({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Båttur med Hönö Boat Trips

Fotograf: Martin Wikestad

Hönö – en pärla på Västkusten

Hönö är en riktig västkustpärla – en perfekt plats att tillbringa en heldag på. Här finns klippor, fiskebåtar, sjöbodar, mysiga matställen, butiker och underbar natur. En ö full av liv året om och som bjuder på flera magiska smultronställen.

På gång!

Så tar du dig till Hönö

Från Lilla Varholmens Färjeterminal på Hisingen går vägverkets avgiftsfria färja (tar 12 min) till Hönö färjeläge.

Sök i To Go Reseplanering

 

Tips!

Vill du uppleva en lugnare skärgård så rekommenderar vi att du reser innan eller efter högsäsong (mitten av juli och början av augusti).

 

Mat och shopping i Hönö Klåva

Om du vill uppleva riktig skärgård är Hönö rätt plats. Hönö är en av de största öarna i Göteborgs skärgård och ligger strax norr om Göteborg. Området kring hamnen på Hönö heter Klåva och är den centrala punkten på ön. Här varvas butiker, restauranger, utflyktsbåtar och boenden, och det är full fart året runt. Ta ett dopp i havet vid fyren, fiska krabbor från bryggorna eller gå en promenad längs kajen.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

 

Upptäck Hönö på två hjul

Likt många av öarna i Göteborgs skärgård är cykel ett av de bästa färdmedlen för en upptäcktsfärd. Har du inte redan med dig cykel kan du hyra hos Paolos Cykel. Det finns många fina vägar att cykla på, och du kan med fördel styra turen vidare ut i skärgården till Öckerö och Hälsö.

Läs mer: Så gör du en cykel-båtluff på de norra öarna i Göteborgs skärgård

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

 

Guidade skärgårdsturer, sälsafari och turer till Vinga

Vill du ta det lite lugnare kan du spana efter knubbsäl bland kobbar och skär, eller besöka Sveriges mest kända fyrplats Vinga. Ön är Göteborgs västligaste plats och Vinga fyr sträcker sig 29 meter över havet. Det är en plats som länge varit av stor betydelse för sjöfarten i Göteborg. Följ med på en båttur med Hönö båtturer till Vinga eller en historisk guidad båttur runt ön.
Vinga är självklart perfekt även för sol, bad och fina promenader.

Visste du att den folkkäre trubaduren, författaren och kompositören Evert Taube växte upp på Vinga? Han föddes år 1890 och är mest känd för sina många och oerhört omtyckta visor.

Du kan även följa med på en fiskeupplevelse till havs. Det finns gott om krabba, makrill och hummer i vattnet. Åk med Marine Event i deras toppmoderna katamaran eller Kastor Boat Trips  charmiga fiskebåt. Upplev en historiskt guidad skärgårdstur med sälsafari och besök på Vinga med Hönö Båtturer som också kör linjetrafik till Vinga tillsammans med båten Silvana.   

Är du nyfiken på hur fisket bedrevs förr i tiden, eller på den historia som finns kring fisket? Då är ett besök på Fiskemuseet ett måste. Här får du lära dig vilka redskap som användes, hur utvecklingen sett ut och från utsiktstornet kan du blicka ut mot havet, hela vägen till Vinga.

Läs mer: Fiskeupplevelser på Hönö

 

Tre tips för dig som söker en annorlunda upplevelse på Hönö!

1. Ersdalen naturreservat

Naturreservatet Ersdalen ligger på Hönös nordvästra sida. Området präglas av en ovanligt omväxlande miljö med klipp- och sandstränder och grunda havsvikar - och fantastiska klättringsmöjligheter i form av bouldering på klippblocken. Många anser att detta är ett av Västsveriges bästa områden för bouldering.

2. Baka Hönökaka

Du har säkert ätit ett antal Hönökakaor genom åren. Den populära hönökakan är en favorit bland många svenskar och är döpt efter just Hönö. Du kan prova på att baka din egen hönökaka över öppen vedeldad ugn på Havskatten.

3. Träffa en Local

Vill du uppleva underbara Hönö med en som är expert och bor på på ön? Då kan du möta upp med Sarah. Hon tar dig ut på såväl korta som lite längre promenader och visar dig sina smultronställen. Läs mer om Sarah och alla andra locals på Meet The Locals.

 

Ät i skärgårdens kanske mysigaste butik

I Hönö Klåva hittar du restaurangen och butiken Lilling Cottage – en av skärgårdens absolut mysigaste butiker. Här serveras säsongsbaserad mat som både smakar gott och är vacker för ögat. Avnjut en lunch, söndagsbrunch, eller en fantastisk fredagspizza på verandan med utsikt över Hönö Klåva hamn, eller i den inredda, ombonade vinterträdgården. I butiken handlar du vackra blommor och växter, och all inredning kan du köpa med dig hem.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

En annan restaurang värd att besöka är Tullhuset. Här sitter du med havet som närmaste granne och njuter av allt från mustiga fisksoppor och färska skaldjur till de mer klassiska fiskrätterna.

På kajen ligger också Franses skärgårdspub med saltstänkta rätter i en rustik pubmiljö.  Till hundarna finner ni allt ifrån småsnacks till stora ben och öl. Avnjut ett glas vin framför den öppna brasan, eller varför inte prova någon av de över 50 olika ölsorter och beundra havsutsikten från någon av de tre våningarna medan du drar in doften av tjära och salt hav i näsborrarna, precis som på vadbindaren Frans tid. Missa inte takterrassen med en vy man aldrig kan se sig mätt på.

På restaurangen Klova hamnkrog njuter du av god mat i härlig skärgårdsmiljö. Här finns något för alla smaker, på menyn hittar du både fisk och skaldjur, kötträtter, vegetariskt och veganskt.

Du hittar även fler caféer och restauranger på Hönö, ett flertal har öppet året runt. 

Om du vill bo över

Vill du bo över finns flera boendealternativ. Havskatten i Hönö Röds hamn är ett hotell och vandrarhem precis intill havet, med rymliga rum, gemensamt kök och du kan slappna av i bastun och utomhusjacuzzin som finns här. Några kilometer från Hönö ligger Nimbus Öckerö och mysiga Bed & Bike Öckerö. Öarna har tio fina ställplatser vid havet om man vill komma med husbil till gästhamnarna. Vid Hönö Klåva kan du bo över på Skärgårdshotellet Hönö.

 

Strax utanför Göteborg

Strax utanför Göteborg finns mycket spännande att se och göra. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs.

 

Mer information om Göteborgs skärgård.

 

På gång!

Så tar du dig till Hönö

Från Lilla Varholmens Färjeterminal på Hisingen går vägverkets avgiftsfria färja (tar 12 min) till Hönö färjeläge.

Sök i To Go Reseplanering

 

Tips!

Vill du uppleva en lugnare skärgård så rekommenderar vi att du reser innan eller efter högsäsong (mitten av juli och början av augusti).

Andra har också läst: