({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kvinna i en handelsträdgård

Fotograf: Monika Manowska

5 tips på hur du gör semestern mer hållbar

Att turista hållbart handlar om mycket mer än källsortering och att behålla samma handduk på hotellet flera dagar. Här kommer 5 tips på enkla saker som du själv kan tänka på för att semestern ska bli mer hållbar.

 

Tips 1 – Stanna längre på en destination

Många turister gör misstaget att trycka in på tok för många resmål och sevärdheter under semestern. Det blir inte bara stressigt för dig som besökare utan skapar också en ohållbar arbetssituation för de som jobbar på anläggningen, plus att det blir väldigt påfrestande för alla som bor i området året om.

Genom att stanna flera nätter på ett och samma ställe kan också hotellet spara mycket el och vatten som annars går åt att tvätta lakan och handdukar varenda dag.

Så ta det lite lugnare och planera in lagom många stopp så får alla en mycket trevligare semesterupplevelse.

Fotograf: Marcus Helmer Gustafsson

Tips 2 – Semestra ”off season”

Vissa tider på året är det fullt med besökare på en del platser, vilket innebär stora påfrestningar på området. Genom att besöka dessa ställen ”off season”, alltså utanför områdets högsäsong, kan du bidra till många positiva effekter.

Ett hotell som har gäster året om kan till exempel ha heltidspersonal istället för säsongsanställda. En mindre semesterort som har turister året om har möjlighet till året-runt-öppna matbutiker vilket gynnar även lokalbefolkningen. Naturen längs en välbesökt vandringsled har bättre chans att återhämta sig om inte alla vandrare kommer på samma gång.

Dessutom kan du som besökare ofta hitta bättre priser och du slipper trängas med andra turister om du väljer att semestra off season.

LÄS MER: 7 spännande semesterpärlor att besöka ”off season”

Fotograf: Jonas Ingman

Tips 3 – Ta dig bort från turiststråken (med en lokal guide)

Det finns så otroligt mycket mer att upptäcka i Västsverige än vad du vanligtvis ser på bilder i turistbroschyrer eller på Instagram. Kika runt på vastsverige.com och försök hitta vilka gömda skatter du vill upptäcka under nästa semester och när på året det är smartast att besöka dem.

Det bästa sättet att komma bort från de klassiska turiststråken är att låta någon av lokalbefolkningen visa dig vägen. Då får du också en mer autentisk bild av området. Meet the Locals är en satsning där privatpersoner runt om i Västsverige öppnar upp sina hem eller tar med gäster till sina lokala smultronställen. Du kan exempelvis spana in Ann-Sofies bästa bryggor för att meta krabbor i Göteborgs skärgård, plocka höstäpplen på Saras släktgård utanför Lidköping eller låta Claes i Uddebo visa upp två träföremål som hamnat i Guinness Rekordbok (!).

Tips 4 – Välj smarta transporter

Det går inte att blunda för att själva transporten till och inom resmålet är en av de allra största miljöbovarna. Tänk därför på att välja ett så hållbart resealternativ som möjligt. I Västsverige finns goda tågförbindelser och smidiga bussresor. Lokalt kan du även välja att åka spårvagn, båt eller hyra cykel och elbil.

Tipsa gärna vänner och bekanta när du kommer hem om hur du reste och vilka hållbara alternativ du upptäckte.

Spana in dessa förslag på hållbara semesteralternativ:

Fotograf: Jonas Ingman

Tips 5 – Ät och shoppa lokalproducerat

Se till att dina pengar gynnar lokalbefolkningen så långt som möjligt. Om du beställer mat och fika från trakten så kommer du inte bara gynna restaurangen eller caféet utan även den lokala bonden, odlaren, jägaren och uppfödaren med flera.

Tänk även på att välja lokala alternativ om du vill shoppa souvenirer eller kläder. Gör din research och fundera över vilka typer av ställen du väljer att lägga dina pengar på.

Tips! Skulle du inte vara jättehungrig så kan du alltid beställa en halv portion (de flesta restauranger är flexibla om du bara frågar). Och fick du för mycket mat, be om en doggy bag så har du lunch till en picknick nästa dag.

LÄS MER: Smaka på Västsverige

Fotograf: Anna Hållams

 

Du kanske också gillar