({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandrare längst med Bohusleden

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Bohusleden – Vandringsled från Lindome till Strömstad

Bohusleden är den perfekta vandringsleden för dig som älskar naturen. Leden är 34 mil fördelad på 27 etapper. Vissa sträckor är mer vildmarksbetonade och vissa passar bra för enklare dagsturer eller helgvandringar.

Det finns verkligen mycket att se och uppleva utmed Bohusleden, allt ifrån mäktiga vattenfall och panoramavyer till vackra slott och fästningar. Framför allt är det naturen som lockar vandrare hit.

Den södra delen av leden, runt Göteborg och Kungälv, är lättare att ta sig till med kollektivtrafik. Den lämpar sig utmärkt för mindre erfarna vandrare och för dagsutflykter. Här finns också gott om boenden och matställen. Längre norrut är leden mer svåråtkomlig om man inte har tillgång till bil. Terrängen här är tuffare vilket också gör att belöningen är större för den som gillar storslagna vyer och kuperade skogar.

Bohusleden är verkligen en av södra Sveriges absolut vackraste vandringsleder och ett riktigt äventyr för dig som älskar naturen!

Fotograf: Lukasz Warzecha

 

11 sevärda platser utmed Bohusleden

1. Älgafallet

Bohusläns högsta vattenfall är en mäktig syn med en fallhöjd på 46 meter. Det är som häftigast att skåda på våren när det är mycket vatten, eller efter ett rejält höstregn. Nedanför fallet finns en bro med god framkomlighet. Älgafallet ligger på gränsen mot Norge utmed Bohusleden etapp 23.

 

2. Blacktjärn

Du kanske har hört talas om Blacktjärn… Inte? Denna mytomspunna skogssjö sägs vara bevakad av sju osynliga väsen. Legenden säger att om du ställer dig vid stranden och ropar ut över sjön så får du omedelbart svar. Här finns också en sägen om ett vattenväsen, ett så kallat sjörå, som vaktar en värdefull skatt långt ner i djupet. Är du nyfiken på Blacktjärn ska du vandra etapp 3 av Bohusleden.

 

3. Jonsereds Trädgårdar

I och runt Göteborg finns otroligt många vackra trädgårdar att besöka, bland annat den i det lilla brukssamhället Jonsered. Trädgården består av fyra trädgårdskvarter med olika teman, och det är helt gratis att promenera runt bland planteringarna. Här finns även ett mysigt kafé. Jonsereds Trädgårdar hittar du på etapp 5.

 

4. Gunnebo slott

Gunnebo Slott & Trädgårdar har precis det där man efterfrågar av ett slott. I slottsträdgården är allt symmetriskt och trädgårdsmästarna håller träden vältrimmade. Två trappor leder upp till den pampiga slottsbyggnaden som invändigt har kvar många av de tidstypiska detaljerna från slutet av 1700-talet. I kaffehuset serveras luncher och fikabröd som sätter guldkant på tillvaron. Det enda som saknas är väl tornen och tinnarna, men det gör detsamma. Vill du besöka vackra Gunnebo är det etapp 2 av Bohusleden som gäller.

Älgafallet.

Jonsereds Trädgårdar.

Gunnebo slott.

 

5. Getryggen

Det sägs att de bästa sakerna i livet kräver en viss ansträngning. Att uppleva Getryggen är inget undantag. Promenaden uppför höjden är helt klart pulshöjande, men snacka om att belöningen är mödan värd. En klar dag ser du bort över Göteborgs hamn och skymtar havet i fjärran. Perfekt för en Instagrampaus! Getryggen ligger strax väster om motionsområdet Skatås utanför Göteborg, på Bohusleden etapp 3.

 

6. Bohus fästning

Även om Bohusleden till stor del består av naturupplevelser finns det inslag av historiska platser, inte minst Bohus fästning i Kungälv. Upprättad i början av 1300-talet är fästningen sannerligen ett imponerande mästerverk, så spektakulärt att det har blivit utsett till ett av Västsveriges sju underverk. Upptäck fästningen på egen hand eller med guide. Du ser den på långt håll där den tronar över Göta älv när du vandrar etapp 6.

LÄS MER: Dessa är Västsveriges sju underverk

 

7. Svartedalen

Svartedalens vildmarksområde förknippas med storvuxen barrskog, sjöar och ett rikt växt- och djurliv. Den vresiga granskogen dominerar området, men här finns även gott om torp och vildvuxna torpargrunder. Det är ett populärt tillhåll för sportfiskare, lägerverksamhet och orienterare. Här finns många platser med vindskydd. Bohusleden passerar genom Svartedalen i nord-sydlig riktning under etapp 8 och etapp 9.

Getryggen.

Bohus fästning.

Svartedalen.

 

8. Grottan vid Rogstad

Jättegrottan vid Rogstad utanför Strömstad är en mäktig syn. Grottan passeras på väg upp mot utsiktsplatsen Rogstads Hillern, som också är värd ett stopp. Härifrån syns skärgården utanför Strömstad. Du passerar grottan utmed Bohusleden etapp 27.

 

9. Vättlefjäll

Vättlefjälls naturreservat är ett av de största naturområdena runt Göteborg och ett populärt utflyktsmål för alla som gillar att vandra, bada, paddla kanot, fiska och plocka bär och svamp. Området är rikt på sjöar, mossar och ljunghedar. Förutom Bohusleden etapp 6 passerar även Pilgrimsleden Göta älv och Vättlefjällsleden genom området.

 

10. Stenhuggarhistoria

Området kring Krokstrand i Strömstad kommun är rikt på spår efter stenhuggartiden i Bohuslän. Just Krokstrand var ett av de samhällen där stenhuggeriet var som störst, och den hårda Bohusgraniten skeppades långt ut i världen, bland annat som gatsten till Rio de Janeiro. Stenhuggarhistoria njuter du av både under etapp 25 och etapp 26 av Bohusleden.

 

11. Björnerödspiggen

222 meter över havet, så högt upp är du när du nått Bohusläns högsta punkt – Björnerödspiggen. Från utsiktstornet ser du en vacker dag långt bortom den norska gränsen. Här finns även ett vindskydd med eldstad. Det är etapp 26 som gäller för att komma hit, och härifrån kan du även välja att vandra vidare längs Kuststigen mot Svinesundsbron och Norge.

Björnerödspiggen.

Grottan vid Rogstad.

Krokstrand.

 

Fakta Bohusleden

Längd: 34 mil, uppdelad på 27 etapper.

Tidsåtgång: Leden passar bra både som dagsetapper (framför allt den södra delen) och flerdagsturer.

Svårighetsgrad: Medelsvår till svår. Södra delen passar bra för nybörjarvandraren som enkelt vill komma ut i fantastisk natur och göra dagsutflykter. Norra delen passar bättre för äventyraren som vill ha riktig ”hiking”.

Terräng: Mest skogsstigar, lite grusvägar och asfalt.

Insta-moments: En lång rad vackra sjöar och utsiktsplatser, bland annat Älgafallet och den vildvuxna skogen i Svartedalen.

Kläder & utrustning: Dagsturer kräver bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För flerdagsturer rekommenderas ombyten och tält (det finns vindskydd på flera platser, men tänk på att de kan vara upptagna av andra vandrare).

Att tänka på: Var rädd om naturen. Ta reda på vad som gäller för att fiska, elda, plocka växter och vandra med hund. Eftersom leden går genom olika kommuner kan reglerna skilja sig åt beroende på vilken etapp du vandrar.

Bohusleden.se

Du kanske även gillar