({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vrångö

Fotograf: Jonas Ingman

Vrångö – lugn skärgårdsö med fina badstränder

I Göteborgs skärgård finns många magiska öar, bland annat Vrångö. Här hittar du vacker natur, klassisk skärgårdsbebyggelse och flera fina badstränder. En härlig ö att besöka såväl sommar- som vintertid.

 

Det bästa av Halland och Bohuslän

Vrångö är den sydligaste av de året runt-bebodda öarna i skärgården. Ön är känd för sin vackra natur och ypperliga badmöjligheter. Omgivningarna bjuder på en blandning av halländska sandstränder och bohuslänska klippstränder. Så när du besöker Vrångö får du det bästa av två världar!

Fotograf: Emil Fagander/Göteborg Co

 

Flakmoppe, cykel eller promenad

Längs med Göteborgs kust finns sammanlagt omkring 20 öar, alla charmiga på sitt eget sätt. Många av dem, Vrångö inkluderat, är helt bilfria. Här tar du dig fram till fots, cykel eller med flakmoped.

När båten lägger till och du kliver i land på Vrångö är det svårt att föreställa sig att det ligger en storstad i närheten – men Göteborg är inte långt bort. I hamnen möts du direkt av Popsicle Café Vrångö med restaurang, café och glasskiosk.

Fotograf: Jonas Ingman

 

Övernatta i mysiga sjöbodar

På västsidan av Vrångö, alltså motsatt sida från den där färjan lägger till, finns en större hamn. Det tar bara omkring tio minuter att promenera från den ena hamnen till den andra. I västra hamnen ligger populära hotell Kajkanten där du bor bekvämt i moderna sjöbodar med dusch, toalett och pentry för självhushåll. Vill du maximera skärgårdskänslan kan du hyra havskajaker hos Kajkanten och paddla ut i skärgården. Kajakerna finns tillgängliga att hyra året om.

 

Tre upplevelser du inte får missa på Vrångö!

1. Handla i Fiskeboa

I Fiskeboa på Vrångö kan du köpa med dig en påse färska räkor för att avnjuta på klipporna. Eller slå dig ner i den inglasade uteserveringen och ät i lugn och ro med utsikt över hamnen. Färskare och mer lokal fisk och skaldjur får du leta efter. Fiskeboa ligger i den västra hamnen.

2. Spana ut från lotsutkiken

Vrångös gamla lotsutkik är helt klart värt ett besök. Förr satt lotsarna och spanade efter fartyg att hjälpa in till Göteborg. Idag bjuder platsen på en panoramavy med utsikt mot bland annat Vinga fyr, Öckerööarna och fastlandet. Du hittar lotsutkiken i närheten av Vrångös västra hamn.

3. Kajkantens relaxflotte

Har du möjlighet ska du definitivt boka Kajkantens relaxflotte med plats för 10-15 personer. Här finns även badtunna, kök med kyl/frys och matplats både inomhus och utomhus. Sommartid ligger flotten i Vrångös ytterhamn och på vintern i den inre hamnen vid Kajkanten.

 

Populärt naturreservat för badare och vadare

Vill du upptäcka ön till fots finns det tre promenadslingor, på vardera 2-3 km. Tärnstigen är en enklare slinga där det är lätt att ta sig fram med rullstolar och barnvagnar. Den norra slingan ansluter från Tärnstigen och tar dig precis som namnet antyder ut på öns norra del. Den södra slingan kommer du till nästan direkt när du kliver av båten från Saltholmen. Direkt efter bryggan går du vänster ut mot Nötholmen, som också är en populär badstrand på sommaren.

Fotograf: Jonas Ingman

Såväl den norra som den södra promenadslingan går i obebyggd mark i Vrångöskärgårdens naturreservat. Förutom att du passerar flera fina badvikar kan du även stöta på sällsynta växtarter, och ett 60-tal häckande fågelarter. Längs stränderna kan du titt som tätt se vadare, strandskata, större strandpipare, tofsvipa och rödbena leta musslor och snäckor.

 

Kom hit i sommar, och kom tillbaka i vinter!

Vrångö är en helt magisk plats på sommaren, men minst lika fantastisk att besöka under vår, höst och vinter. Landskapet blir något helt annat och du kan uppleva en stillhet och ett lugn som är svår att hitta någon annanstans. Ge dig ut på en vinterpaddling, eller om du aldrig tidigare testat vinterbad är det ett hett (eller kallt) tips!

Fotograf: Jonas Ingman

 

Strax utanför Göteborg

Strax utanför Göteborg finns mycket spännande att se och göra. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs.

 

På gång!

Fler utflyktstips!

Hitta tips på evenemang och aktiviteter för höstens alla utflykter till närliggande platser runt Göteborg. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs. 

Höjdpunkter

 

Så tar du dig till Vrångö/Styrsö

Vrångö ligger en kort spårvagns- och båttur från centrala Göteborg. Hoppa på buss Ö-snabben 114 eller spårvagn 11 vid Brunnsparken och åk till Saltholmen. Här byter du till färja 281 mot Styrsö/Vrångö. Hela resan tar 57 minuter och du kan ta dig hit året om.

Sök i To Go Reseplanering

Andra har också läst: