Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Fotograf: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Dagstur till klassiska Brännö

På Brännö finns alla möjligheter till en dag av varierade upplevelser. Vad sägs om att ta en fika bland träbåtarna och oljefaten på det charmigt ruffiga Brännö varv? Eller varför inte ta en bit mat på klassiska Brännö Värdshus?

Tänk på att aktivitetsutbud och öppettider för restauranger, butiker och boenden varierar över året. Aktuell information hittar du på företagens egna hemsidor.

Visste du förresten att värdshuset är en tidigare lotsbostad, byggd kring sekelskiftet med massor av vackra tidstypiska detaljer, såsom kristallkronor och glasveranda? Passa också på att strosa runt bland träkåkarna på den gamla bygatan i Husvik. Gillar du lummig lövskog och karga klippor är Brännö också platsen för dig!

Avresa mot Brännö

Båtlinje 283  tar dig alla dagar, året runt till Brännö i Göteborgs skärgård.

Det är något visst med Brännö. Här saktar kroppen och sinnet ner så fort du stiger i land. Vid kajkanten står flakmopeder och cyklar uppradade. Flakmoppar är en vanlig syn på Brännö – faktiskt i princip de enda motorfordon som är tillåtna här – och ett populärt sätt att både frakta och ta sig fram för öns 900 bofasta invånare.

Fika på Brännö Varv Café och bar

Utforska Brännö till fots. En fin tur är sträckan mellan Rödsten och Husvik. Ett par hundra meter in på Rödstensvägen står en stor vit skylt på vänster sida av vägen. Den leder dig till en av öns pärlor –Brännö Varv Café & Barsom har öppet dagligen under sommaren samt fredagar-söndag under maj och september. Följ grusvägen in mot båtvarvet, förbi rödmålade bodar och en gammal räls och du är framme. Brännö Varv är som en blandning av Karibien och västkusten. Caféet och baren är fylld med palmer, solstolar, hängmattor, gamla träbåtar och gammalt blandat porslin. Intill restaurangen ligger också Brännö Varvs egna Bed & Breakfast med fyra rum där du under sommaren kan bo i rum med havsutsikt, och en brygga med gästplatser för båtbesökare.

Upptäck mer av Brännö

Öns historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden och den äldsta bebyggelsen på ön ligger i bykärnan och utefter bygatan till Husvik. Här finns det hus från 1700- och 1800-talet, även om de flesta större husen tillkommit senare. Rosenbuskar och frodiga häckar omringar de fina gamla trähusen och leder fram till öns lilla hembygdsmuseum Brännö Lagård som ligger i bevarad skärgårdsmiljö. Här kan man tas med på en resa bakåt i tiden med hjälp av museets olika utställningar. Brännö Lagård har endast öppet under vissa dagar under sommaren och information finns endast på svenska, men platsen är bemannad under öppettider. Har du med dig icke-svensktalande gäster finns det alltid någon som kan berätta om historien på engelska.

Fotograf: Emil Fagander, goteborg.com

Innan du når ladugården kan du gärna ta backen upp till höger till öns höjdpunkt – Brännös gamla lotsutkik med en fantastisk vy över skärgården och Göteborgs hamninlopp.

Strax efter Brännö Handel finner du en respektingivande backe som ringlar uppåt höger in bland stugorna. Plötsligt har du klivit in i skogen och all bebyggelse är bortblåst. Den lilla vägen leder genom en vacker lövskog fram till gångbron över till Galterö, en obebodd ö bestående av ett naturreservat med fritt betande får och flera fina badplatser. Stäng grindarna till gångbron, annars rymmer fåren! Vill du ta en avstickare till Galterö och gå hela slingan får du räkna med ett par timmar i normal promenadtakt.

Lunch eller middag på Brännö Värdshus

Gå tillbaka samma väg som du kom och fortsätt ett par minuter söderut på Husviksvägen. Här hittar du strax Brännö Värdshus, en vacker gammal lotsbostad som idag är ombyggd till värdshus där det serveras både lunch och middag. Föredrar du något enklare finns det även smörgåsar och kaffe med wienerbröd från det egna bageriet. Värdshuset är öppet under hela året, men inte varje dag. Åker du till Brännö vid andra tillfällen än under högsommaren – besök värdshusets hemsida innan för att vara säker på om det är öppet. Du kan övernatta hela året – antingen i något av värdshusets gästrum eller på det mysiga närbelägna skärgårdspensionatet Baggen.

Lördagar, dans på Brännö brygga

Kvällen avslutas såklart med dans. På lördagar under sommaren arrangeras den mycket populära ”Dans på Brännö brygga”. Här möts barn och gamla, Brännöbor och besökare för att dansa till levande musik, umgås eller bara sitta uppe på berget och njuta av stämningen. När dansen är slut kan du ta båtlinje 283 tillbaka till Saltholmen från Rödstens brygga.

 

 

Inspirationsblad och karta

 Här kan du ladda ner etinspirationsblad med karta till denna båtluff.

 Läs mer om Båtluffa i Bohuslän

Andra har också läst: