({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Gotaleden

Fotograf: Jonas Ingman

Floda och Nääs – bruksmiljöer för alla sinnen

Floda och Nääs är ett spännande område för alla sinnen, där innovativ mat möter välbevarad historia. Kom ner i puls och känn lugnet, endast en halvtimme från Göteborg.

I området kring sjön Sävelången ligger Floda och Nääs. Här hittar du fantastisk mat i rustika bruksmiljöer, trendig shopping, Sveriges största golfanläggning, ett av Skandinaviens bäst bevarade slottsområden från 1800-talet och roliga utflyktsmål för barnfamiljen. Floda och Nääs ligger utmed E20 och västra stambanan, tre mil nordost om Göteborg.

 

Shopping, mat och hotell

Anledningarna till att besöka Nääs Fabriker är många. Butikshyllorna kantas av mode, inredning, smycken och delikatesser. Hotelldelen ligger i vackra lokaler som på 1800-talet hyste ett bomullsspinneri, med utsikt över sjön Sävelången. Här finns varm bubbelpool utomhus, badbrygga, bastu, gym, shuffleboard och mycket mer.

Fotograf: STUDIO KIM SVENSSON AB

Hela området kring Nääs Fabriker präglas av en omsorg kring de små detaljerna och ett respektfullt bevarande av bruksmiljöns ursprungliga charm. Det är ett livfullt utflyktsmål som har det mesta att bjuda på i form av trendiga butiker, hotell, restaurang, kafé och deli.

 

Biosalong med kakelugn

Följ gångstråket upp från Nääs Fabriker för att komma till det lilla samhället Tollered - en av Sveriges bäst bevarade bruksorter. Här hittar du många vackra hus, bland annat Tollereds Biograf. Det är nog en av de minsta biograferna du någonsin sett, men de visar film från hela världen. Och det finns en kakelugn inne i biosalen. Du kan läsa om ortens historia på skyltar som sitter uppe på fasader och byggnader.

 

 

Rustika matupplevelser i Jernbruket

I ett gammalt järnbruksmagasin ligger Jernbruket – en restaurang som erbjuder matupplevelser med det lilla extra. Inomhus är miljön rustik och lantlig, och direkt utanför den gamla tegelbyggnaden rinner Såveån förbi.

Här är det äkta, fysisk matlagning som gäller. I centrum står den vedeldade grillen, där nästintill alla råvaror tillagas. Köttet köps från lokala bönder, ett djur i taget. Och grönsakerna odlas i stor utsträckning på egen hand. Till och med ölen kommer från lokala mikrobryggerier.

Fotograf: Nicke Johansson

 

Kliv in i 1800-talets finrum

Att besöka Nääs Slott är som att kliva rakt in i 1800-talets finrum. Sedan 1898, då slottets sista privata ägare avled, har ingenting förändrats. Tekopparna står fortfarande framdukade och sängarna är alltjämt bäddade. En guidad visning inne på slottet tar omkring 50 minuter.

Men det är inte bara miljön inne i slottet som är värd ett besök. Hela omgivningen är en naturpärla med fina promenadstråk i slottsparken (där det även hänger höga änglagungor i de ståtliga ekarna), badplats, ridhus och goda fiskemöjligheter. Här finns även en konsthantverksgalleri och stort kursutbud inom bland annat hantverk, odling och musik.

Butiken Slöjd & Byggnadsvård ligger precis innan du passerar bron över Sävelången, på väg upp mot slottet. En hemtrevligare handelsbod än denna är svårt att hitta! Det är en självklar plats för dig som ska renovera hemma.

 

Tre saker du kanske inte visste om Nääs Slott!

1. "Vår tid är nu" är inspelad här

Visste du att Nääs var en av inspelningsplatserna för SVT:s dramasuccé ”Vår tid är nu”? Den vackra spiraltrappan syns ofta i serien och likaså Helga Löwanders våning, men det är inte allt. Du kan även skymta Nääs stora matsal, Abrahamsons privata matsal, bibliotek och skrivrum, samt de två rosa gästrummen.

2. Unik terrängbana för käpphästar

Intresset för käpphästhoppning har ökat stort de senaste åren och i slottsparken finns troligtvis världens första terrängbana för käpphästar. Hit är alla välkomna att hoppa, med eller utan käpphäst. Det går bra att hyra en "häst" i receptionen. Parken är öppen året om.

3. Du kan sova över på Nääs

Det går fint att stanna över natt i den vackra slottsmiljön på Nääs. Boende finns att boka i fyra historiska byggnader: den södra flygeln, den norra flygeln, Vänhem och Björkenääs. Rummen är vackert inredda och finns i olika storlekar, från enkel- och dubbelrum till sviter och familjerum.

 

Sveriges största golfanläggning

På den natursköna halvön mellan sjöarna Mjörn och Sävelången ligger Öijared Resort – Sveriges största golfanläggning och ett unikt hotell. Kärleken till naturen lyser igenom i hotellets särpräglade arkitektur, med design av Gert Wingårdh. Rummen är genomtänkta, restaurangmenyn anpassad efter Nordens fyra årstider, och i relaxavdelningen hittar du pool, bastu och gym.

Fotograf: Happy Visuals

Utanför dörren möter du inte bara ett härligt natur- och kulturlandskap med fina vandringsförhållanden – här finns också landets största golfanläggning. Välj mellan tre 18-hålsbanor (varav en pay and play), en toppmodern golfstudio samt en multibana för golf, footgolf och frisbeegolf.

 

Tips!

Vill du upptäcka den trivsamma naturen strax norr om Floda och Nääs med en ortsbo? I så fall kan du stämma träff med Mikael och Malin, som bor i Norsesund (om du fortsätter tåget några minuter mot Alingsås). De är trebarnsföräldrar som gillar friluftsliv, resor, god mat och att träffa nya bekantskaper. Läs mer om Mikael och Malin och alla andra locals på Meet the Locals.

Strax utanför Göteborg

Strax utanför Göteborg finns mycket spännande att se och göra. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs.

 

Mer information om Floda-Nääs och området vid Sävelången

 

På gång!

Fler utflyktstips!

Hitta tips på evenemang och aktiviteter för höstens alla utflykter till närliggande platser runt Göteborg. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs. 

Höjdpunkter

 

Så tar du dig till Floda

Med Västtåget tar du dig från Göteborgs centralstation till Floda station.

Sök i To Go Reseplanering

Andra har också läst