({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

I huvudet på en vinterbadare

Från att tidigare ha varit en aktivitet bland många andra under årets mörka månader sa det bara poff – eller ska vi kanske säga plask – under jul- och nyårsledigheten i slutet av 2020. De sociala flödena svämmade helt plötsligt över av en och samma företeelse: Vinterbad. Var kom denna allt annat än (åtminstone rent bokstavligt) stekheta trend ifrån? Vad ska man tänka på? Och vad är det bästa med att göra det? Skolkuratorn Ulla Larsson från Mellerud är en av alla nykläckta vinterbadsentusiaster som fått en ny favoritsysselsättning.

- Jag har badat i kallare vatten i samband med bastu tidigare, men att vinterbada ”på riktigt” är en helt annan sak. Att först känna kylan och känna hur hela blodet forsar genom kroppen och sedan kliva upp och känna värmen, det blir som ett lyckorus. Man får en riktig endorfinkick och känner verkligen hur leendet kommer över ansiktet, säger hon lyriskt.

Ulla har inte varit någon hängiven vinterbadare innan 2020, utan har mestadels badat under sommarmånaderna och kanske någon gång i slutet av maj eller början av december tidigare. Men en vistelse på Öland tillsammans med en väninna i början av maj triggade impulsen att testa något nytt.

- Det var 12 grader i vattnet och blåsigt på land, men vi kände att när vi nu ändå är på den här stranden så måste vi ju bada. Det var riktigt kallt – men efteråt kändes det jättebra.

"Att först känna kylan och känna hur hela blodet forsar genom kroppen och sedan kliva upp och känna värmen, det blir som ett lyckorus."

 

Sjörikt landskap

Där och då föddes tanken på att Ulla, när hon väl kom hem till Dalsland och Mellerud igen, skulle fortsätta med badandet.

— Jag tänkte att det kunde vara kul att se hur många olika badplatser jag kunde besöka under 2020. Fram till nyår blev det totalt runt 84 olika badplatser i 53 olika sjöar och hav.
Dalsland är ju dessutom ett av Sveriges sjörikaste landskap, så det saknas ju verkligen inte möjligheter.

— Jag är en riktig naturmänniska och vandrar ganska mycket. Nu i år har jag ofta tagit med mig badkläder när jag går ut. Det är en otrolig naturupplevelse att hitta en sjö någonstans i Dalslands-skogarna, vara helt ensam och simma ut ett tag. Man blir liksom aldrig mer ett med naturen än i en sjö.

Det varmaste badet sedan hon började räkna gjorde Ulla i Vänern under midsommarhelgen, då temperaturen låg på 27 grader. Kallast var det i skrivande stund, slutet av januari, då hon helgen innan vi pratas vid fått hjälp av en fiskare som hjälpte till att med sitt spett hugga upp en vak i den tjocka isen vid Sunnanå hamn i Mellerud. Badtemperatur: 3 grader.

— Då gäller det att djupandas för att uppnå det där lugnet man eftersträvar i vattnet. Men belöningen kommer efteråt.

Positiva effekter 

Ulla tror som så många andra att det är den pågående pandemin och dess påverkan på våra liv som gör att hon själv och många andra har blivit vinterbadare just i år.

— Det händer ju inte så mycket för någon nu. Man reser inte, träffar inte så mycket människor och har inga saker inplanerade. Det här med vinterbadet blir något man har att se fram emot.


Dessutom har vinterbadandet andra positiva effekter:

— Du tränar din beslutsamhet. Börjar du tveka kring om du ska gå i vattnet eller inte, då är det kört. Det lönar sig att göra saker som kan kännas lite motiga först – går att applicera på andra saker också. Sedan – peppar peppar – så har jag faktiskt inte varit sjuk en enda gång sedan jag började bada i maj. Så det kan i alla fall inte vara dåligt för immunförsvaret heller.

Ulla brukar bada tillsammans med någon vän eller med barn och barnbarn. Hon poängterar att det är viktigt att man respekterar restriktionerna och inte samlas i större grupper. Däremot har hon upptäckt att det finns en annan typ av gemenskap bland vinterbadarna; den digitala.

— Jag googlade lite i början för att veta vad man skulle tänka på, och då hittar man snabbt sammanhang i sociala medier där folk tipsar varandra. Dessutom var jag med i ett reportage i Melleruds Nyheter, som skrev om mitt badande – och efter det har jättemånga hört av sig och vill hjälpa till och erbjuda mig att bada vid deras bryggor, så det är jätteroligt.

Även om hon har varit runt på många ställen så är Sunnanå hamn hemma i Mellerud den badplats Ulla har besökt flest gånger. Men även i Dals-Ed (Stora Le, båtklubben) och i vid Marsjöns badplats i Bäckefors finns magiska ställen som lämpar sig utmärkt för vinterbad.

Tips på 11 magiska vinterbad i Västsverige

Vill du precis som Ulla testa på livet som vinterbadare? Då kan vi tipsa om elva härliga platser runt om i Västsverige där det finns bryggor eller badstegar och goda möjligheter för ett uppfriskande dopp!