({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Historiska upplevelser för hela familjen

I Västsverige finns många historiska platser som alla har en fascinerande berättelse att förtälja. Ta med hela familjen på en tidsresa där ni på ett lekfullt sätt lär er hur människor bodde och levde för tusentals år sedan.

Att lära sig något genom att testa och utforska är inte bara en välbeprövad pedagogisk metod, det är även väldigt roligt och spännande. Här följer två tips på ställen där ni med hjälp av alla sinnen tar ett ordentligt skutt tillbaka i tiden.

Ekehagens forntidsby

Inbäddad i en fridfull ekskog ligger Ekehagens forntidsby, ett av Nordens största arkeologiska friluftsmuseer. Byn, strax söder om Falköping, består av stenåldershyddor, åkrar från bronsåldern, och en järnåldersgård med tillhörande smedja.

Här finns spännande upplevelser för alla sinnen. Vandra jaktstigen och testa dåtidens fällor, tillverka egna verktyg av flintasten, paddla stockbåt, prova forntida spel och hälsa på byns vildsvin. Om ni vill kan ni även känna värmen från den sprakande eldplatsen, smaka soppa gjord på råvaror som användes redan på stenåldern och spendera natten på en bädd av halm och djurhudar i ett forntida långhus.

Vitlycke museum och världsarvet i Tanum

För omkring 3 000 år sedan började människorna som levde i dagens bohuslänska Tanum att rista in bilder på berghällar. Lyckligtvis har denna gåtfulla bildskatt bevarats och utspritt i området finns idag omkring 600 hällristningsplatser som tillsammans rymmer tiotusentals bilder, vilket gör det till Europas största koncentration av hällristningar.

Kunskaps- och upplevelsecentret Vitlycke museum är en perfekt utgångspunkt för att upptäcka hällristningarna, som sedan 1994 ingår i Unescos världsarvslista. Här kan ni även gå på nattvandring, besöka Bronsåldersgården, skjuta pilbåge, baka bröd, karda ull, följa med på arkeologiskola och mycket mer.

Andra har också läst: