({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Anna Hållams

Hönö – en pärla på Västkusten

Hönö är en riktig västkustpärla – en perfekt plats att tillbringa en heldag på. Här finns klippor, fiskebåtar, sjöbodar, mysiga matställen, butiker och underbar natur. En ö full av liv året om och som bjuder på flera magiska smultronställen.

På gång!

Höstaktiviteter på Hönö

 

Fler utflyktstips!

Hitta tips på evenemang och aktiviteter för höstens alla utflykter till närliggande platser runt Göteborg. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs. 

HÖSTENS HÖJDPUNKTER

Så tar du dig till Hönö

Från Lilla Varholmens Färjeterminal på Hisingen går vägverkets avgiftsfria färja (tar 12 min) till Hönö färjeläge.

Sök i reseplaneraren

 

Mat och shopping i Hönö Klåva

Om du vill uppleva riktig skärgård är Hönö rätt plats. Hönö är en av de största öarna i Göteborgs skärgård och ligger strax norr om Göteborg. Området kring hamnen på Hönö heter Klåva och är den centrala punkten på ön. Här varvas butiker, restauranger, utflyktsbåtar och boenden, och det är full fart året runt. Ta ett dopp i havet vid fyren, fiska krabbor från bryggorna eller gå en promenad längs kajen.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

 

Upptäck Hönö på två hjul

Likt många av öarna i Göteborgs skärgård är cykel ett av de bästa färdmedlen för en upptäcktsfärd. Har du inte redan med dig cykel kan du hyra hos Paolos Cykel. Det finns många fina vägar att cykla på, och du kan med fördel styra turen vidare ut i skärgården till Öckerö och Hälsö.

Läs mer: Så gör du en cykel-båtluff på de norra öarna i Göteborgs skärgård

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

 

Båttur till Sveriges mest kända fyr?

Vill du ta det lite lugnare kan du spana efter knubbsäl bland kobbar och skär, eller besöka Sveriges mest kända fyrplats Vinga. Ön är Göteborgs västligaste plats och Vinga fyr sträcker sig 29 meter över havet. Det är en plats som länge varit av stor betydelse för sjöfarten i Göteborg. Följ med på en guidad båttur runt ön, gå upp i fyren och få en visning i museet som finns här. Vinga är självklart perfekt även för sol, bad och fina promenader.

Visste du att den folkkäre trubaduren, författaren och kompositören Evert Taube växte upp på Vinga? Han föddes år 1890 och är mest känd för sina många och oerhört omtyckta visor.

Fotograf: Jonas Ingman

Du kan även följa med på en fiskeupplevelse till havs. Det finns gott om krabba, makrill och hummer i vattnet. Åk med Marine Event i deras toppmoderna katamaran, med Kastor Boat Trips charmiga gamla fiskebåt eller gå ombord på fiskebåten GG 100 tillsammans med Hönö Båtturer.

Är du nyfiken på hur fisket bedrevs förr i tiden, eller på den historia som finns kring fisket? Då är ett besök på Fiskemuseet ett måste. Här får du lära dig vilka redskap som användes, hur utvecklingen sett ut och från utsiktstornet kan du blicka ut mot havet, hela vägen till Vinga.

Läs mer: Fiskeupplevelser på Hönö

 

Tre tips för dig som söker en annorlunda upplevelse på Hönö!

1. Testa bouldering

Naturreservatet Ersdalen ligger på Hönös nordvästra sida. Området präglas av en ovanligt omväxlande miljö med klipp- och sandstränder och grunda havsvikar - och fantastiska klättringsmöjligheter i form av bouldering på klippblocken. Många anser att detta är ett av Västsveriges bästa områden för bouldering.

2. Baka Hönökaka

Du har säkert ätit ett antal Hönökakaor genom åren. Den populära hönökakan är en favorit bland många svenskar och är döpt efter just Hönö. Du kan prova på att baka din egen hönökaka över öppen vedeldad ugn på Havskatten.

3. Träffa en Local

Vill du uppleva underbara Hönö med en som är expert och bor på på ön? Då kan du möta upp med Sarah. Hon tar dig ut på såväl korta som lite längre promenader och visar dig sina smultronställen. Läs mer om Sarah och alla andra locals på Meet The Locals.

 

Ät i skärgårdens kanske mysigaste butik

I Hönö Klåva hittar du restaurangen och butiken Lilling Cottage – en av skärgårdens absolut mysigaste butiker. Här serveras säsongsbaserad mat som både smakar gott och är vacker för ögat. Avnjut en lunch, söndagsbrunch, eller en fantastisk fredagspizza på verandan med utsikt över Hönö Klåva hamn, eller i den inredda, ombonade vinterträdgården. I butiken handlar du vackra blommor och växter, och all inredning kan du köpa med dig hem.

Fotograf: Lina Östling

En annan restaurang värd att besöka är Tullhuset. Här sitter du med havet som närmaste granne och njuter av allt från mustiga fisksoppor och färska skaldjur till de mer klassiska fiskrätterna. 

På restaurangen Nya Kroken njuter du av god mat i härlig skärgårdsmiljö. Här finns något för alla smaker, på menyn hittar du både fisk och skaldjur, kötträtter, vegetariskt och veganskt.

Du hittar även fler caféer och restauranger på Hönö, ett flertal har öppet året runt. 

Om du vill bo över

Vill du bo över finns flera boendealternativ. Havskatten i Hönö Röds hamn är ett hotell och vandrarhem precis intill havet, med rymliga rum, gemensamt kök och du kan slappna av i bastun och utomhusjacuzzin som finns här. Några kilometer från Hönö ligger Nimbus Öckerö och mysiga Bed & Bike Öckerö. Öarna har tio fina ställplatser vid havet om man vill komma med husbil till gästhamnarna. Vid Hönö Klåva kan du bo över på Hotell Trubaduren.

 

Strax utanför Göteborg

Det räcker att åka några hållplatser utanför Göteborg för att komma till Hönö, Gunnebo Slott och Trädgårdar, Marstrand, Alingsås, Styrsö & Vrångö och Floda & Nääs. Sex utmärkta resmål värda en...

 

Mer information omGöteborgs skärgård.

 

På gång!

Höstaktiviteter på Hönö

 

Fler utflyktstips!

Hitta tips på evenemang och aktiviteter för höstens alla utflykter till närliggande platser runt Göteborg. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs. 

HÖSTENS HÖJDPUNKTER

Så tar du dig till Hönö

Från Lilla Varholmens Färjeterminal på Hisingen går vägverkets avgiftsfria färja (tar 12 min) till Hönö färjeläge.

Sök i reseplaneraren

Andra har också läst: