Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Hönö – en pärla på Västkusten

Hönö är en riktig västkustpärla – en perfekt plats att tillbringa en heldag på. Här finns klippor, fiskebåtar, sjöbodar, mysiga matställen, butiker och underbar natur. En ö full av liv året om och som bjuder på flera magiska smultronställen.

Om du vill uppleva riktig skärgård är Hönö rätt plats. Hönö är den största av öarna i Göteborgs skärgård och ligger strax norr om Göteborg.

Så tar du dig hit

Till Hönö tar du dig med Västtrafik på en timme från Göteborgs centralstation. Ta buss Röd Express, buss 290 eller 291. Buss Röd Express tar dig till Lilla Varholmen. Härifrån avgår vägverkets avgiftsfria färja (tar 12 min) till Hönö Pinans färjeläge. Här kan du välja att byta till buss 291 mot Hönö Klåva eller buss 290 mot Öckerö. Väljer du att ta buss 290 eller 291 från Göteborgs centralstation kan du sitta kvar på bussen även under färjeturen.

På sommaren, tisdag till söndag mellan 18 juni - 18 augusti, går det en direktfärja från Stenpiren i Göteborg till Hönö Klåva. Båten körs av Styrsöbolaget med fyra avgångar per dag och du kan köpa biljett ombord. Den härliga båtturen genom Göteborgs hamninlopp och förbi Nya Älvsborgs fästning tar en timme.

Upplev Hönö Klåva och följ med ut till havs

Området kring hamnen på Hönö heter Klåva och är den centrala punkten på ön. Här varvas butiker, restauranger, utflyktsbåtar och boenden, och det är full fart året runt. Ta ett dopp i havet vid fyren, fiska krabbor från bryggorna eller följ med på en fiskeupplevelse till havs! Det finns gott om krabba, makrill och hummer i vattnet.

Du kan följa med Marine Event i deras toppmoderna katamaran, åka med Kastor Boat Trips charmiga gamla fiskebåt eller gå ombord tillsammans med Hönö Båtturer och fiska med yrkesfiskare ombord på fiskebåten GG 100.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Vill du ta det lite lugnare kan du spana efter knubbsäl bland kobbar och skär, eller besöka Sveriges mest kända fyrplats Vinga.  Ön är Göteborgs västligaste plats och Vinga fyr sträcker sig 29 meter över havet. Det är en plats som länge varit av stor betydelse för sjöfarten i Göteborg. Följ med på en guidad tur runt ön, gå upp i fyren och få en visning i museet som finns här. Vinga är självklart perfekt även för sol, bad och fina promenader.

Sommar i den Bohuslänska skärgården

Fotograf: Jonas Ingman

Är du nyfiken på hur fisket bedrevs förr i tiden, eller på den historia som finns kring fisket? Då är ett besök på Fiskemuseet ett måste. Här får du lära dig vilka redskap som användes, hur utvecklingen sett ut och från utsiktstornet kan du blicka ut mot havet, hela vägen till Vinga.

Upptäck Hönö från cykelsadeln

Många fina badplatser och vacker natur finns i närheten av Hönö Klåva. Naturreservatet Ersdalen ligger på öns nordvästra sida och området präglas av en ovanligt omväxlande miljö med klipp- och sandstränder, grunda havsvikar och fantastiska klättringsmöjligheter i form av bouldering på klippblocken.

Fotograf: Copyright: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Vill du uppleva underbara Hönö med en som är expert och bor på på ön? Då kan du möta upp med Sarah. Hon tar dig ut på såväl korta som lite längre promenader och visar dig sina smultronställen. PS. Hon badar året runt så glöm inte badkläderna! Läs mer om Sarah och alla andra locals på Meet The Locals.

Du upptäcker hela Hönö bäst med cykel. Ta med din egen cykel om du åker färja, eller hyr en i hamnen när du kommer fram till Hönö Klåva. Hos Paolos cykel finns cyklar för vuxna och barn såväl som cykelkärror och du kan hyra ett par timmar eller en längre period.

Öarna i den norra delen av Göteborgs skärgård är som gjorda för cykling. Du cyklar bland vacker natur och tar dig enkelt över broar eller med båt mellan de olika öarna. På Hälsö kan du stanna för att köpa med lunch eller pausa med en hembakad fika. Vidare tar du dig till Burö färjeläge och kör på vägfärjan till någon av öarna Källö Knippla, Hyppeln eller Rörö.

Sommar i den Bohuslänska skärgården

Fotograf: Jonas Ingman

Oavsett vilken ö du väljer så får du uppleva äkta skärgårdsmiljö med slingriga gator och mysiga små sjöbodar och hus, vackra kuststräckor och sandstränder, klippor, bryggor och hopptorn lite här och var – perfekta för ett dopp i det blå. Öarna har fina vandringsmöjligheter, naturreservat och ett rikt växtliv. 

För fler tips om öar du kan besöka i samband med ett besök på Hönö, kolla in cykel-båtluff i Göteborgs skärgård.

Njut av god mat

Längst ut på Hönö Klåva ligger Tullhuset – en gemytlig restaurang med havet som närmaste granne. Här njuter du av allt från mustig fisksoppa och färska skaldjur till de mer klassiska fiskrätterna. Sommaren är den självklara högsäsongen med långa, mysiga kvällar på altanen och emellanåt bjuds det på underhållning av duktiga musiker.

I Hönö Klåva hittar också du restaurangen och butiken Lilling CottageHär serveras säsongsbaserad mat som både smakar gott och är vacker för ögat. Avnjut en lunch, söndagsbrunch, eller en fantastisk fredagspizza på verandan med utsikt över Hönö Klåva hamn, eller i den inredda, ombonade vinterträdgården. I butiken handlar du vackra blommor och växter, och all inredning kan du köpa med dig hem.

Om du vill bo över

Vill du bo över finns flera boendealternativ. Havskatten i Hönö Röds hamn är ett hotell och vandrarhem precis intill havet, med rymliga rum, gemensamt kök och du kan slappna av i bastun och utomhusjacuzzin som finns här. I närheten ligger Hönö Stugor och här bor du i moderna stugor med sovloft och stora fönster ut mot altanen och havet. Vid Hönö Klåva kan du bo över på Hotell Trubaduren.

Visste du att…

  • …den folkkäre trubaduren, författaren och kompositören Evert Taube växte upp på ön Vinga? Han föddes år 1890 och är mest känd för sina många och oerhört omtyckta visor.

  • …det finns ett speciellt bröd som kommer från Hönö? Den populära hönökakan är en favorit bland många svenskar och är uppkallat efter just Hönö. Du kan prova på att baka din egen hönökaka över öppen vedeldad ugn på Havskatten. 

Strax utanför Göteborg

Det räcker att åka några hållplatser utanför Göteborg för att komma till Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås, Styrsö & Vrångö och Floda & Nääs. Sex utmärkta resmål värda en dagsutflykt.

 

Mer information om Göteborgs skärgård

Andra har också läst: