({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Jesper Anhede

Besök Hornborgasjön med barn – 10 bästa tipsen

Området kring Hornborgasjön bjuder på mer än bara trandanser. Ta med barnen på science center, safaris och boenden högt uppe bland trädtopparna.

Den spektakulära trandansen är inte bara ett av Västsveriges mest klassiska vårtecken, det är även något som alla bör uppleva minst en gång! Men när ni väl sett alla tusentals fåglar dansa omkring vid Hornborgasjön, innebär det att äventyret är slut? Absolut inte! Då finns en mängd roliga och familjevänliga platser att besöka. Här är våra 10 bästa tips: 

Tips 1 – Naturum Hornborgasjön är en bra start!

För att lära sig mer om Hornborgasjön, tranorna och vad man kan hitta på i området är naturum den bästa startplatsen. Här inne finns mycket som riktar sig till barn. Följ de små ”tranfötterna” i golvet till roliga delar av utställningen som är anpassade just för barnen, eller till pysselhörnan. På naturum arrangeras ofta skojiga evenemang, till exempel skattjakter och fröplanteringar. 

Tips 2 – Hälsa på älgar och bisonoxar

Wrågården har blivit känt för sitt spektakulära boende, där hela familjen sover mitt i älg- och dovhjortsparken i en stuga formad som en älg. Men här finns gott om aktiviteter även utan övernattning. Åk på en safari i bisonoxarnas land, låt barnen hälsa på de mäktiga djuren i älgparken eller varför inte testa på fotbollsgolf? 

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Tips 3 – Djurpark och äventyrslekplats

Uppe på Falköpings stolthet, Mösseberg, duggar familjeupplevelserna tätt. Mössebergs djurpark är en mysig och familjär plats med bland annat getter, får, kaniner, grisar, shetlandsponnyer och påfåglar. Lek en stund på äventyrslekplatsen vid motionscentralen, cykla, vandra eller ha en picknick vid någon av grillplatserna. Sommartid är badsjön lika populär som skidbacken är när snön fallit. 

Tips 4 – Dalénium Science Center

Dalénium Science Center i Stenstorp finns spännande upplevelser för såväl stora som små. Här får barnen testa, känna, prova och pilla på allt de ser! Ta er an laserbanan, bygg en gigantisk kub av mjuka klossar, testa hur det är att förvandlas till en pytteliten människa och spela roliga VR-spel. Under helger och lov bjuds det på shower och handledda aktiviteter. 

Tips 5 – Balthazar Science Center

Skövdes mest givna besöksmål för nyfikna familjer levererar massor med utmaningar inom teknik och vetenskap. På Balthazar Science Center kan ni gnugga geniknölarna i Mattebazaren och Hjärngymnastiksalen, bygga kreativa skapelser i Makerverkstan och Lego-Borgen eller varför inte lösa gåtan med Mysteriepulvret i Labbet? Café Kretsloppet tar hand om alla kurrande magar. 

Fotograf: Tuana Aziz

Tips 6 – Utflykt till spektakulära vattenfall

En av de mest häftiga naturupplevelserna i denna del av Skaraborg är Silverfallet, som ligger vid Billingen mellan de små samhällena Lerdala och Timmersdala. Här kastar sig vackra vattenfall ut över bergskanten. Några av fallen är höga och dramatiskt forsande, medan andra är mer rogivande. Perfekt för utflykter, men passar bäst för något äldre barn med tanke på de branta omgivningarna.

Psst! Är ni en skogstokig familj som söker flera liknande upplevelser? Spana in Jättadalen, Öglundagrottan och hela det vackra Valleområdet. 

Tips 7 – Gör ett besök till dåtiden

Ta med barnen på en historisk resa genom tiden. Åsle Tå är ett upplevelsemuseum där ni kan titta in i små, mysiga stugor från 1800-talet. Stig in och upplev en gammaldags miljö och bekanta er med de många starka personligheterna och deras gripande levnadsöden. Lantbruksmuseet visar upp jordbruksredskap och i caféet serveras hembakt fika! 

Fotograf: Mårten Bergkvist

Tips 8 – Sagoboende högt upp bland trädtopparna

Planerar ni att övernatta i området och söker ett minst sagt nervkittlande boende? Islanna Trädhushotell är precis vad det låter som. Två minihus med hotellstandard har byggts uppe bland ekarnas grönskande trädkronor, drygt sex meter ovanför marken! På morgonen hissas frukostkorgen upp fylld till er, fylld med godsaker och vedugnsbakat bröd. Det är verkligen som att klättra upp i en sagovärld! 

Fotograf: press

Tips 9 – Bäversafari med kanoter

Det gamla kvarnhuset intill ån Flian är inte bara ett mysigt boende, här finns också möjlighet att upptäcka naturen i er egen takt. Paddla kanot längs ån, gå på en utflyktspromenad eller följ med på en guidad bäversafari med kanoter. Maten och fikabrödet som serveras på Herrtorps Qvarn är tillagad på närodlade råvaror. 

Fotograf: Maria Johannessen

Tips 10 – Sveriges bästa äventyrsbad

Har man blivit utsedd till Sveriges bästa äventyrsbad flera år i rad behöver man kanske ingen utförligare beskrivning. Arenabadet i Skövde har öppet 365 dagar om året och stoltserar med vildforsar, vågbassäng, vattenrutschbanor, digital pool illusion, relaxavdelning och mycket mer. 

Fotograf: Jesper Anhede

Bonustips! – För den historieintresserade

Är dina barn intresserade av historia, och framför allt vikingatid och medeltid? Då kommer här ett bonustips!

Gudhems klosterruiner, Varnhems klosterkyrka och Kata Gård (ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor) bär alla tre på en fascinerande historia och är populära besöksmål. När Jan Guillous succéromaner om tempelriddaren Arn Magnusson filmatiserades spelades dessutom många scener in i området kring Hornborgasjön, så här finns mycket historisk mark att upptäcka!

Fotograf: Mårten Bergkvist

Andra har också läst