({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Konstupplevelser för hela familjen

Tänk dig en plats där lekfullhet och skaparglädje ryms i varenda vrå. Där det inte finns några rätt eller fel. Och där ingen sätter några begränsningar för vad fantasi kan åstadkomma. Visst låter det härligt? Det bästa av allt – sådana platser finns på riktigt!

Barn ser världen ur ett eget härligt perspektiv. Och barn är extremt duktiga på att med alla sinnen ta in och ge sig i kast med nya upplevelser. Detta har konstcentren Röda Sten Konsthall i Göteborg och Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn verkligen tagit fasta på. Här kan hela familjen umgås, skratta och skapa fritt. Och givetvis avnjuta konst i världsklass.

Röda Sten Konsthall är en spännande arena för samtida konst i alla dess former, där det ständigt pågår utställningar värda ett besök. Läget, under Älvsborgsbron vid Göteborgs hamninlopp, är svårslaget. Men om någon ska ta upp kampen om bästa läge skulle det vara Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn i Bohuslän. Panoramafönstren från museets välrenommerade restaurang, med det passande namnet Vatten, välkomnar skärgården utanför. Även här håller konstverken en internationell nivå. 

Öppnar sinnet för världen utanför

Både Röda Sten Konsthall och Nordiska Akvarellmuseet vill genom konst få barnen att ta en aktiv del i samtalen om livet. Konsten öppnar sinnena, och barn – liksom vuxna – tillåts därigenom tänka fritt och uttrycka sina känslor och tankar om viktiga frågor.

– Barn har en annan blick än vuxna, berättar Sofia Olofsson som arbetar med kommunikation på Nordiska Akvarellmuseet. De läser bilderna på andra sätt och har en annan förståelse. Barn kan reagera på något de känner igen i utställningen eller på rummet, sammanhanget, bilder eller installationer. Det leder allt som oftast till nyfikna samtal om världen utanför museets väggar.

Laglig graffiti och kreativt kaos

För de yngsta barnen är Lördagsverkstan på Röda Sten Konsthall perfekt. Här får barn från tre år, tillsammans med sina vuxenkompisar, släppa loss sin fantasi och testa nya tekniker och material från verkstans stora idébank. De lite äldre ungdomarna kan gå på helgworkshop med olika teman eller dyka upp på Graffititisdag och prova på gatukonst. Vid fint väder håller man till utomhus vid graffitiväggen Draken, som mäter 41 meter. Draken är Göteborg Stads första lagliga graffitivägg och är öppen för alla att måla precis som de vill.

Fotograf: Björn Westerlund

Även på Nordiska Akvarellmuseet finns något för alla åldrar. De allra yngsta besökarna, upp till två år, kan skapa ett flygande blåbär, som närmast kan beskrivas som ett lilablått kreativt kaos. Några steg uppåt i åldrarna erbjuds öppen skaparverkstad med akvarellmålning. Passa även på att ta en titt i upptäckarväskan vid museets entré. Väskan är fylld med verktyg och uppgifter som inspirerar till konstupplevelser på nya och lekfulla sätt. På övre plan finns en myshörna där man kan bygga med lego eller koppla av med en bok. 

Upplev Alfons Åbergs värld

Ett tips är även att göra ett besök på Alfons Åbergs Kulturhus, i Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg. Det kreativa huset är fullproppat med finurligheter och lämpar sig för barn upp till 8-årsåldern som gillar att leka, busa, klättra och lära sig nya saker. Upptäck Alfons värld, se höghuset där han bor, kliv in i hans helikopter, träffa Milla och såklart låtsaskompisen Mållgan. Kulturhuset erbjuder dessutom flera aktiviteter dagligen, alltifrån teater- och musikalföreställningar till sagoläsning och babymassage. Här finns också ett kafé som bland annat serverar pannkakor.

Ni som reser kollektivt kan även möta Gunilla Bergströms hyllade barnbokskaraktär på resecentrum i bland annat Skövde och Göteborg, där han och hans vänner syns i en färggrann utställning. Konceptet ”Res med Alfons Åberg”, med start 2018, är till för att inspirera fler barnfamiljer att välja tåget.

Andra har också läst: