({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Aron Andersson besöker Hönö

Fotograf: Diego Martin Photo

Tre snabba om tillgänglighet – med Aron Anderson

Aron Anderson är en av Sverige mest kända äventyrare. Han var den förste rullstolsburne svensken som besteg Kebnekaise, har bestigit Kilimanjaro i rullstol samt genomfört en svensk klassiker. Senast såg vi honom i Let’s dance, där han skrev historia som den förste att tävla i dansprogrammet sittandes i rullstol. När han inte är ute på äventyr föreläser han om sin livsresa.


Du besökte Göteborg i slutet av september för ett samarbete med Tillgänglighetsdatabasen. Berätta!

  • Vi åkte ut till Hönö i Göteborgs skärgård för att först äta lunch på restaurang Tullhuset, och sedan fiska makrill med Hönö Båtturer. En fantastisk tur med en fantastisk skeppare i form av Bosse från Hönö Båtturer – han förgyllde verkligen resan med historier från sitt liv på havet.

Ditt huvuduppdrag var ju att testa Tillgänglighetsdatabasen och sprida information om den. Hur tyckte du att det fungerade?

  • Väldigt bra! Jag hade faktiskt inte hört talas om tjänsten tidigare, jag är ju ganska rörlig och mobil i min rullstol och tar mig fram över allt – men för exempelvis familjer som reser med barnvagn eller för min gamla mormor som är 94 år och begränsad i sin rörlighet så är ju Tillgänglighetsdatabasen ett fantastiskt verktyg. Som influencer och inspirationsföreläsare vill jag använda mina kanaler till att sprida kunskap om bra grejer – och Tillgänglighetsdatabasen är en bra grej som gör väldigt mycket bra för väldigt många människor. Det är viktigt att folk känner till detta.

Fotograf: Diego Martin Photo


Vad skulle du säga är det viktigaste att tänka på när man ska iväg på en resa och ska ta hänsyn till tillgänghet?

  • Att kolla om det finns hiss eller inte. Jag bokade en gång ett hotell i Paris som när vi kom fram visade sig sakna hiss. Det misstaget gör jag aldrig om. Det spelar ingen roll om det finns ett par trappsteg här eller där – men ska man vara någonstans under några dagar eller längre och har begränsad rörlighet blir tillvaron väldigt mycket lättare om man kan åka hiss.

 

Tillgänglighet – Besöksmål för alla i Västsverige

Ska du resa till Västsverige och behöver information kring hur lätt eller svårt det är att ta sig fram vid olika besöksmål? Då ska du surfa in på Tillgänglighetsdatabasen. Här finns detaljerad information från boendeanläggningar, butiker och restauranger och muséer som berättar om det finns rullstolsramper, hörslingor, taktila skyltar  och mycket annat.

Till portalen