({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Monika Manowska

12 mysiga trädgårdscaféer i Västsverige

När solen och värmen är här. Vad passar då bättre än att sjunka ner i en grönskande trädgård och njuta av hembakt fika och en kopp rykande färskt kaffe? Här hittar du ett urval av trädgårds- och gårdscaféer som alla har gemensamt att de ligger i vackra omgivningar och erbjuder en fikaupplevelse utöver det vanliga.

 

1. Gunnebo Kaffehus och Krog

Strax utanför Göteborg ligger Gunnebo Kaffehus och Krog med sina tillhörande köksträdgårdar. Dagligen serveras ekologiskt lagad mat och fika, efter säsong och på det som trädgården och lokala producenter har att erbjuda. Längst in i köket ligger Gunnebo bageri som enbart bakar på KRAV-märkt mjöl, malt på gamla ursprungliga spannmålssorter. Att slå sig ner här i den unika 1700-talsmiljön är en fröjd för alla sinnen.

Tips! 
En kort promenad från slottsområdet, i den mysiga ekdungen, står ett av borden i The Edible Country. Bordet kan bokas tillsammans med en råvarukorg och matlagningskit - en DIY-middag med lokala råvaror i fantastisk miljö.

2. Lilla Spinneriet

I en gammal charmig tegelbyggnad i Lindome huserar restaurangen Lilla Spinneriet. Njut av årstidsanpassad mat och bakverk som är både närproducerade och ekologiska. Varje vecka presenteras en ny meny där du kan ta del av smakrika kreationer som följer månadens tema.

Tips! 
Passa även på att besöka butiksdelen och botanisera bland delikatesser, bröd och presentförpackningar.

Gunnebo Kaffehus och Krog

Lilla Spinneriet

 

3. Jonsereds Trädgårdscafé

Endast 15 minuters bilfärd öster om centrala Göteborg ligger Jonsereds trädgårdar. Parkens trädgårdskvarter har ett tydligt 1800-talstema och den anrika herrgården har både kaféverksamhet och året-runt-program. Hundar är också välkomna. Här njuter du av en lättare lunch eller fika där ekologiskt och närproducerat står på menyn. 

Tips!
Säveån och sjön Aspen erbjuder möjlighet till fiske, paddling, bad och grillplatser. I området ligger också det lokala ölbryggeriet Poppels. Vandringsleden Gotaleden mellan Göteborg och Alingsås passerar Jonsered och bjuder på varierad vandring genom storslagna natur.


4. Nolbygårds Ekobageri och Kafé

Ett stenkast från Alingsås stadskärna ligger Nolbygårds Ekobageri & Kafé. Här njuter du av ekologiskt bröd och andra läckerheter i en tidstypisk miljö, där allt från dåtidens vackra tapetmönster till möblemanget bidrar till att bevara och lyfta fram husets hundraåriga historia.

Tips!  
Om du vill lära dig mer om den svenska kafé- och bagerihistorien. Då ska du följa med på en fikavandring genom Alingsås. Under 1,5 timme blir du guidad runtom i stadskärnan och får provsmaka på godsaker från några av stadens många kaféer.

Jonsereds Trädgårdar

 

5. Hellekis Säteri och trädgård

På Hellekis Säteri kan du promenera i den fina parken bland ovanliga lövträd och storslagna rabatter. Njut av säteriets magnifika rosengård, perenna rabatter. Intill ligger Hellekis Trädgårdscafé & Kök som serverar allt från goda bakverk till smakrik ramslökssoppa.

Tips!  
Ett stenkast bort ligger naturreservatet Munkängarna som är känt för sina vackra ängar, lövskog och fågelsång. Munkängarna är speciellt vackert att besöka under juni då ramslöken blommar och täcker hela området i vitt.

Hellekis Säteri

Löfwings Ateljé & Krog

 

6. Vilhelmsro Gårdscafé

Ett bit från Stora Torget i Falköping ligger charmiga Vilhelmsro Gård. Kliv in i den gamla ladugårdsbyggnaden och smaka Vilhelmsros hembakade fika och vällagade mat. På Vilhemsro finns ett nära tänk - i den mån det är möjligt används ekologiska varor och råvaror från bygden i all bakning och matlagning. Dessutom är en stor del av möblerna i caféet arvegods eller fyndade på loppis.

Tips!  
Besök den lilla djurparken som ligger vid utsiktstornet på Mösseberg. I parken finns många olika sorters djur att titta på. I anslutning till djurparken finns även två roliga lekplatser med bland annat en linbana och gungor.

7. Löfwings Ateljé & Krog

Upplev de naturinspirerade verken av Göran Löfwing i dess hemmiljö och ät hemlagat och hembakat i Restaurangen & Konstcaféet. På Löfwings erbjuds en inspirerande konstupplevelse i kombination med en lika genuin smakupplevelse. I caféet kan du njuta av en kopp nybryggt kaffe eller te, med kakor och frallor med läckert pålägg.

Tips!  
Byggt på pelare i vackra Hornborgasjön, hittar du naturum Hornborgasjön. Här kan du fördjupa dina kunskaper om en av Europas viktigaste fågelsjöar. 

Vänga Kvarnkafé & Bageri

 

8. Not Quite

Not Quite i Fengersfors finns konsthallar, galleri, butik, kafé och bistro. I den gamla smedjan på bruket huserar numera en bistro. Här erbjuds allt från lantlig, rustik mat till desserter och maffiga bakverk. Du är lika välkommen oavsett om du vill dricka en kopp kaffe, ta ett glas vin eller äta en trerätters meny med tydlig dalsländsk karaktär. Köket har rötterna i Dalslands mylla, rätterna varieras efter årstiderna och så mycket som möjligt av råvarorna kommer från traktens jordbrukare och producenter.

Tips!
Dalslands kanal är en av Europas vackraste vattenvägar. Dalslands kanal består av ett pärlband av små och stora sjöar, vikar och fjordar som vävs samman av 12 kilometer grävd kanal. 


9. Kosters trädgårdar

Det första du möts av vid ett besök på Kosters Trädgårdar är doften av hav, mylla och nybakat bröd. Här finner du en rofylld plats där du kan njuta av växtligheten i den ekologiska trädgården, smaka god mat baserad på närodlade råvaror och uppleva konst och musik. I den tillhörande gårdsbutiken hittar du nyskördade grönsaker och fina saker till din trädgård.

Tips!  
Passa på att hyra cykel och upptäck den nästintill bilfria ön Sydkoster. Här finns det gott om fina stränder och klippor, så glöm inte packa ner badkläder. Planera din tur.

 

10. Vänga Kvarncafé & Bageri

Strax norr om Borås ligger Vänga Kvarnkafé & Bageri där bröd, bullar och kakor bakas på närodlade råvaror i eget bageri. I natursköna omgivningar kan du både cykla och vandra innan du pausar för en välförtjänt gofika.

Tips!
Textile Fashion Center är ett centrum för textil vetenskap, kultur och innovation. Strosa omkring bland nya textilier, upplev den textila historien och shoppa unika produkter.


11. Brobacka kaffestuga

Åtta kilometer utanför Alingsås där de två sjöarna, Mjörn och Anten möts ligger Brobacka kaffestuga. Här njuter du av smörgåsar och hembakt där det närproducerade och småskaliga ligger till grund. Missa inte den randiga Brobackavåfflan som bakats i kaffestugan sedan 1950-talet. Receptet är detsamma som då, om än något förnyat. 


12. Mormor Bättys Kringlor

Mormor Bättys Kringlor är ett litet gårdsbageri och café som ligger i Kulturminnesområdet Härenebro utanför Vårgårda. Här fikar du gott i den trivsamma och lummiga trädgården eller i orangeriet.

 

Bonustips från Västsveriges Facebookföljare

Andra har också läst: