({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Per

Guide: 13 mysiga våffelcaféer i Västsverige

Bästa sättet att fira Våffeldagen på? Att besöka ett mysigt våffelcafé eller en våffelstuga i Västsverige såklart. Här hittar du både matvåfflor, belgiska våfflor och klassiska svenska frasvåfflor med grädde och sylt. Mums!

 

Lillstugans Våffelcafé i Tjuvkil

På väg ut mot Marstrand hittar du charmiga Lillstugans Våffelcafé som serverar traditionella svenska våfflor bakade på ekologiskt stenmalet mjöl med brett urval av toppingar. Vill du hellre ha en matigare variant finns även det. Tips! Passa på att besöka den intilliggande kläd- och inredningsbutiken Tjuvkil 939.

Slottsskogens Våffelstuga i Göteborg

Hos Slottsskogens Våffelstuga, även bekant som Café Bräket, är det alltid läge för en klassisk våffla med sylt och grädde, eller varför inte en mjukglass? Det familjekära caféet ligger mitt i populära Slottsskogen med älgar, pingviner och sälar som närmaste grannarna.

Mellomgården Café & Crêperi i Varnhem

Ett stenkast från vackra Hornborgasjön ligger Mellomgården där du kan glida in för en riktig gofika med nygräddade våfflor. Eller varför inte prova någon av deras spännande galetter? En galette är ett mellanting mellan tunna crêpes och traditionella pannkakor och det serveras som en enklare lunch eller dessert beroende på fyllningen.

Lillstugans Våffelcafé

Dyrön

Mellomgården Café & Crêperi

 

Våffelcaféet på Dyrön

Visste du att du kan äta våfflor när som helst, dygnet runt, ute på Dyrön i södra Bohuslän? Under lågsäsongen står Våffelcaféet öppet. Det är obemannat men allt du behöver finns på plats för att grädda din egen våffla, och sedan Swisha en slant. Ganska charmigt, eller hur? Kombinera med att vandra Dyröleden runt ön.

Brobacka Kaffestuga utanför Alingsås

Om de gillar våfflor på Brobacka Kaffestuga? Det kan du lita på! Till och med så mycket att du kan njuta av semmelvåfflor här, men bara när det är semmelsäsong såklart. Resten av året är det klassiska svenska våfflor med sylt och grädde som gäller. Det finns även våfflor utan mjölkprotein och gluten. Passa på att ta en promenad till jättegrytorna i vackra Brobacka naturreservat.

Waffles Göteborg

Här har du en våffelstuga av det lite modernare stuket. Waffles Café ligger på Vasagatan i Göteborg och serverar både matiga och söta våfflor, samt crêpes. En favorit är belgisk våffla med färska frukter och chokladsås, wow!

Herrtorps Qvarn utanför Skara

Inte nog med att du kan gå på guidad bäversafari vid Herrtorps Qvarn, du kan även beställa in belgiska våfflor. Vad mer kan man begära liksom? Kvarnen som ligger vid ån Flian strax söder om Skara är ett populärt tillhåll för gäster som söker lugnt boende, en god måltid eller fika.

Prästgårdens Kafé

Brobacka Kaffestuga

Herrtorps Qvarn

 

Prästgårdens Kafé utanför Trollhättan

Mysigt café i Västra Tunhems Prästgård vid foten av Hunneberg. I bakstugan serveras våfflor och kaffe och du kan promenera i trädgården eller göra en längre vandring uppe på natursköna Hunneberg.

Våffelhamnen på Hälsö

Hälsö är en av öarna i den norra delen av Göteborgs skärgård. Vid Hälsö Brygga kan du titta in på en våffla i glasscaféet med det passande namnet Våffelhamnen. Passa på att njuta av de vackra vyerna och kanske gå en del av Göteborgs skärgårdsled som passerar Hälsö hamn och vidare mot Öckerö och Hönö.

Turbinen & Kaffestuga i Tidaholm

Vi vågar nästan lova att kaffestugan på mysiga Turbinhusön kommer att bli alla barnfamiljers nya favoritställe. Varje söndag dukas det upp en imponerande våffelbuffé med massor av goda tillbehör. Alla gräddar sina egna våfflor, och du – man får äta precis hur mycket man orkar!

Lemon Garden i Skövde och Göteborg

Kafékedjan Lemon Garden är stället för dig som vill ha maxade våfflor på amerikanskt vis. Vid sidan av pannkakor och crêpes kan du beställa in en rad olika våfflor. Vad sägs om waffle balls, pyramidvåfflor, sandwich, belgiska eller pink waffles? Lemon Garden finns i Skövde och Göteborg.

Turbinen & Kaffestuga

Hälsö

Slottsskogen Göteborg

 

Triumf Glasscafé & Crêperi i Alingsås

Någonsin ätit bubbelvåfflor? Om inte så borde du bege dig till Triumf Glasscafé & Crêperi mitt i kaféstaden Alingsås. Bubbelvåfflan gräddas i ett särskilt våffeljärn och blir fluffig och större än en traditionell svensk våffla. Prova den med Nutella och banan, det är farligt gott! På menyn finns även frasvåfflor, belgiska våfflor, crêpes och amerikanska pannkakor.

Våffelcafé Soldattorpet i Göteborg

För drygt hundra år sedan flyttades det lilla röda soldattorpet från Bohuslän till dess nuvarande plats – granne med den ståtliga försvarsanläggningen Skansen Kronan i centrala Göteborg. I Våffelcafé Soldattorpet gräddas frasiga våfflor som bäst avnjuts till en av de vackraste vyerna över Göteborg!

Fotograf: Jonas Ingman

 

Här kan du fira Våffeldagen 2023

Utöver ovanstående våffelcaféer kan du även njuta av goda våfflor på följande ställen under årets Våffeldag.

Våryra och Våffeldag i Tidaholm. Japp, du hörde rätt. Den 25 mars blir det en mysdag för hela familjen på Gamla torget i Tidaholm med hoppborg, kastdart för alla barn och såklart våfflor. Överskottet från våffelförsäljning går oavkortat till Barncancerfonden. Flera av caféerna i Tidaholm serverar också våfflor denna dag.

Våffelpromenad till Torpet Freden i Jonsered. Ta en mysig skogspromenad upp till det röda 1800-talstorpet där Friluftsfrämjandet i Partille serverar våfflor varje söndag (alltså 26 mars). Från parkeringen vid Jonsereds Herrgård är det cirka 1,5 kilometer att gå.

Våfflor hos Bagare Brage. Under Våffeldagen kommer Bagare Brage duka upp med våfflor på båda sina ställen, i Tibro och i Skövde.

Kälströms Gård i Nossebro. Inspireras av inredning, färg & tapeter i en härlig lantlig miljö. I caféet serveras soppa, sallader, räkmackor och givetvis nygräddade våfflor.

Godhems café i Trollhättan. Avnjut en våffla under Våffeldagen hos Godhem i Trollhättan. Allt tillagas på råvaror från lokala eller ekologiskt certifierade producenter.

Våffelmys hos Vänga Kvarncafé och Bageri. Detta mysiga ställe utanför Borås kommer att ha söta våfflor som fika och matigare våfflor som lunchalternativ. Passa på att göra en vandring på Vänga Mosse.

Våffelcafé i Hembygdsgården i Gällstad. Den röda gamla gården har tidigare varit folkskola och här arrangerar Gällstads hembygdsförening våffelcafé.

Våfflor hos Varnhems Klosterkafé. Våffeldagen till ära kan du njuta av våfflor med utsikt över Varnhems Klosterkyrka.

Trevia Café & Pub i Härna. 25 mars kn du njuta av såväl söta som matiga våfflor här. Det finns även konsthantverk och egentillverkade ljus till försäljning.

Våfflor hos historiska Åsle Tå. Åsle Tå har landets bäst bevarade område med backstugor och i caféet gräddas det våfflor för fullt under Våffeldagen.

Nääs Fabriker i Tollered. Välkommen till det populära utflyktsmålet Nääs Fabriker och njut av smarriga våfflor i mysig miljö.

Bruket i Wiared. I utkanten av Borås hittar du detta charmiga bruk som ofta bjuder in till evenrmang av olika slag. Våffeldagen är såklart inget undantag!

Guldkanten i Hjo. Gör en utflykt till mysiga Hjo vid Vättern och testa våfflorna hos café Guldkanten i hamnen.

Tumlaren i Sotenäs. Tumlaren (Sotenäs Rehabcenter) kommer att servera våfflor på Våffeldagen. Perfekt i samband med träningspasset eller ett bad ute eller inne.

När är Våffeldagen 2023?

Våffeldagen inträffar alltid den 25 mars i samband med jungfru Marie bebådelsedag.

 

Varför äter vi våfflor på Våffeldagen?

Tro det eller ej, men det sägs att det är ett klassiskt missförstånd som skapade traditionen med våffeldagen. I folkmun kallas denna dag ofta för vårfrudagen och det blev helt enkelt en ordförväxling mellan ”vårfrudagen” och ”våffeldagen”. Så tokigt kan det bli ibland, men vilken tur för oss som varje år får njuta av frasiga våfflor denna dag. Hurra!