({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandring Sjuhäradsleden

Fotograf: Lukasz Warzecha

Upptäck lokala smultronställen med lokalbefolkningen

Upptäck Västsverige genom att träffa personerna som bor där. Genom att använda dig av Meet the Locals får du ta del av unika upplevelser där du kan krydda din vistelse i Västsverige med att hänga med en Local på en guidad tur, bakning, cykling eller trädgårdsvisning, för att nämna några exempel.

 

Västsverige är också fyllt av massor av härliga vandringsleder, där du kan uppleva natur i all sin skiftande prakt. Blommande ängar, djupa skogar, stadsnära promenadstigar och gnistrande klipphällar – i Västsverige finns det något för alla.

För att underlätta för dig som älskar att vandra men som också vill göra något lite annorlunda presenterar vi här några av våra Locals som finns i nära anslutning till västsvenska vandringsleder.

 

Biosfärleden

Biosfärleden sträcker sig längs Vänerns södra kant, från Läckö slott till Mariestad. Leden tar dig genom ett vackert och varierande landskap med utsiktsplatser, skärgård, mysiga stadskärnor, historia, caféer och välbevarade skogsområden.

Träffa Sara på släktgården på Kållandsö

Vill du träffa en Local längs denna vandringsled kan du med fördel kontakta Sara. Hon bor på Kållandsö (där även Läckö Slott ligger) där hon har tagit över släktgården Ekebo. Tillsammans med sin man bedriver hon ett ekologiskt lantbruk. På gården finns bland annat en äppellund med 120 träd, så kommer du till Sara under september eller oktober finns goda möjligheter att du får vara med och musta äpplen och få med dig färsk äppelmust med dig hem.

  • Avstånd från leden: 0 km
 

Hyssnaleden

Den gemytliga Hyssnaleden tar dig genom Marks kommun, i södra Västsverige. Längs den 40 kilometer långa vandringsleden kan du bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås.

Tolv träd på 50 kvadratmeter hos Gun

I Hyssna kan du också genom Meet the Locals besöka Gun och ta del av hennes "miniträdgård". Täppan är på blott 50 kvadrat, men rymmer ändå tolv träd, arton buskar och växter från olika delar av världen. Gun träffar gärna dig som är trädgårdsintresserad och som kanske vill ha lite tips kring hur man får ut så mycket som möjligt av en begränsad odlingsyta.

  • Avstånd från leden: 400 meter

Gjut en egen ljusstake hemma hos Pia i Hyssna

Hyssna rymmer inte bara en utan hela två trädgårdsLocals. Hemma hos Pia får du möjlighet att gå runt i hennes härliga trädgård, hälsa på hennes sköldpaddor och till och med gjuta en ljusstake i betong i hennes eget betonggjuteri. Självklart avrundar ni besöket med en fika där ni äter bröd bakat på mjöl från Lockö kvar och marmelad från Skafferiet i Hyssna.

  • Avstånd från leden: 400 meter
 

Kuststigen

Kuststigen är kontrasternas vandringsled. Karga klippor och storslagen skärgårdsnatur varvas med pittoreska byar och historiska kvarlämningar. Kuststigen sträcker sig från Göteborgs södra skärgård (Fotö) och följer sedan Västkusten hela vägen upp till Oslo.

Upplev mysiga Hönö tillsammans med Sara

Nästan längst söderut på Kuststigen, på Hönö i Göteborgs skärgård bor Sara sedan sju år tillbaka i sitt släkthem på Hönö. Hon driver galleri i den ombyggda ladan på tomten och håller även kurser i gammaldags fototekniker. Sara brinner verkligen för sitt Hönö, och vill gärna ta emot dig som vill uppleva denna mysiga ö tillsammans med henne. Kanske tar ni en kortare promenad ner till hamnen, där ni går på café, tittar i butiker eller besöker Fiskemuseum? Eller så blir det en längre tur till naturreservatet Ersdalen, som är en riktig naturupplevelse med sina karga klippor och sin vackra skog. Oavsett tid på året så bangar inte Sara för ett dopp - så ta med badkläder om du vill svalka dig!

  • Avstånd från leden: 1 km
 

Gotaleden

Gotaleden sträcker sig från Kungsportsplatsen i centrala Göteborg till torget i Alingsås, 71 kilometer norrut. Leden är dubbelriktad och du kan lätt nå de olika etapperna från pendeltågsstationer längs sträckan. Leden passerar några mindre orter men går framför allt i skog och vacker natur.

Historievandring genom Göteborg med Cecilia

Vill du lära dig mer om Göteborgs historia genom att vandra mitt i den? Skicka gärna iväg en för Meet the Locals-förfrågan till 56-åria Cecilia - engelsklärare med passion för resor, språk och kulinariska upplevelser. Cecilias vandring sträcker sig från Linnéplatsen via Feskekörka, Esperantoplatsen och Kungshöjd till Saluhallen, Kopparmärra och Stora Teatern på Avenyn. Hon vänder sig till alla som älskar historia och som älskar att promenera.

  • Avstånd från leden: 2 km

Guidad Göteborgs-vandring med buss- och taxichauffören Peter

Peter beskriver sig som göteborgare av födsel och ohejdad vana. Som gammal buss- och taxichaufför finns det inte många skrymslen och vrår i Sveriges näst största stad som han inte känner till. Peters guidade tur är ungefär två timmar, men kan anpassas efter önskemål. Du får lära dig om Göteborgs historia och hur fästningen och vallgraven runt Göteborgs centrum påminner om denna. Läs mer och hör av dig Peter här

  • Avstånd från leden: 0 km

Träffa Mikael och Malin i Norsesund

Bara 30 minuters tågpendling bort från Göteborg ligger Norsesund i direkt anslutning till Gotaleden.  I Norsesund bor Mikael och Malin med sina tre barn. De är intresserade av friluftsliv, resor och mat, och vill gärna ha besök av dig som vill ta del av matupplevelser i svensk natur. Bokar du in ett besök hos Mikael och Malin får du vara med om en 2-3 timmars promenad på små vägar genom skogen fram till sjön Mjörn, där ni njuter av naturen och grillar korv över öppen eld.

  • Avstånd från leden: 1,1 km

Vandra en del av Gotaleden eller baka svenska kanelbullar med Anna

Om du bokar in dig hos vår Local Anna får du ta del av en speciell del av Gotaleden. Mellan Norsesund och Västra Bodarna ligger en vacker sträcka. Anna kommer att ta med dig på en lite avskild del bortom den vanliga sträckningen här, som hon i egenskap av lokalboende känner väl till. Efter promenaden får du gärna följa med hem och baka svenska kanelbullar eller chokladbollar som sedan avnjuts i Annas vackra trädgård, med utsikt över sjön.

  • Avstånd från leden: 1,2 km

 

För mer inspiration till vandring i Västsverige besök vandringsportalen

Till Vandringsportalen