen grillmiddag).

Det går även att boka övernattning per natt.

Läs mer och boka