({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fyra öar att upptäcka under nästa cykelsemester

Cykla på öar i Västsverige

Att upptäcka skärgården från cykelsadeln är fantastiskt. Här får du tips på mysiga öar att cykla på där du samtidigt njuter av storslagna vyer över hav och sjö, pittoreska fiskesamhällen och charmiga småstäder.

Cykelvägarna på Tjörn bjuder på många havsnära vyer.

1. Tjörn – den familjevänliga cykelön

Tjörn är en utmärkt cykelö med sina natursköna vägar och ständiga närhet till dopp i havet, god mat och konst. Öns cykelvägar erbjuder en säker, händelserik och varierad cykling på asfalt, smågrus eller annat underlag som fungerar att cykla på.

Tjörn är lika fint att cykla på oavsett årstid.

Stanna för en fika hos Lottas Bak och Form.

Alltid nära till natur och kultur

Det bästa med en cykelutflykt på Tjörn är att du aldrig blir uttråkad, om du nu har lätt för att bli det. Här duggar stoppen tätt, om du så är ute efter ett mysigt fik, en konstupplevelse eller bara vill hitta en slät klippa att vila benen på en stund.

Några ställen att lägga på minnet när du planerar din cykeltur:

 • Skulptur i Pilane, en av Sveriges mest spektakulkära skulpturparker där alla konstnärer drömmer om att få ställa ut sina alster mitt bland strandängar och betande får. Parken är lika fin på våren som sensommaren.
 • Nordiska Akvarellmuseet, konstmuseet som verkligen doppar fötterna i havet. Här finns alltid spännande utställningar att ta del av. Missa inte att gå över bron till kobben som ligger mittemot museet för att njuta av utsikten över vackra Skärhamn.
 • Lottas Bak och Form, det pittoreska bageriet tillika kaféet som har Tjörns kanske bästa solläge om du gillar glittrigt vågskvalp. Beställ vad du vill från menyn, allt är lika gott!
 • Salt & Sill, ett havsnära hotell där du kan svänga in för en god lunch eller stanna över natten.

Solen tittar ofta fram när du cyklar på natursköna Kosteröarna.

2. Koster – semesterparadiset på Västkusten

Väster om Strömstad ligger Kosteröarna dit du enkelt tar dig med Kosterbåtarna. På Sydkoster finns ett litet nätverk av cykelvänliga vägar som är precis så där lagom långa för att ta dig runt hela ön. Du cyklar mestadels på nästintill bilfria grusvägar och dessutom kan du hoppa av och ta en promenad längs någon av de natursköna vandringsstigarna.

Det är smidigt att utforska Sydkoster från cykelsadeln.

Njut av smakerna hos Kläpphagen.

Fina cykelvägar med minimal trafik 

Om du vill undvika trängsel rekommenderar vi att du cyklar på Sydkoster under våren, precis när grönskan slagit ut och kvällarna blivit ljusare, eller framåt sensommaren när merparten av sommargästerna har lämnat ön.

Tips på upplevelser på Koster:

 • Naturum Kosterhavet, precis vid Ekenäs hamn kan du upptäcka livet under ytan inne på naturum. Här kan du klappa sjöstjärnor och följa med på strandexkursion.
 • Kläpphagen Koster, en unik restaurangupplevelse där huvuddelen av menyn tillagas över öppen eld. Kläpphagen har dessutom ett mysigt boutique bed & breakfast.
 • Nordkoster, ta linfärjan över till den norra av Kosteröarna. Ön upptäcks enklast till fots och du kan gärna äta en bit mat hos Kosterhavets Ekobod.
 • Paddla kajak tillsammans med Koster Adventures.
 • Njut av solnedgången från Valfjäll, Sydkosters högsta punkt som du hittar i stort sett mitt på ön. Parkera cykeln nedanför och följ trappan och stigen som leder upp till toppen.

Visste du att Göteborgs skärgård bjuder på fina cykelvägar?

3. Öckeröarna – Göteborgs skärgård på två hjul

Göteborgs norra skärgård är som gjord för cykling. Separerade cykelvägar och minimalt med biltrafik  gör att cyklingen lämpar sig för hela familjen. Underlaget består till mesta del av asfalterade vägar. Vill du cykla på öarna är det smidigast att använda kollektivtrafiken och hyra en cykel på plats.

Mysiga Bed & Bike Öckerö.

Hos Lilling Cottage finns alltid något gott.

Cykla och njut av god mat

Öckerö kommun består av många öar i varierad storlek, allt från de största öarna Öckerö och Hönö till de mindre öarna Knippla, Hyppeln, Hälsö, Rörö och Björkö. Här är havet är aldrig långt borta och det är lätt att ta sig runt mellan de olika öarna med hjälp av broar och färjor.

Tips på trevliga ställen att upptäcka på Öckeröarna:

Vänerskärgården kring Brommö påminner mycket om Västkusten.

4. Brommö – paradisön för cyklister

Brommö är för många en relativt oupptäckt ö som ligger i sjön Vänern strax norr om Mariestad. För att komma till Brommö behöver du först ta bron över till Torsö där du kliver på Brommöfärjan som tar dig till ön på bara några minuter. Här väntar en 16 kilometer lång cykelled med många fina stopp.

Fina grusvägar att cykla på.

Glöm inte packa ner badkläderna.

Aldrig långt till nästa badplats

Så fort du sätter cykeln på Brommö kommer du märka hur lugn och naturskön ön är. Här finns varken affär, kiosk eller restaurang så se till att packa picknickkorgen full med godsaker innan du ger dig iväg. Under sensommar och höst brukar det dock finnas gott om bär och svamp i skogarna. Förutom cykelleden finns även en trevlig vandringsslinga på ön samt flera torrtoaletter.

Några av smultronställena på Brommö:

 • Store Vite Sand och Rövarsand, två av öns vackraste badplatser hittar du på norra delen av Brommö.
 • Rukehamn, vid lågt vattenstånd kan du parkera cykeln och vada över till natursköna Hovden där du hittar fler fina badplatser.
 • Sandvik, ännu en av Brommös fina sandstränder. Missa inte att promenera ut till Knipekulten där du får en magisk utsikt över Vänern.
 • Laxhall Hamnkrog, ligger precis vid färjeläget på Torsö där du kliver på färjan till Brommö. Varför inte boka bord eller en stuga här lagom till dess att cykelturen är klar?