({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Tobias Andersson

Vandra med Skövde Streetmuseum

Lyft blicken och se dig omkring. Runt om i Skövde finns hänförande vacker och intressant konst och kulturhistoriskt värdefulla byggnader i kombination med en modern stad i utveckling.

Vandringarna i gratisappen Skövde Streetmuseum tar dig med på äventyr på olika teman där du kan uppleva staden ur ett perspektiv som du kanske aldrig tänkt på förut. 

 

Hur funkar Skövde Streetmuseum? 

  • Ladda ned appen Skövde Streetmuseum i App Store för iPhone eller Google Play för Android
  • Slå på telefonens GPS
  • Starta appen
  • Välj den vandring du vill gå
  • Utgå från vandringens startpunkt och följ kartan mot nästa plats
  • När du nått nästa plats plingar det till i din telefon och du kan läsa eller lyssna på mer information om platsen du befinner dig på
 


Vandringar i appen:


50-ÅRINGEN |Mathistoria + Skövdehistoria = sant. Vad har egentligen Skövde kommun och mat gemensamt? Jo, en hel del faktiskt! Inte nog med att Skövde har en lång tradition av att arrangera en av de största matfesterna i landet, vi har även ett stort utbud av restauranger och en rik matkultur.

I Skövde kommun arbetar även fantastisk måltidspersonal som lagar inspirerande, god och näringsrik mat, alltid med svenska råvaror i fokus. Skövde har också en gedigen historia i kommunen. Därför firar Skövde kommun nu 50 år med en digital tipspromenad. Det är 10 frågor om Skövde kommun där du även får uppleva lite nostalgisk mathistoria. Du kan gå promenaden fysiskt eller digitalt och självklart finns det fina priser att vinna. Vandringen finns kvar i appen fram till den 12 september. 

 

I HEINEMANS FOTSPÅR | 2019 skulle arkitekten, författaren och konstnären Hans-Erland Heineman ha fyllt 100 år. Hans arkitektur har satt en tydlig prägel på Skövde som stad, och hans mest kända, och enligt honom själv hans mest betydelsefulla, verk är Skövde Kulturhus som invigdes redan 1964. Runt om i Skövde och Skaraborg, ja hela landet, har han ritat allt från hotell, vårdanläggningar, kyrkor, privata villor, bostadsområden till centrumhus. I turen som handlar om Heineman kan du se flera av hans byggnader både i och utanför Skövde.

Bland hans verk i Skövde hittar vi bland annat Billingehus, S:t Lukas Kyrka och äldreboendet Käpplunda Gärde och många fler.

Fotograf: Tobias Andersson

 

SKÖVDE FÖRR OCH NU | Hör du till skaran som tycker att det var bättre förr, eller är du bara nyfiken på historiens vingslag? Då blir vandringen ”Skövde Förr och Nu” en nostalgisk resa tillbaka i Skövdes historia. På vandringen kommer du att få se bilder och höra historier om byggnader som inte längre finns kvar och som minner om en svunnen tid.

Fotograf: Skövde Stadsmuseum

 

KONSTVÄGAR | Det är inte bara byggnaderna och människorna som gör en stad. En viktig del i att skapa en intressant stadsbild är konsten, och den finns överallt omkring oss. Väljer du att följa vandringen ”Konstvägar” kommer du att passera konstverk som Sankta Elin, en skulptur som visar vår stads helgon, Piglets – But a Short Time to Live, de söta griskultingarna i rosa granit, och Get och Bagge, som håller till i Helensparken där det tidigare fanns mindre gårdar med tamboskap.

Fotograf: Skövde Stadsmuseum


KULTURHISTORISKA BYGGNADER
 | I denna vandring får du uppleva ett axplock av de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna som finns i Skövde centrum. Skövde är under ständig utveckling och här kan du både ta del av stugan med rötter i 1700-talet, 1960-talets Kulturhus och mycket mer där emellan.

FRÅN SPELENS VÄRLD | Skövde är ett betydande center för spelindustrin i Sverige med en unik tillväxtmiljö för dataspelsutveckling. För att lyfta den utveckling som sker i staden inom den alltmer växande dataspelsbranschen finns en vandring där du kan ta dig in i dataspelens förtrollade värld. Välj vandringen ”Från spelens värld” för att hitta spännande dataspelskonst från Skövdeproducerade spel. Konsten finns utplacerad på utvalda elskåp i staden.

Fotograf: Tobias Andersson

 

BILLINGENS TROLLSTIG | Utmed Billingetrollets trollstig på Billingens östra sida kan du gå på en quizvandring med hjälp av appen Skövde Streetmuseum. På vägen passerar du genom vacker natur samtidigt som du kan testa dina kunskaper om platåberget och platserna du passerar.

 

SKÖVDE CITY 2020 Skövde är en stad i ständig utveckling, och i arbetet mot att få bli Årets Stadskärna har många delar av centrum utvecklats, och än finns det ännu mer planer. I vandringen Skövde City 2020 kan du se hur det var, vad som hänt och vad som kommer att hända.

Fotograf: Norconsult

 

Du kanske också gillar: