({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandring i Tresticklan nationalpark

Fotograf: Roger Borgelid

Upptäck Västsveriges fyra nationalparker

Det finns fyra nationalparker i Västsverige: Tresticklan, Kosterhavet, Tiveden och Djurö. Områdenas karaktär skiljer sig mycket från varandra, men det gemensamma är att de alla bjuder på storslagna naturupplevelser.

Totalt finns ett 30-tal nationalparker i Sverige och fyra av dem ligger i Västra Götaland. Här finns gränslösa möjligheter för dig som gillar att vandra, cykla, paddla eller på andra sätt vistas ute i naturen.

 

1. Tresticklans nationalpark

Söker du äkta vildmarkskänsla är Tresticklan rätt plats. Nationalparken ligger i Dals-Eds kommun i Dalsland, precis vid den norska gränsen och stoltserar med ett av södra Sveriges största skogsområden helt utan vägar och bebyggelse.

Området upplevs bäst till fots. Det finns tre huvudsakliga vandringsleder att välja på; Bråtaneleden, Bodalsvikenleden och Orshöjdsleden. Fyll lungorna med den friska skogsluften och gör dig beredd på en kuperad vandring bland vresiga tallar, karga klippryggar och småsjöar.


Utsiktsplatser, hjortron och kantareller

Under vandringen passerar du flera gamla torparbostäder, vissa bebodda så tidigt som på 1600-talet.  Området bjuder även på många kulturminnen. Glimmergruva vid sjön Stora Pylsan och grottan Orre-Bryngels är några av dessa. Utsikten från nationalparkens högsta punkt Orshöjden, 276 meter över havet, är inte att leka med.

Mellan de längsgående bergsryggarna ligger sjöar och myrar där det växer hjortron, orkidéer och dvärgbjörkar. Vitsippor hittar du om våren och på hösten finns här gott om kantareller och trattkantareller.

Älgpark och guidade vandringar

Stanna gärna till och hälsa på älgarna hos Dalslands Moose Ranch i Ed, bara 20 minuter med bil från Tresticklan. De erbjuder också boende samt guidade vandringar i nationalparken. För övernattning i närområdet rekommenderar vi Vita Huset vid Stora Le i Nössemark eller Hotell Dalsland och Gröne Backe Camping i Ed.


Hitta hit

Tresticklan nås enklast från entrén i öster med vägvisning från landsvägen mellan Ed och Nössemark, cirka 2,5 timmars bilfärd från Göteborg. Vid parkeringen finns infoskyltar om parkens djur- och växtliv, topografi och vandringsleder.

Närmaste busshållplats är Rävmarken som ligger fyra kilometers promenad från parkentrén. Bussen avgår från Ed dit du kan ta dig med tåg och buss från Göteborg.

 

2. Kosterhavets nationalpark

Kosterhavet är ingen vanlig nationalpark. Här finns ett av Sveriges två kända levande korallrev och i det salta havsvattnet trivs många djur- och växtarter som inte finns någon annanstans i Sverige. Ibland ser man till och med tumlare simma omkring här. Området inkluderar också ett stort antal mindre öar där du kan få syn på solbadande knubbsälar.

Mitt i nationalparken ligger semesterparadiset Kosteröarna som är en av Sveriges soligaste platser. Här kan du vandra, cykla, paddla kajak, snorkla, fiska och mycket mer.


Hem för 12 000 arter

Kosterhavet är Sveriges första marina nationalpark och likt myten om Atlantis magiska undervattensvärld så vilar även Kosterhavets magi under vattenytan. Totalt finns omkring 12 000 arter i området, både på land och i vattnet. Många av de mer sällsynta arterna finns i Kosterrännan som löper genom nationalparken från norr till söder med ett största djup på 247 meter.

Företagen Kust Event och Selin Charter erbjuder guidade båtturer där du bland annat kan prova på räktrålning, titta på sälar och träffa fyrmästaren på Ursholmen. Vill du hålla dig ännu närmare ytan så kan du hyra kajak eller boka en guidad paddlingstur hos Koster Adventures, Koster Kayak Tours och Skärgårdsidyllen.

Fotograf: Roger Borgelid

Naturum är huvudentrén till Kosterhavet

naturum Kosterhavet på Sydkoster finns en interaktiv utställning, kartor över vandrings- och snorkellederna, kunniga guider som arrangerar exkursioner och ett klappakvarium där du får närkontakt med sjöstjärnor och flera andra av Kosterhavets djur. Det är gratis inträde.

Passa på att besöka Kläpphagen Koster för att äta lunch eller om du vill övernatta på Koster. Andra trevliga boenden på fastlandet är Daftö Resort, Lagunen Camping & Stugor, Scandic Laholmen, Strömstad Spa och Seläter Camping.


Hitta hit

Nationalparken ligger i Strömstads och Tanums kommun och ansluter till Ytre Hvaler nationalpark i Norge. Det finns flera entréer: Saltö, Rossö, Resö, Strömstad och Sydkoster. Ett bra ställe att börja på är huvudentrén naturum Kosterhavet vid Ekenäs hamn på Sydkoster. Kosterbåtarna går regelbundet från Strömstad norra hamnen till Ekenäs och tar cirka 40 minuter. Till Strömstad är det lätt att ta sig med tåg, buss eller bil från Göteborg på 2-3 timmar.

 

3. Tivedens nationalpark

Mitt emellan Sveriges två största sjöar, Vänern och Vättern, ligger Tivedens nationalpark som är ett paradis för alla med smak för vildmarksäventyr. Genom området sträcker sig flera vandringsslingor, från 1-9 kilometer långa. De längre lederna går bitvis genom svårforcerad terräng.

Tiveden är definitivt en av Sveriges vackraste nationalparker. Naturen här är som tagen direkt ur en John Bauer-målning med djupa klippskrevor och gigantiska stenblock som är täckta av mörkgrön mossa. Området har flera små skogssjöar för den som vill bada, fiska eller paddla.


Bland tomtar och troll

Få av Sveriges naturområden är nog lika mytomspunna som Tiveden. Det vilar verkligen något trolskt över skogen. Här har det genom åren berättats historier om alltifrån tomtar och troll till förföriska älvor och jättar som kastar stora stenbumlingar mot varandra. Kanske är det också från sägnerna som några av parkens populäraste platser har fått sina namn: Stora och Lilla Trollkyrka, Junker Jägares sten, Vitsandsgrottorna, Stenkälla och Stigmanspasset.

Picknick vid en tjärn

Tiden går fort ute i naturen och innan man vet ordet av är det fikadags. Det vimlar dock inte av restauranger i området så tänk på att ta med matsäck. Det finns gott om natursköna platser att breda ut picknickfilten på.

Fotograf: Lina Vestman

Hitta hit

Enklaste sättet att ta sig till Tiveden är med bil från riksväg 49 mellan Karlsborg och Askersund. Från Göteborg är det cirka tre timmars bilfärd. Vid parkeringen finns en bra infopoint med karta över vandringslederna. Det är tyvärr svårt att ta sig med kollektivtrafik till Tiveden.

Vill du övernatta rekommenderar vi hundvänliga Granvik Event vid Vättern, Norrqvarn Hotell vid Göta kanal, Braxmaviken Gård eller Karlsborgs Camping. Här kan du hitta fler boenden i Karlsborg, en halvtimmes bilfärd från Tiveden.

 

4. Djurö nationalpark

Djurö är kanske en av Sveriges minst kända nationalparker. Ögruppen består av 35 små öar mitt ute i Vänerns skärgård – helt isolerade från omvärlden. Här finns det ingen kommersiell verksamhet och ingen reguljär trafik, det är bara naturen och stillheten som gäller.

Tallskog, lavar och blåbärsris dominerar naturen, i kombination med släta klipphällar och ojämna klapperstenstränder. Under sommarhalvåret lockar öarna en del båtburna semesterfirarare som vill njuta av friluftsliv och bad.


Vandra från fyren till jaktvillan

På den största ön finns bara tre bebyggda platser: Fyrplatsen, Djuröstugan och Jaktvillan. Mitt på ön finns rester av ett område som tidigare brukats som åker och ängsmark, men numera finns inga permanentboende kvar på ön. Till och med fyrstationen är obemannad. En fin vandringsled tar dig förbi samtliga hus och tar cirka en timme att gå, med tydliga skyltar att följa.

Bo som en fyrvaktare

Tidigare användes Djurö som en jaktpark där man planterat in dovhjort, hare och ripa. Även om beståndet minskat kan du fortfarande få syn på dovhjortar som står och betar vid ängen. Flera av de mindre öarna är skyddsområde för fågellivet med tillträdesförbud under april-juli.

Såväl Djuröstugan som Fyrvaktarbostaden går att hyra för övernattning. Kontakta parkens tillsyningsman för mer information om uthyrning. Annars finns det flera trevliga hotell att övernatta på i Mariestad eller Lidköping. Några rekommendationer är Hotell Vänerport i Mariestad samt Lugnåsberget Ekohotell och Vristulvens Äventyrscenter som ligger lite utanför Mariestad.

Fotograf: Foto: Lotta Samuelsson

Hitta hit

Djurö ligger ungefär en mil från fastlandet och tillhör Mariestads kommun. Öarna går endast att besöka med egen fritidsbåt eller taxibåt. Det smidigaste stället att gå i land på är Malbergshamn på Djurös norra sida, här finns en skylt med information om öarna samt ett utedass och en eldstad.

Taxibåtarna går att beställa från Spikens fiskehamn på Kållandsö och från Mariestad. Båda platserna går att nå med Västtrafiks bussar. Från Göteborg är det cirka 2-3 timmars resväg med kollektivtrafik eller bil. Även Vänern Outdoor och Laxhall Hamnkrog arrangerar båtturer ut till Djurö.

 

Regler och säkerhet

Tänk på att ta hand om naturen och följa de regler och föreskrifter som finns gällande parkering, eldning, övernattning och så vidare. Här kan du läsa vilka regler som gäller i respektive nationalpark:

 

Hitta fler naturupplevelser i Västsverige