({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Besökare hos Växtrum i Lerum

Fotograf: Katrin Bååth

13 mysiga trädgårdscaféer i Västsverige

Här hittar du ett urval av trädgårdscaféer och sommarcaféer som alla har gemensamt att de ligger i vackra omgivningar och erbjuder en fikaupplevelse utöver det vanliga.

När solen och värmen är här, vad passar då bättre än att sjunka ner i en grönskande trädgård och njuta av hembakt fika och en kopp rykande färskt kaffe? Spana i våra bästa tips på mysiga trädgårdscaféer och sommarcaféer.

1. Jonsereds Trädgårdscafé

JONSERED. Endast 15 minuters tågresa öster om centrala Göteborg ligger Jonsereds Trädgårdar. Parkens trädgårdskvarter har ett tydligt 1800-talstema och den anrika herrgården har både kaféverksamhet och året-runt-program. Hundar är också välkomna. Här njuter du av en lättare lunch eller fika där ekologiskt och närproducerat står på menyn.

Fotograf: Monika Manowska

Tips! Vandringsleden Gotaleden mellan Göteborg och Alingsås passerar Jonsered och bjuder på varierad vandring genom lättillgänglig natur. I området ligger också det lokala ölbryggeriet Poppels.

 

2. Hellekis Kök & Trädgårdscafé

KINNEKULLE. På Hellekis Säteri kan du promenera i den fina parken bland ovanliga lövträd och storslagna rabatter. Njut av säteriets magnifika rosengård och perenna rabatter. Intill ligger Hellekis Kök & Trädgårdscafé som serverar allt från goda bakverk till smakrik ramslökssoppa.

Fotograf: Monika Manowska

Tips! Ett bit bort ligger Kinnekulle stenbrott som lokalt har fått namnet ”Lilla Grand Canyon”, och det är inte så konstigt med tanke på hur de branta bergskanterna skiftar i färger från rödbrun till beige. Förtrollande vackert!

 

3. Rosenkaféet i Trädgårdsföreningen

GÖTEBORG. På jakt efter ett mysigt trädgårdcafé i Göteborg? Då kan vi tipsa om Rosenkaféet som ligger inbäddat i Trädgårdsföreningens grönska. Det är verkigen en oas mitt i stan som erbjuder njutning för alla sinnen. Själva kaféet hittar du i en 1800-talsbyggnad, som från början fungerade som stall. Här serveras allt från hemlagad husmanskost till smaskiga bakverk. 

Fotograf: Hanna Källberg

Tips! Missa inte Rosariet som är fyllt av flera tusen färggranna, doftande rosor. Och i det ståtliga Palmhuset kan du strosa runt bland palmer och andra tropiska växter.

 

4. Gunnebo Kaffehus och Krog

MÖLNDAL. Strax utanför Göteborg ligger Gunnebo Kaffehus och Krog med sina tillhörande köksträdgårdar. Dagligen serveras ekologiskt lagad mat och fika efter säsong, på det som trädgården och lokala producenter har att erbjuda. Längst in i köket ligger Gunnebo bageri som bakar på KRAV-märkt mjöl, malt på gamla ursprungliga spannmålssorter. Att slå sig ner här i den unika 1700-talsmiljön är en fröjd för alla sinnen.

Fotograf: Anna Hållams

Tips! Följ med på en guidad slottsvisning och ta del av slottets spännande historia, eller en guidad rundtur i det färdigställda orangeriet med alla sina rum och spännande byggteknik.

 

5. Alphems Arboretums kaffestuga

FLOBY. Utanför Floby nära Falköping ligger Alphems Arboretum som har en av Sveriges största trädsamlingar. Här finns också ett mysigt sommarcafé mitt i grönskan. Kaffestugan serverar hembakt kaffebröd, mumsiga kakor och matiga smörgåsar. Slå dig ner på utomhusserveringen eller njut av en uppdukad fikabuffé inne i kaffestugan.

Fotograf: Katrin Baath

Tips! Ta en promenad genom Alphems Arboretums fina parkmiljö. Kanske är det öppet så att du kan titta in i det lilla huset som sägs vara förlaga till Snövits hus i Disneyfilmen.

 

6. Kafé Botaniska Paviljongen i Göteborgs botaniska trädgård

GÖTEBORG. Njut av en gofika i mysiga kaféet på Botaniska Trädgården i Göteborg. Här bakas allt från grunden med växtriket som största inspirationskälla. Det finns ett stort utbud av vegensk fika och rawfood-bakverk, bland annat mandelkaka, brownies och klassisk morotskaka. Slå dig ner för en klimatsmart kaffe i solen.

Fotograf: Göteborgs Botaniska Trädgård

Tips! Du får självklart inte missa att gå en runda i botaniska trädgården. Här finns över 20 000 olika växtarter från mer än 130 länder runt om i världen.

 

7. Björnhyltans Trädgårdskafé

AMBJÖRNARP. Välkommen till ett enkelt trädgårdskafé med olika bakverk och drycker. Här finns alltid något gluten- och laktosfritt alternativ och kommer du hit när det är "trädgårdsdagar" kan du också räkna med att avnjuta en våffla eller två. Välj om du vill sitta ute i trädgården eller inomhus. Kaféet har öppet när gårdsbutiken håller öppet.

Fotograf: Monika Manowska

Tips! I Ambjörnarp, en kort bit från Björnhyltan, kan du prova på att cykla dressin. En rolig aktivitet som passar hela familjen.

 

8. Trädgårdscafé på Årås Säteri

DALUM. Årås Säteri är naturskönt beläget mellan två skogssjöar. Lagom till det att trädgården börjar grönska så öppnas portarna till sommarcaféet på Årås. Du hittar det mysiga trädgårdscaféet i säteriparken och på menyn finns hembakat fikabröd, ekologisk glass och smörgåsar. Kaffet kommer från det lokala kafferosteriet som heter ”Stadens kaffe”.

Fotograf: LM.Persson

Tips! Upptäck de fina skogarna och sjöarna runt säteriet utmed Vildmarksleden Årås. Vandringsleden är 8,5 kilometer och utgår från Årås Kvarn.

 

9. Trädgårdscaféet hos Sammels Lantgård

LANDVETTER. Du hittar Sammels Lantgård i Bertshult strax utanför Landvetter, 25 minuter från Göteborg. Utöver besöksträdgårdens gröna utbud kan du även njuta av en fika i växthuskaféet. Här serveras hembakade bullar, bärpajer, svenska småkakor och annat gott som du kan avnjuta i caféet eller ute i trädgården.

Fotograf: Monika Manowska / Sammels Lantgård

Tips! Botanisera bland de välfyllda växthusens grönsaksodlingar och unna dig en meditativ stund i Sammels kryddiga köksträdgård. Här kan du även handla växter eller möbler från gårdssnickeriet.

 

10. Trädgårdscaféet på Bartley Garden

LILLA ASKERÖN. Mellan Tjörn och Orust ligger den mindre ön Lilla Askerön där familjen Bartley driver en gård med café och butik. Själva trädgården är en mix av en engelsk cottage garden och bohuslänsk skärgårdsmiljö. Från solig vår till september är trädgårdscaféet öppet i den gamla ladan. Det som bakas är ekologiskt och äggen kommer såklart från den egna gården.

Fotograf: Erika Olofsson

Tips! Upptäck de häftiga stengrottorna i Sundsby en kort bit från gården. Ta på dig ordentliga vandringsskor och följ stigen uppför klipporna och genom de smala skrevorna i berget.

 

11. Nolbygårds Ekobageri och Kafé

ALINGSÅS. Ett stenkast från Alingsås stadskärna ligger Nolbygårds Ekobageri & Kafé. Här njuter du av ekologiskt bröd och andra läckerheter i en tidstypisk miljö, där allt från dåtidens vackra tapetmönster till möblemanget bidrar till att bevara och lyfta fram husets hundraåriga historia.

Fotograf: TINA STAFREN

Tips! Vill du lära dig mer om den svenska kafé- och bagerihistorien? Då kan du följa med på en fikavandring genom Alingsås. Under 1,5 timme blir du guidad runtom i stadskärnan och får smaka på godsaker från några av stadens många kaféer.

 

12. Vänga Kvarncafé & Bageri

FRISTAD. Strax norr om Borås ligger Vänga Kvarnkafé & Bageri där bröd, bullar och kakor bakas på närodlade råvaror i eget bageri. I natursköna omgivningar kan du både cykla och vandra innan du pausar för en välförtjänt gofika.

Tips! Vi rekommenderar att du tar en promenad på Vänga mosse, en fin och lagom lång vandringsled där du till stor del går på breda träspänger. Här finns även ett fågeltorn att besöka.

 

13. Råda Säteri Trädgårdscafé

HÄRRYDA. Den västra flygeln på Råda Säteri inhyser ett mysigt trädgårdskafé där du kan njuta av luncher, hembakt fikabröd och smarriga smörgåsar. På säteriet finns även möjlighet att köpa söta crêpes och galetter på Crêpe et Ciel eller besöka restaurang LOKAL Råda Säteri. Välj om du vill sitta inomhus, på uteserveringen intill köksträdgården, på solverandan eller i växthuset bredvid crêperiet.

Fotograf: Anna Sigvardsson Högborg

Tips! Strosa en stund i trädgården efter fikastunden. Det är fint att gå ner till bryggan vid Rådasjön.

 

Du kanske också gillar: