({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

4 tips när du vill laga mat över öppen eld

Visst har det blivit dags att byta bort de inplastade smörgåsarna med svettig ost till en rykande varm smakexplosion istället? Det gör du enkelt genom att laga mat och fika över öppen eld. En eld förstärker dessutom utevistelsen och hela upplevelsen. Sinnena aktiveras – det doftar och knastrar, elden förtrollar och värmer händer och ansikte. Våga att göra upp eld och laga egen mat över lågorna– eller sätt åtminstone på kaffepannan. Här får du 4 tips inför din matlagning utomhus.

1. Förbered hemma

Du gör dig själv en stor tjänst om du hackar, skalar, river och förkokar potatis och liknande hemma innan du går. När det väl har blivit dags för att slå sig ner för att tillaga maten är du förmodligen både hungrig, ivrig och kall. Då är det skönt att slippa massa förarbete! Stelfrusna fingrar vill värma sig över elden, inte använda vass kniv.

2. Välj lämplig plats

Välj din matlagninsgplats med stor omsorg. Den ska inte bara vara vacker, gåshudsframkallande och bekväm. Den behöver också vara lämplig för eld. I många friluftsområden finns ofta färdigställda eldstäder, de kan och får du gärna använda. Ha med rikligt med vatten eller håll dig nära intill vatten så att du kan släcka ordentligt.

3. Gör upp en eld

Att göra upp en eld tar ungefär 5 minuter, men det tar minst en halvtimma att få en bra glöd. Det bästa är att ta med sig några vedträn och tändpåsar hemifrån. Det är dock okej att använda grenar och kottar från marken att elda med, men du får aldrig lov att plocka från levande eller döda träd. Elda alltid varsamt och bara under säkra förhållanden på platser där det är tillåtet. Glöm inte att vara uppmärksam på eventuellt eldningsförbud under vår- och sommarsäsongen!

4. När maten är uppäten...

...sitt kvar och njut! Släng på kaffekannan över det som finns kvar av elden. Men det viktigaste av allt: släck elden ordentligt med rikligt med vatten när du är färdig!