({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Ett rött hus med vita knutar och gul vacker dörr står omgivet av en lummig trädgård som väntar innanför en vit grind med snickarglädje på toppen.

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

Tidsresan – 8 spännande historiska besöksmål i Skövde

Skövde och dess omgivningar är en blandning av gammalt och nytt, och här har människor verkat och bott sedan urminnes tider. Följ med på en tidsresa tillbaka i tiden och upplev platser från förr. Vi ger åtta utflyktstips för dig som tycker att historia och vackra byggnader är spännande, så häng med!

 

S:TA HELENA KYRKAMitt i Skövde centrum tornar den mäktiga S:ta Helena kyrka upp sig. Grunden den står på är medeltida, men kyrkan som står där idag byggdes upp i slutet av 1700-talet. När Skövde stad brann år 1759 försvann nämligen stora delar av den gamla kyrkan. På insidan möts du av en ljus och modern kyrka, så här kan du verkligen uppleva när gammalt möter nytt.

Fotograf: Svenska kyrkan i Skövde

VÅMBS KYRKAKyrkan i Våmb är den äldsta och minsta i Skövde. Den byggdes i mitten av 1100-talet i romansk stil och är idag en av landets mest kända romanska kyrkor. Den har en välbevarad medeltida karaktär, och du kan än idag se flera detaljer som finns kvar från 1200-talet i kyrkan.

Kyrkan är öppen under dagtid på sommaren. Övriga tider kan besök bokas här.

SKULTORPS FORNBYSkultorps fornby är en historisk miljö som består av åtta äldre byggnader med rikliga samlingar av äldre bruksföremål. Vissa av byggnaderna är hitflyttade, medan till exempel Sahlbergsstugan från 1700-talet står på sin ursprungliga plats. I fornbyn finns också en liten örtagård med äldre örter och blommor.

HORNS TEGELBRUKBara 20 minuter utanför Skövde, strax söder om den lilla kyrkbyn Horn, hittar du Horns tegelbruk. Bruket är av riksantikvarieämbetet bedömt som ett av Sveriges bäst bevarade äldre tegelbruk som fortfarande är i drift. Kring det gamla tegelbruket finns informationsskyltar som berättar den spännande historien, och  miljön passar dessutom perfekt för en fotoutflykt. Missa inte att gå in i det lilla museet som visar exempel på vad som tillverkas i bruket – det är alltid öppet!

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

RYTTMÄSTARBOSTÄLLETVid Simsjön utanför Skövde ligger Ryttmästarbostället – en miljö med delvis ditflyttade gamla soldattorp. Själva ryttmästarens boställe är en rekonstruktion efter gamla ritningar från 1687. På platsen kan du lära dig hur ryttmästare och husarer levde förr i tiden, antingen genom att boka in en guidad tur för en grupp eller genom att promenera runt bland husen. På flera platser kan du stoppa i en tia och få höra historien om hur livet kan ha sett ut.

VALLBY SÖRGÅRDENPå Kulturreservatet Vallby Sörgården i Tidan kan du uppleva historiens vingslag. Sörgården är en välbevarad 1800-talsgård och ett levande kulturarv där det arrangeras många aktiviteter under sommarmånaderna. Här kan du vara med och hässja hö, gå på guidad tur eller ta en fika i den lilla stugan Undantaget. På gårdens ägor kan du året om ta en kulturhistorisk promenad genom det ålderdomliga kulturlandskapet. Den passerar bland annat ett järnåldersgravfält och Skövdes enda runsten.

Vallby Sörgården ligger i närheten av Kulturväg Skaraborg, en brun/vit-skyltad turistväg som sträcker sig från Tidan till Karleby utanför Falköping.

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

VAHOLMS BROHUSVaholms Brohus är en övertäckt bro som leder över ån Tidan. Den är troligen den enda i sitt slag i Sverige och när man ser den går tankarna direkt till de vackra broarna i Madison County. En solig dag när bron speglar sig i det stilla vattnet i Tidan gör sig brohuset perfekt för en utflykt. Varför inte ta med en picknickkorg och njuta av utsikten över ån?

Brohuset ligger utmed Kulturväg Skaraborg, en brun/vit-skyltad turistväg som sträcker sig från Tidan till Karleby utanför Falköping.

Fotograf: Mårten Bergkvist/Next Skövde

HELÉNSPARKENDen gröna oasen Helénsparken ligger mitt i Skövde centrum. Här hittar du bland annat Skövdes äldsta hus Helénsstugan som var det enda hus i Skövde som överlevde den stora stadsbranden år 1759. Den lilla parken kantas av flera äldre ditflyttade hus, och i dessa finns både café, rättvisemärkt handelsbod och Slöjdens hus.

Vill du lära dig mer om Helénsstugan hittar du mer information i vandringen Kulturhistoriska byggnader i appen Skövde Streetmuseum. Ladda ner gratis på Google Play eller AppStore

 

 

Andra läste också: