({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandring vid Hornborgasjön

Fotograf: Jonas Ingman

7 spännande semesterpärlor att besöka ”off season”

Vem har sagt att man måste följa samma mönster som alla andra? Här kommer tips på sköna semesterpärlor att utforska under tider på året när du slipper trängas med tusentals andra turister.

Det finns många fördelar med att semestra utanför den klassiska högsäsongen. Mindre trängsel såklart, ofta billigare boenden och du bidrar faktiskt till en mer hållbar turism. Vissa tider på året är det nämligen fullt med besökare på specifika platser, vilket innebär stora påfrestningar på området, naturen och de som bor och jobbar där.

Vadå, får jag inte semestra på sommaren längre?

Jo, självklart! Att semestra off season behöver nödvändigtvis inte handla om att inte semestra under sommaren. Det handlar mer om hur du tänker kring vilka platser du väljer att besöka under olika tidpunkter på året. I mitten av juli är det till exempel fullt med turister på Smögenbryggan, så då är det bättre att välja ett annat besöksmål.

 

Tips 1 – Vinterpaddla i skärgården

Du kanske har besökt Västkustens vackra skärgård under sommarhalvåret, men ett tips är att komma hit under vintern också. Många tycker att skärgården är som allra vackrast under vinterhalvåret. Då lägger sig ett slags lugn över klipporna och havet tar ett nytt andetag inför nästa anstormning.

Fotograf: Roger Borgelid

Bästa tid att vinterpaddla: november-mars.

Läs mer om vinterpaddling och få tips på paddlingsområden och företag som hyr ut kajaker.

 

Tips 2 – Besök Smögenbryggan i april

Om man ändå känner att man vill bocka av den klassiska Smögenbryggan, vilken tid på året är det bäst att komma då? Vi föreslår april. Våren ute på Smögen brukar kunna bjuda på otroligt vackra dagar och du slipper stå i kö för att få plats på restaurangerna och caféerna. Perfekt!

Fotograf: Åsa Dahlgren

Öppna restauranger på Smögen i april: Skärets Krog, Bistro & Café, Göstas Fiskekrog, Klevens Tre Kök och Smögens Hafvsbad.

Läs mer om Smögen och vad som finns att göra där.

 

Tips 3 – Se hösttranorna vända söderut

De dansande tranorna vid Hornborgasjön är ett vida känt vårtecken, men betydligt färre har koll på att tranorna återvänder till samma plats under hösten. De är något skyggare då och inte lika samlade, men de dyker alltid upp. Hösten kring Hornborgasjön bjuder på mycket skoj, bland annat skördemarknader, gårdsbutiker, mysiga caféer, konstrundor och givetvis tranorna.

Fotograf: Jonas Ingman

Då ser du hösttranorna: augusti-september.

Läs mer om höstutflykter kring Hornborgasjön.

 

Tips 4 – Vinga fyr i novemberdis

Vinga fyr är inte bara en flitigt omsjungen plats, det är även ett populärt utflyktsmål i Göteborgs yttre skärgård. Vill du fånga Instagrambilderna som sticker ut i flödet ska du bege dig till ön i slutet på hösten när novemberdimman smyger sig på. Det är folktomt, kargt och bedårande vackert!

Fotograf: Steampipe Production Studio AB

Så tar du dig till Vinga i november: Kastor Boat Trips kör båtturer från Hönö från november till mars.

Läs mer om båtturer till Vinga fyr.

 

Tips 5 – Snöig pannkakslunch vid en sjö i Dalsland

Dalsland täcks till stor del av sjöar (det är det landskap i Sverige som har störst andel sjöar). Under sommaren går kanalbåtarna, fritidsbåtarna och kanoterna tätt här. Vill du göra något annorlunda så kan vi rekommendera en vintrig promenad med picknick intill en dalsländsk sjö. Gör upp en värmande brasa och njut av pannkakor med kaffe. Perfekt familjeutflykt!

Fotograf: Nordic refuge

Så går det till: Företaget Nordic Refuge erbjuder charmigt boende och utflykter med pannkakor.

Läs mer om hur du bokar en dalsländsk pannkakspicknick.

 

Tips 6 – Vinterbada från en brygga

Många förknippar bad från bryggor med sommar, men du har säkert hört talas om den senaste hälsotrenden med att vinterbada. Kanske tycker du att det låter fullständigt galet eller så har du redan provat på det. Hur som helst så är det ett spännande sätt att krydda vintern lite extra tillsammans med andra våghalsiga vänner.

Fotograf: Katja Ragnstam

Vinterbada under trygga förhållanden: Vi har samlat alla kallbadstips och lämpliga platser att bada på i en särskild artikel.

Läs mer om dessa tre kallbadspaket där det ingår övernattning, middag och mycket mer: Kallbada i HjoVinterpaketet i Kroppefjäll.

 

Tips 7 – Upplev Göta kanal i oktober

Tänk dig en spegelblank kanalbädd och tusentals träd som fullkomligt exploderar i orange, gult och rött. Mitt i den idyllen dukar ni upp en måltid ni sent ska glömma med lokala råvaror när de är som allra bäst. Denna speciella middag kallas för The Edible Country och innebär att du bokar en korg med förberedda ingredienser och ett enkelt recept att följa.

Du kan även passa på att cykla eller vandra längs kanalen. Sveriges största byggnadsverk lockar tusentals besökare varje år, men om du vill ha kanalen för dig själv är det under hösten du ska komma hit.

Bästa tiden att njuta av höstfärgerna vid Göta kanal: oktober.

Läs mer om The Edible Country vid Göta kanal i samarbete med Norrqvarn Hotell.

 

Du kanske också gillar