({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
"Bordet på Ramsvikslandet"

Fotograf: Badass Food Stories

Följ med Badass Food Stories på en bohuslänsk matresa

I några dagar kring månadsskiftet april -maj 2021 besökte Nicole Jacobsen och Gustaf Björlin Bohuslän för att filma inspirerande material till sin Youtube-kanal Badass Food Stories. Samtliga filmer kan du se längre ner i den här artikeln.

Nicole och Gustaf åker land och rike runt för att träffa människor som brinner för mathantverk, hållbarhet och lokala råvaror. Och vad kan då vara lämpligare än en fyra dagars mat- och dryckesexposé det saltstänkta Bohuslän?

- Vi har varit i Bohuslän förut, men man blir verkligen helt golvad varje gång man kommer hit. Det är så storslaget vackert med det turkosblå vattnet och de blanka klipporna. Helt fantastiskt att kunna sitta på kvällarna och dela en flaska vin och njuta av den friska havsluften, säger Nicole. 

Nicole och Gustafs matresa tog sin början i Grebbestad, där de checkade in på Everts Sjöbod. Vädret var fantastiskt, och kvällen avslutades med en skaldjursmiddag som avnjöts i solnedgången med utsikt över de turkosblå skärgårdsvyerna. Samtliga råvaror på skaldjursplatån var givetvis nyfångade. 

- Det är något alldeles extra att äta dagsfärska havskräftor och ostron. Jag gillar de rena smakerna – det behövs liksom inte så mycket smaksättning när råvaran håller så hög kvalitet, säger Gustaf, som mer än gärna återkommer till Everts Sjöbod. 

- Vi skulle gärna komma hit i september när det är hummersäsong. Everts Sjöbod är ett jättemysigt litet boutique-hotell där man verkligen kan koppla av tillsammans med goda vänner. 

Fotograf: Badass Food Stories

Tång – en bohuslänsk specialitet 

Om skaldjuren stod i fokus första kvällen var det efter en god natts sömn, dags att låta en annan bohuslänsk specialitet ta huvudrollen – nämligen tången. Linnea Sjögren är en av alla duktiga bohuslänska besöksnäringsföretagare som brinner för sin råvara. Hon är specialist på att plocka, utvinna och använda tång i olika typer av matlagning. Inom ramen för sitt företag Catxalot har Linnea i flera år försett större delen av Sveriges topprestauranger och kocktävlingar med tång - en hållbar råvara som bara kommer att användas mer i matlagning framöver.

- Linnea är en väldigt inspirerande kvinna. Det var väldigt häftigt att få se henne dyka och berätta initierat om olika tångsorter och dessutom få se henne laga olika tångrätter. Tång känns verkligen som en ”future food” som inte bara hör hemma på lyxrestauranger utan även i vardagsmatlagningen, tycker Nicole. 

Efter mötet med Linnea gick färden vidare till Fjällbacka och Stora Hotellet, där TV-kände krögaren Thomas Sjögren (Årets kock 2015, Kockarnas kamp-vinnare 2018) väntade, redo att berätta mer om hur han arbetar med lokala råvaror. Stora Hotellet som ligger vackert med utsikt över Fjällbacka skärgård, rymmer flera olika restauranger. På Restaurang Mamsell fick Nicole och Gustaf vara med när Thomas lagade upp flera olika rätter med några av sina favoritråvaror såsom – pilgrimsmussla, makrill och närodlade grönsaker från Klevsgård.  

Thumbnail image

Årets kock 2015 och Kockarnas kamp-vinnaren 2018 Thomas Sjögren träffade Badass Food Stories och berättade om hur han jobbar med hållbarhet och val av råvaror.

Vidare till Smögen 

Dagen därpå styrdes kosan söderut, närmare bestämt till Smögen och Skärets Krog, som också drivs av Thomas Sjögren. Här stod havskräftor och pilgrimsmussla på menyn. Därefter checkade Nicole och Gustaf in på Smögens Havfsbad för att förbereda morgondagens filmande. 

Morgonen därpå var det dags att träffa Jesper Jonasson från Smögenbryggar´n för ett besök i deras bryggeri och tap-room. Här tar man verkligen tillvara på de lokala råvarorna genom att brygga öl med produkter från havet, till exempel tång, musselskal och havssalt. Vattnet kommer från närliggande Lilla Dale ytvattentäkt och en del av malten kommer från det lokala jordbruket.

- Otroligt inspirerande att se hur Jesper och hans kollegor arbetar med sitt innovativa bryggeri, som verkligen tar fasta på det cirkulära och hållbara tänket, säger Nicole. 

Thumbnail image

Följ med när Bad Ass Food Stories träffar Linnea Sjögren från Catxalot och Jesper Jonasson från Smögen Ale.

The Edible och The Drinkable Country på Ramsvik

Efter besöket i Smögen gick matresan vidare till Ramsvikslandet och Ramsviks Stugby & Camping. Beläget på klipporna med utsikt över vattnet står här sedan ett par år tillbaka ett bokningsbart bord inom ramen för The Edible Country. Här kan du som är privatperson själv få prova på hur roligt och lätt det är att laga mat i naturen, baserat på lokala råvaror. Thomas Sjögren har nämligen tagit fram ett recept baserat på bohuslänska specialiteter. Grundidén är att du som bokar The Edible Country-paketet får en råvarukorg, ett recept och matlagningsutrustning. Sedan är det bara att bege dig ut i naturen och se vad den har att erbjuda. 

-Thomas visade vägen och hittade strandkål, enbär, vild lök, kärleksört, blåstång, och andra vilda växter. Det blev en fantastisk smakkombination som verkligen passade bra till den supergoda matjessill-rätten han lagade, berättar Nicole. 

Och om man ändå är med om en The Edible Country-upplevelse – vad kan då passa bättre än att fortsätta med The Drinkable Country. Bartendern Josefine Thorén från Göteborg var också på plats på Ramsvik, och hon har enligt samma modell tagit fram en drink baserad på bohuslänska råvaror som hon blandade till: En rabarber- och harsyracocktail. 

- En perfekt törstsläckare. Harsyran växer vilt och har en extremt hög syra, precis som rabarber. Josefines drink var välbalanserad med sockerlag, vilket gjorde att det blev en jättegod och fräsch drink, säger Gustaf.

Thumbnail image

Följ med till Ramsvikslandet, där bartendern Josefine Thorén blandar till en drink framtagen med lokala bohuslänska råvaror.